Στην κατάληψη του Χάρβαρντ ο γιος της Αγγελοπούλου

Στην κατάληψη του Χάρβαρντ ο γιος της Αγγελοπούλου

Από τις ημέρες του καλοκαιριού στο Σύνταγμα και τους Αγανακτισμένους, ο γιος της Γιάννας Αγγελοπούλου, Θοδωρής, πέρασε στην πρώτη στα χρονικά κατάληψη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Λίγους μήνες νωρίτερα ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος καυτηρίαζε την ελληνική πραγματικότητα και περνούσε τις ημέρες του στο πλευρό των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Λίγο αργότερα θα πρωταγωνιστούσε και στην πρώτη στα χρονικά κατάληψη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Στα 22 του χρόνια, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο νεαρός πρωτότοκος γιος του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελόπουλου, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αμφισβήτησης και της διαμαρτυρίας.

Οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, επιχείρησαν πριν από λίγο καιρό να καταλάβουν τον κεντρικό προαύλιο χώρο του ιδρύματος, αλλά οι αρχές είχαν κλειδώσει τις πόρτες.

Μετά από διαπραγματεύσεις επετράπη η είσοδος μόνον σε όσους είχαν φοιτητική ταυτότητα. Όσοι πέρασαν μέσα κατασκήνωσαν επί αρκετές εβδομάδες στο προαύλιο συμπαραστεκόμενοι ουσιαστικά στο κίνημα Occupy Wall Street και μάλιστα μέσα στο Ίδρυμα που αναπαράγει τις τελευταίες δεκαετίες τον παγκόσμιο καπιταλισμό.

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος παράλληλα με τη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις συνεχίζει την αρθρογραφία του που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την περιβόητη πλέον επιστολή του στο Athens Voice.

Με την υπογραφή Pan Angelopoulos υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τους περίπου 70 φοιτητές που είχαν αποχωρήσει επιδεικτικά από την ομιλία του Γκέγκορι Μάνκιου, διακεκριμένου καθηγητή Μακροοικονομίας και συμβούλου της κυβερνήσεως Μπους, διαμαρτυρόμενοι για την νεοφιλελεύθερη άποψή του.

Στο συγκεκριμένο του άρθρο ο νεαρός Αγγελόπουλος υποστηρίζει ότι η οικονομία δεν είναι απλώς μια θετική επιστήμη αλλά συνδυάζεται και συνυπάρχει με την Κοινωνιολογία, τις Πολιτικές Επιστήμες, την Ιστορία και τη Φιλοσοφία και έτσι δεν μπορεί παρά να διδάσκεται σε συνδυασμό με αυτές.

Αρθρογραφεί συστηματικά όμως και στα αγγλικά, με το τελευταίο του κείμενο να έχει δημοσιευτεί στο free press περιοδικό The Boston Occupier (Ο καταληψίας της Βοστώνης), και συμμετέχει σε διαδικτυακά φόρουμ και καταγράφει συστηματικά τις απόψεις του υπερασπιζόμενος συμφοιτητές του.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα των αναρτήσεών του

“Η επείγουσα ανάγκη είναι τώρα για μια πολιτική οικονομία της εργατικής τάξης, που θα περιλαμβάνει το παλιό προλεταριάτο των εργοστασίων και το νέο εργασιακά επισφαλές εργατικό δυναμικό της μερικής απασχόλησης που εξαντλείται από τα ελαστικά ωράρια, την εντατική εκμετάλλευση και γενικά τις αβέβαιες περιστάσεις. Τέτοια οικονομικά θα αποτελούσαν τη θεωρητική βάση για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας, δηλαδή για μια κοινωνία όπου η ελεύθερη ανάπτυξη του κάθε ατόμου είναι προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη του συνόλου.

Να προσεγγίσουμε τις Κοινωνικές επιστήμες με το θάρρος, όπως ο Μαρξ μας παροτρύνει, για να αναλάβουμε την “αδίστακτη κριτική όλων αυτών που υπάρχουν”, χωρίς να φοβηθούμε τα συμπεράσματα ή τις συγκρούσεις του με τις υπάρχουσες δυνάμεις. Το να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσουμε μεταξύ της πραγματικής δημοκρατίας και της κανιβαλιστικής κεφαλαιοκρατίας. Πρέπει να διαλέξουμε πλευρά απέναντι στο φλέγον ερώτημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στους καιρούς μας: σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.

Επειδή οι “ορθολογικοί” σπουδαστές του Χάρβαρντ δεν μπορούν να φανταστούν τίποτα έξω από το σύστημα (ή έξω από το Δημοκρατικό Κόμμα) δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν το μπορούν. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν ανησυχώ καθόλου εάν αλλοτριώσαμε τους σπουδαστές του Χάρβαρντ, επειδή εκείνοι, οι υπηρέτες του 1%, δεν πρόκειται ποτέ να μας ακολουθήσουν. Μια ομάδα της κοινότητας που βρίσκεται στο πλευρό μας αξίζει περισσότερο από ολόκληρο πληθυσμό του Χάρβαρντ. Και εάν μας ζητήσετε να υποχωρήσουμε για να κατευνάσετε εκεί νους που αυτή τη στιγμή το κίνημα στρέφεται εναντίον τους, δεν πρόκειται να το κάνουμε.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα