Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ “ΓΑΛΑΖΙΟ ΜΑΝΤΡΙ”: Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους της ΝΔ και τους ψηφοφόρους απευθύνεται ο πρωθυπουργός, με κύριο “χαρτί” την απειλή περί “κυβέρνησης ηττημένων”.

Με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαϊου, η χώρα μπαίνει στην τελική προεκλογική ευθεία και η Νέα Δημοκρατία εντείνει την προσπάθεια συσπείρωσης της.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν μάλιστα ότι μπορούν να πάρουν και επιπλέον ψηφοφόρους. Θεωρούν ειδικότερα ότι η ΝΔ μπορεί να ξαναπάρει το μεγαλύτερο μέρος του 39,85% των εκλογών του 2019, αλλά και ένα ακόμη μικρό ποσοστό ψήφων πολιτών που βλέπουν εκ των υστέρων θετικά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ή φοβούνται την επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ και δη με υπουργό Βαρουφάκη.

Το τελεύταιο είναι στην πραγματικότητα το κυριότερο “χαρτί” της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε κάθε τοποθέτηση του ότι ο κίνδυνος σχηματισμού “κυβέρνησης ηττημένων” είναι εφικτός, χρησιμοποιώντας μάλιστα τον όρο “πολιτική τερατογένεση”.

Από την ΠΕ της ΝΔ μάλιστα ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι θα ψηφίσουν Ανδρουλάκη και θα τους βγει Τσίπρας και Βαρουφάκης. Ενώ από το Ναύπλιο, κάλεσε τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες που φλερτάρουν με την ψήφο διαμαρτυρίας να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία στη ΝΔ, επισείοντας και πάλι την απειλή σχηματισμού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- Βαρουφάκη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει πάντως η θεωρία ότι “οι δεξιοί γκρινιάζουν, γκρινιάζουν, αλλά στο τέλος μαζεύονται”, όπως έλεγε έμπειρο γαλάζιο στέλεχος. Στη μάχη των εκλογών θα πέσουν άλλωστε και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ποντάρουν επίσης στην αξιοθαύμαστη ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργεί μόνος του προβλήματα στον εαυτό του και να ανοίγει εσωκομματικά μέτωπα. Υπάρχει μάλιστα στην Πειραιώς η εκτίμηση ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επίτηδες έβαλε στον Αλέξη Τσίπρα τον πήχη σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, θέλοντας να τον αμφισβητήσει στη συνέχεια. Βέβαια το ίδιο ακριβώς είπε και ο Γιάννης Δραγασάκης, που είναι στέλεχος του στενού πυρήνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, στη ΝΔ προσδοκούν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αγγίξει τουλάχιστον το ποσοστό του 2019, θα αρχίσουν τα “συντροφικά μαχαιρώματα” στην Κουμουνδούρου και θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα για τους γαλάζιους στις δεύτερες κάλπες.

Θεωρούν επίσης ότι η συζήτηση περί σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος είτε πρώτος, με το ΠΑΣΟΚ και το Γιάνη Βαρουφάκη, αποτελεί… δώρο εξ ουρανού για τη ΝΔ. Και αυτό καθώς το σενάριο αυτό ενεργοποιεί αντιπασοκικά αντανακλαστικά της παραδοσιακής δεξιάς βάσης, αλλά και κινητοποιεί ένα κόσμο τόσο της ΝΔ όσο και πασοκογενή που δεν θέλει επιστροφή στο 2015 και για τον οποίο ειδικά το όνομα “Βαρουφάκης” αποτελεί κόκκινο πανί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα