Στήριξη Μέρκελ για ευρωπαϊκά δίκτυα δεδομένων: Θέλει μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα της Αμερικής

Στήριξη Μέρκελ για ευρωπαϊκά δίκτυα δεδομένων: Θέλει μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα της Αμερικής

Αντιδρά στις αποκαλύψεις κατασκοπείας της Ευρώπης από την Αμερική και στηρίζει προτάσεις για ευρωπαϊκά δίκτυα δεδομένων η Άγκελα Μέρκελ

Αγκάλιασε τις προτάσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκών δικτύων δεδομένων η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Αυτό σε μια προσπάθεια να κρατηθούν τα emails και άλλες επικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα της Αμερικής.

“Πάνω από όλα θα συζητήσουμε ποιους Ευρωπαίους παρόχους έχουμε και προσφέρουν ασφάλεια για τους πολίτες μας” σημείωσε, τονίζοντας πως το θέμα θα τεθεί επί τάπητος κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

“Έτσι ώστε να μη χρειάζεται να πηγαίνουμε πέρα από τον Ατλαντικό αλλά να δημιουργήσουμε δίκτυα επικοινωνιών μέσα στην Ευρώπη”.

Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν την Τετάρτη στο Παρίσι, όπου η Άγκελα Μέρκελ θα μιλήσει επίσης για οικονομικά ζητήματα.

Γερμανικές εταιρείες όπως η Deutsche Telekom έχουν ήδη προβάλει τη δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων δικτύων ως τρόπου για κατευνασμό του φόβου σχετικά με δεδομένα που αποστέλλονται μέσω διαδικτύου και “σκανάρονται και συγκεντρώνονται” από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) όταν περνούν μέσα από servers στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή εκείνων που ανήκουν σε αμερικανικές εταιρείες.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Γερμανίδα καγκελάριος αγκάλιασε την πρόταση. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγο καιρό αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούσαν το κινητό της.

Η υπόθεση ήρθε στο φως από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, με τους πολιτικούς και τη μιντιακή ελίτ να εμφανίζονται ενοχλημένοι που οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν δεδομένα σε τέτοια κλίμακα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής υποσχέθηκε στην Άγκελα Μέρκελ πως το κινητό της δεν παρακολουθείται πλέον, με γερμανική εφημερίδα να αποκαλύπτει πως το τηλέφωνο του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ ελεγχόταν το 2002, όταν εξέφραζε την αντίθεσή του στα σχέδια του Μπους να πάει σε πόλεμο στο Ιράκ.

Πηγή: New York Times

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα