Επιδιώκει τη συμπάθεια, είναι όντως άρρωστος ή παιχνίδια κατασκοπείας; AFP

ΕΙΝΑΙ Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΑΡΡΩΣΤΟΣ Η ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ;

Εδώ και δύο χρόνια κυκλοφορούν φήμες για την υγεία του Ρώσου προέδρου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία τις έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο. Ισχύουν ή είναι όλα κάποιου είδους θέατρο;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και δεν φαίνεται πως θα τελειώσει σύντομα. Εκτός και αν ισχύουν οι φήμες που θέλουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι βαριά άρρωστος. Ισχύουν ή είναι όλα θέατρο;

Η εικόνα του Τσάρου, την ημέρα που διέταξε το ‘σφράγισμα’ των δρόμων έξω από τις χαλυβουργίες Azovstal, όπου έχουν καταφύγει πολλοί Ουκρανοί, ενέτεινε τη φημολογία που υπήρχε ήδη και αφορά την υγεία του. Για την ακρίβεια, είχε προκύψει προ διετίας, όταν πληροφοριοδότες είχαν αποκαλύψει πως έχει Πάρκινσον και καρκίνο στo αίμα ή/και το θυρεοειδή. Δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς συνέχισε να εμφανίζεται παντού και να κάνει ό,τι πάντα.

Η τωρινή φημολογία ξεκίνησε από κανάλι του Telegram που υποστήριζε πως έχει πηγές μέσα στο Κρεμλίνο. Συγκεκριμένα, το General SVR ανέφερε πως ο Πούτιν υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση για καρκίνο -το βράδυ της 17ης Μαΐου- και τώρα είναι στη φάση ανάρρωσης.

Η πληροφορία αυτή δημοσιεύτηκε λίγες ώρες μετά το παραπάνω βίντεο, με την κυβέρνηση να διαρρέει βίντεο με συναντήσεις και μηνύματα που απηύθυνε στο λαό, πριν εξεταστούν από ειδικούς και κριθούν ως μαγνητοσκοπημένα.

Επισημάνθηκε και το τρέμουλο που είχε κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Τατζικιστάν, μια εβδομάδα νωρίτερα “που ενδεχομένως να επιβεβαιώνει ότι ταλαιπωρείται από Πάρκινσον”.

Οι επικριτές σημείωσαν ότι η κίνηση που έκανε στο πόδι, μπορεί να είναι μια προσπάθεια για να καλύψει τις ακούσιες συσπάσεις που προκαλεί η νόσος. Πρόσθεσαν ότι πάει καιρός που εμφανίζει σημάδια προβλήματος υγείας, με όσους είναι κοντά του να έχουν επισημάνει ότι αδυνατεί να συγκεντρωθεί για μεγάλες χρονικές περιόδους -χωρίς να κάνει διαλείμματα. Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής MI6 στη Ρωσία ενημέρωσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει πάντα δίπλα του γιατρούς.

Ακολούθως, σε άρθρο με τίτλο “Είναι άρρωστος ο Πούτιν ή εμείς πρέπει να πιστεύουμε ότι είναι;” το περιοδικό New Lines επικαλέστηκε μαρτυρία (και ηχητικό ντοκουμέντο) Ρώσου ολιγάρχη που έλεγε πως “ο Πούτιν είναι πολύ άρρωστος με καρκίνο στο αίμα”.

Σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη, στο έγγραφο που έστειλαν τα αρχηγεία της FSB (πρώην KGB) στις 13 Μαρτίου, προς όλους τους περιφερειακούς διευθυντές, τονιζόταν ότι δεν πρέπει να εμπιστεύονται τις φήμες για την κατάσταση υγείας του προέδρου. Γινόταν σαφές και ότι έπρεπε να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να διαλύσουν τις φήμες. Το αποτέλεσμα όμως, ήταν το αντίθετο: όπως είπε ο πληροφοριοδότης “πολλοί αξιωματικοί άρχισαν να πιστεύουν πως κάτι τρέχει”.

Η χρονική στιγμή που εστάλη το έγγραφο κρίθηκε ως περίεργη.

Δεν είχε συμπληρωθεί μήνας από τη μέρα που το αξιόπιστο ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας, Proyekt δημοσίευσε πως ο Πούτιν ταξιδεύει συχνά εκτός Ρωσίας, παρέα με εξειδικευμένους γιατρούς (νευροχειρουργό, ορθοπεδικό τραυματολόγο, χειρουργό θυρεοειδούς -με ειδίκευση στους καρκίνους και δυο ωτορινολαρυγγολόγους).

Αναφέρθηκε και ότι ακολουθεί ομοιοπαθητικές προσεγγίσεις και μη επιστημονικές θεραπείες του λαού. Όπως; Γεμίζει μπανιέρα με αίμα από κέρατα ελαφιού, που θεωρείται ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και την επιδερμίδα.

Ακολούθησε μαρτυρία του σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, ο οποίος αποκάλυψε σε podcast πως τη διετία (2015-2017) που ήταν σε επαφή με τον Τσάρο (για τις ανάγκες σειράς συνεντεύξεων), έμαθε από τον ίδιο πως “υπέφερε από καρκίνο, αλλά το έχει ξεπεράσει”. Κάτι που αγνοούσε ο πλανήτης. Πράγμα που δεν σοκάρει κανέναν, καθώς είναι γνωστό πως ο Πούτιν έκανε ζωή την τέχνη της εξαπάτησης.

Την Κυριακή 29/5 προέκυψε νέα μαρτυρία -την οποίο δημοσίευσε η Mirror. Ανήκε σε πράκτορα της FSB και ανέφερε ότι οι γιατροί έχουν ειδοποιήσει τον 70χρονο πως έχει από δύο έως 3 χρόνια ζωής “εξαιτίας ταχέως εξελισσόμενου καρκίνου”, ενώ χάνει και την όραση του. “Αρνείται να φορέσει γυαλιά, γιατί φοβάται πως θα είναι σαν να παραδέχεται κάποια μορφή αδυναμίας”. Επιπροσθέτως, “έχει συχνά ξεσπάσματα ανεξέλεγκτης μανίας, εις βάρος των υφισταμένων του”.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο Πούτιν δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του, τον αντικαθιστά ο σύντροφος του στην KGB και επί χρόνια διευθυντής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ. “Είναι ένας από τους πιο ακραιφνείς ιδεολόγους του καθεστώτος” έχει επισημάνει το New Lines.

Τα στεροειδή και η παράνοια

Επιβεβαιωμένα (δηλαδή, κατ’ ομολογία και του Κρεμλίνου) ο Πούτιν έχει περάσει διάφορα, από όταν έγινε πρόεδρος της Ρωσίας. Για παράδειγμα, έχει υποστεί τραυματισμούς στην πλάτη -με τη λίστα να περιλαμβάνει την πτώση από άλογο. To 2012 αποδόθηκαν σε προβλήματα υγείας οι απουσίες του από το προσκήνιο (και τότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η λύση των μαγνητοσκοπημένων συναντήσεων και ομιλιών).

Εσχάτως εθεάθη να κουτσαίνει, με την υπηρεσία Τύπου της χώρας απαγόρευσε στα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων να κάνουν σχετικές αναφορές. Στις 21/8, σε συνάντηση με τους αρχηγούς της εθνικής ασφάλειας -πριν κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία-, αυτοί που έστησαν το σκηνικό, ξέχασαν να αλλάξουν τις ημερομηνίες στα ρολόγια των παρευρισκομένων και έτσι έγινε γνωστό ότι αυτό που προβλήθηκε ήταν ‘κονσέρβα’.

Το 2017, σε αγώνα χόκεϊ στον πάγο αντίπαλος τον έριξε στον πάγο και τον έστειλε στο χειρουργείο. Πράγμα που πάλι δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ο αγαπημένος του ορθοπεδικός έμενε μαζί του για οκτώ ημέρες, με τo Proyekt να αποκαλύπτει πως “ο Πούτιν είχε υποβληθεί είτε σε εγχείρηση, είτε σε πολύ σοβαρή επέμβαση, πιθανότατα στην πλάτη”. Ο πληροφοριοδότης του μέσου είπε ότι “τα προβλήματα στην πλάτη συνδέονται με καρκίνο του αίματος”.

Η καθηγήτρια ενδοκρινολογίας του Oxford University, Ashley Grossman δήλωσε στο New Lines ότι “ήταν πάντα ένας άντρας, με ελαφρώς αδύναμη εμφάνιση. Την τελευταία διετία φαίνεται να έχει ‘γεμίσει’ στο πρόσωπο και το λαιμό. Η ασθένεια με την οποία συνδέεται είναι συμβατή με χρήση στεροειδών -τα οποία συνήθως συνταγογραφούνται για διάφορα είδη λεμφώματος ή μυελώματος, καρκίνο των πλασματοκυττάρων, που μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη ασθένεια των οστών και σίγουρα να επηρεάσουν τη σπονδυλική στήλη και την πλάτη”.

Πρόσθεσε ότι τα στεροειδή επιτίθενται μεν, στα κακοήθη λεμφοκύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα, αλλά είναι επίσης γνωστά για δύο κοινές παρενέργειες. “Η μια είναι ο υψηλός κίνδυνος μόλυνσης λόγω του πόσο άσχημα καταστρέφουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και η δεύτερη η πολύ παράλογη ή παρανοϊκή συμπεριφορά”.

Μήπως επιδιώκει τη συμπάθεια;

Οι αναφορές για προβλήματα υγείας μαζεύτηκαν πολλές και έτσι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ αναγκάστηκε να διαψεύσει τα πάντα. Σε συνέντευξη του στη γαλλική τηλεόραση, είπε πως “εμφανίζεται καθημερινά ενώπιον του λαού. Μπορείτε να τον δείτε στις οθόνες, να διαβάσετε και να ακούσετε όσα τον αφορούν. Δεν νομίζω ότι οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να δουν σημάδια κάποιου είδους ασθένειας ή κακής υγείας. Οι αναφορές στην κακή υγεία του προέδρου βαραίνουν τη συνείδηση εκείνων που διαδίδουν τέτοιες φήμες”.

Τη Δευτέρα 30/5 ο Πούτιν μίλησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προήδρευσε σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας. Και οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως, καθώς ο ηγέτης του Κρεμλίνου συνεχίζει την απομόνωση -λόγω κορονοϊού. Οι βοηθοί και οι παγκόσμιοι ηγέτες που έχουν συναντήσει τον Πούτιν, αλλά δεν έχουν μπει σε καραντίνα αναγκάστηκαν να καθίσουν σε ένα μακρύ τραπέζι -δεκάδες μέτρα μακριά από τον πρόεδρο.

Τώρα που διάβασες ό,τι αφορά τις φήμες, να πάμε και στην υπόθεση που κάνουν πολλοί και θέλει τα προβλήματα υγείας να είναι στρατηγική του Πούτιν, για να κερδίσει την συμπάθεια του κόσμου -με τη δημοτικότητα του να ‘κατεδαφίζεται’ έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία. Η ανώτερος συνεργάτης του Center for European Policy Analysis, Όλγκα Λότμαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “αν ο Πούτιν όντως ήταν άρρωστος, δεν θα ήθελε να το ξέρει κανείς -και δη όσοι είναι γύρω του”. Για τους ευνόητους λόγους.

Εκτός και αν θέλει να δει με αυτόν τον τρόπο, ποιος θέλει να του πάρει την εξουσία. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, παρουσιάστηκε ως ένας σωματικά δυνατός ηγέτης. Χαρακτηριστικά, το Κρεμλίνο δημοσίευε τακτικά φωτογραφίες να κάνει εξτρίμ δραστηριότητες. Το γεγονός ότι φαίνεται άρρωστος μπορεί να οφείλεται σε προσπάθεια να ηρεμήσει το λαό της χώρας του: εφόσον είναι άρρωστος, σύντομα θα παραιτηθεί και έτσι δεν χρειάζεται να ασχολούνται με όσα κάνει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα