Αν αγοράσεις ένα άγριο πουλί, συμμετέχεις σε ένα παράνομο κύκλωμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Αν αγοράσεις ένα άγριο πουλί, συμμετέχεις σε ένα παράνομο κύκλωμα

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε κροκόδειλους ή ελέφαντες, έχουμε όμως άγρια πουλιά τα οποία αιχμαλωτίζονται με σκοπό το παράνομο εμπόριο.

Στον υδροβιότοπο της Βραυρώνας, στην ανατολική Αττική, δεν φτάνει ο αχός της μεγάλης πόλης. Ακολουθήσαμε ως εδώ τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για να καταγράψουμε την απελευθέρωση άγριων πουλιών που είχαν αιχμαλωτιστεί για να πουληθούν. «Το όμορφό τους τραγούδι, είναι και η καταδίκη τους», μας είπαν οι ειδικοί.

Οι αριθμοί του παράνομου εμπορίου στην Ελλάδα είναι ιλλιγιώδεις, το ίδιο και τα κέρδη όσων διακινούν άγρια ωδικά πουλιά.

Πωλούνται σε pet shop, σε υπαίθρια παζάρια, όπως του Σχιστού, και φυσικά στο διαδίκτυο, όπου όλες οι συνομιλίες γίνονται κωδικοποιημένα.

Τα πουλιά που κατάσχονται μεταφέρονται στον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής - ΑΝΙΜΑ και φιλοξενούνται εκεί έως ότου είναι έτοιμα να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στο βίντεο του 24 Media Lab προσπαθούμε να αποτυπώσουμε το μέγεθος του προβλήματος και τα σημεία στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο που θεωρούνται black spots. Καταγράφουμε, επίσης, το δίκτυο πώλησης και την προειδοποίηση των ειδικών ότι ο μεγάλος αριθμός των άγριων πουλιών στις πόλεις και την ύπαιθρο, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος τα επόμενα χρόνια.

Σημ. Τα πλάνα με τα κατασχεμένα πουλιά από το Σχιστό τραβήχτηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Explainer Video, Περιβάλλον, Explainers