Σαν σήμερα γεννιέται η Πάτι Σμιθ

Σαν σήμερα γεννιέται η Πάτι Σμιθ
Η Πάτι Σμιθ σε φεστιβάλ στο Μέμφις το 2013 Amy Harris/Invision/AP

Η κόρη της σερβιτόρας, η νονά του πανκ και το Τάγμα Γραμμάτων και Τεχνών.

Εάν η μουσική πανκ είχε μια νονά, τότε αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την Πάτι Σμιθ, που σήμερα κλείνει τα 72 χρόνια της. Πράγματι, η Αμερικανίδα τραγουδοποιός, ποιήτρια και εικαστικός καλλιτέχνης Πάτι Σμιθ, η Patricia Lee “Patti” Smith, έχει όντως αφήσει το στίγμα της στην ιστορία της ροκ μουσικής, αλλά τον τίτλο της «Νονάς του πανκ» τον κέρδισε όταν έγινε εμβληματική φιγούρα, «σημαία» του πανκ κινήματος της Νέας Υόρκης από τότε που κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο: το «Horses» το 1975.

Η Πάτι Σμιθ γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1946 στο Σικάγο. Η μητέρα της, Μπέβερλι, ήταν τραγουδίστρια της τζαζ και δούλευε ως σερβιτόρα για να βιοποριστεί.

Η ανήσυχη και ευαίσθητη Αμερικανίδα τραγουδοποιός συνδύασε το στυλ της μπητ ποίησης με το garage rock. Οι αναφορές της εισήγαγαν την γαλλική ποίηση του 19ου αιώνα στους αμερικανούς έφηβους, ενώ η τολμηρή γλώσσα της αψήφησε την εποχή της ντίσκο. Τραχύτητα, αλλά και τρυφερότητα, πάθος, ένταση και ρομαντισμός χαρακτηρίζουν τη μουσική της, σε μια μεγάλη καριέρα που συνεχίζεται ακόμα, μετά παο δεκάδες ηχογραφήσεις.

Η Σμιθ είναι περισσότερο γνωστή για το τραγούδι της “Because the Night”, το οποίο έγραψε μαζί με τον Μπρους Σπρίνγκστιν και έφθασε στο νούμερο 13 του Billboard Hot 100. Το 2005 η Patti Smith επονομάστηκε τιμητικά Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού, και το 2007 πήρε τη θέση της στο Rock and Roll Hall of Fame.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα