Ο Damiano David στο Coachella Music & Arts Festival τον Απρίλιο του 2022 Getty Images via AFP

EUROVISION 2022: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ MANESKIN

Ο τελικός της Eurovision 2022 πλησιάζει και οι Maneskin θα ανέβουν στη σκηνή. Ποια είναι η πορεία του συγκροτήματος που ξεκίνησε να παίζει μουσική στους δρόμους της Ρώμης;

Η καρδιά της Eurovision 2022 χτυπάει στην Ιταλία και ας μην γελιόμαστε, η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών φέτος περιμένουν με ανυπομονησία την εμφάνιση των Ιταλών ρόκερς Maneskin. Οι περσινοί νικητές με το “Zitti e Buoni” θα τραγουδήσουν και το νέο τους τραγούδι με τίτλο “Supermodel”, το οποίο θα κυκλοφορήσει μια ημέρα πριν τον τελικό της Eurovision. Το supermodel της υπόθεσης φυσικά δεν είναι άλλο από τον 23χρονο Damiano David που ήδη ακονίζει τις ψηλοτάκουνες γόβες του για να λεηλατήσει τη σκηνή!

Πρόκειται για την 66η διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού, που φιλοξενείται φέτος στο Τορίνο, στις 10, 12 και 14 Μαΐου. Την Ελλάδα μας εκπροσωπεί η Αμάντα Γεωργιάδη με το τραγούδι “Die Together“, που αφηγείται μια αληθινή ιστορία αγάπης.

Οι περσινοί νικητές με το Zitti e Buoni θα τραγουδήσουν φέτος και το νέο τους τραγούδι με τίτλο Supermodel. AP


Maneskin από τους Rolling Stones στο Coachella

Αρχικά κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι Maneskin δεν θα εμφανιστούν στον φετινό τελικό στο Pala Olimpico, κάτι που διαψεύστηκε από τους διοργανωτές. Οι μεγάλοι νικητές της περσινής Eurovision, τέσσερα παιδιά που ξεκίνησαν από τους δρόμους της Ρώμης για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, έχουν πλέον γίνει διεθνείς σταρς. Το Τορίνο αποτελεί την τελευταία στάση της παγκόσμιας περιοδείας τους και έχει συμβολική σημασία, καθώς εκεί έφεραν με το σπαθί τους τον διαγωνισμό της Eurovision.

Τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκαν στη σκηνή των θρυλικών Rolling Stones, ενώ πριν από λίγες ημέρες έκαναν μία εκρηκτική εμφάνιση στο φεστιβάλ “Coachella”, όπου αποθεώθηκαν. Οι Maneskin τραγούδησαν στην σκηνή του φεστιβάλ το “Womanizer” της Britney Spears, το “Zitti E Buoni”, το “MAMMAMIA”, αλλά και το πλατινένιο πια single “Beggin”.

Τις εντυπώσεις όπως ήταν αναμενόμενο έκλεψε ο Damiano, ο οποίος επέλεξε να κάνει άλλη μία εκκεντρική εμφάνιση, φορώντας μαύρα δερμάτινα εσώρουχα. Έχει εξάλλου δηλώσει τόσες φορές ότι σκοπός της ζωής του είναι να … εκφράζεται ελεύθερα.

Το συγκρότημα στο πλαίσιο του “Coachella” αφιέρωσε το κομμάτι “Gasoline” στην Ουκρανία που αντιστέκεται, με τον Damiano να φωνάζει στο πλήθος: “Ελευθερώστε την Ουκρανία, γαμ@@ τον Πούτιν”.

Αυτά γίνονται σήμερα. Κάποια χρόνια πίσω όμως ούτε και οι ίδιοι δεν φαντάζονταν ότι το να κάνεις αποκλειστικά και μόνο αυτό που σου αρέσει μπορεί να σε φέρει στην πρώτες γραμμές της μουσικής βιομηχανίας.

Πώς γεννήθηκαν οι Maneskin

H Victoria De Angelis (μπάσο) and ο Thomas “Er Cobra” Raggi (κιθάρα) ήταν συμμαθητές στο σχολείο. Γνώριζαν ο ένας το πάθος του άλλου για τη μουσική, αλλά η ιδέα του συγκροτήματα ήρθε στο λύκειο J.F. Kennedy Scientific High School στη Ρώμη, τον Αύγουστο του 2015. Λίγο αργότερα “κούμπωσε” στην παρέα ο Damiano και ο (21 ετών σήμερα) ντράμερ Ethan Torchio, ο οποίος ουσιαστικά απάντησε σε μία αγγελία μέσω Facebook.

Η μπάντα έγινε. Τα μέλη βρέθηκαν. Η μουσική ξεκάθαρα θα ήταν ροκ. Έμενε ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο μίας μπάντας που θέλει να καρφωθεί στο στόμα των οπαδών της. Το όνομα. Η Victoria αποκάλυψε ότι η μπάντα ήθελε να συμμετάσχει σε έναν τοπικό διαγωνισμό μουσικής για πρωτοεμφανιζόμενες μπάντες. Έπρεπε να βρεθεί άμεσα ένα δυνατό όνομα που να χαρακτηρίζει το ύφος τους.

Κάποιος πέταξε την ιδέα ότι επειδή η Victoria είναι μισή Δανή, να βρεθεί μία δανέζικη λέξη. Όταν ο μπασίστας είπε τη λέξη “maneskin” που σημαίνει “φεγγαρόφωτο” όλοι ενθουσιάστηκαν. Δεν σήμαινε απολύτως τίποτα στη φάση τους, αλλά ακουγόταν περίφημα. Η μπάντα βαπτίστηκε και πήγε ένα ταξιδάκι και στη Νορβηγία τιμής ένεκεν. Το όνομα έφερε γούρι και κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό… Αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Ο Damiano David στο Coachella Music & Arts Festival τον Απρίλιο του 2022 Amy Harris/Invision/AP

Ο Damiano γεννήθηκε την ίδια μέρα με δυο τεράστιους καλλιτέχνες της ροκ

Βασικό συστατικό της συνταγής των Μaneskin είναι ο Damiano. Τυπικός Αιγόκερως, με τεράστιο πείσμα και ακούραστη στοχοθεσία. Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1999. Στις 8 Ιανουαρίου του 1935 γεννήθηκε μία από τις πιο σημαντικές φιγούρες της ροκ μουσικής, ο Elvis Presley. Αλλά και στις 8 Ιανουαρίου του 1947 γεννήθηκε ο “Λευκός Δούκας”, David Bowie, ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Οι γονείς του ήταν αεροσυνοδοί και ο Damiano ταξίδευε συνεχώς από πολύ μικρός μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Jacopo. Ήταν φανερό από τα έξι του χρόνια ότι θέλει να τραγουδάει, αν και λίγο αργότερα κόντεψε να τον κερδίσει μία άλλη του αγάπη, το μπάσκετ. Παραδέχεται ότι του δίδαξε πειθαρχία, αλλά τελικά στράφηκε αποκλειστικά στη μουσική. Αρχικά θεωρήθηκε πολύ… ποπ για τα γούστα της μπάντας, όμως ο Damiano επέμεινε και δημιούργησε τη δική του persona.

Τα τατουάζ είναι το πάθος του και μέσα από το τραγούδι της περσινής Eurovision προτρέπει τον κόσμο να κάνει αυτό ακριβώς που κάνει και ο ίδιος. Να μην ασχολείται με τις ζωές των άλλων, αλλά με το δικό του στόχο.

Η ροκ ζει, λέει ο Damiano, αλλά όχι απαραίτητα μαζί με τα στερεότυπά της. Το περιστατικό στην περσινή Eurovision, όπου κατηγορήθηκε για χρήση ναρκωτικών, του έδωσε την ευκαιρία να πει δημοσίως ότι δεν παίρνει ναρκωτικά και δεν βασίζει τη ζωτικότητά του στο αλκοόλ, αλλά στη δημιουργικότητα. O Damiano που δεν διαφημίζει καθόλου την προσωπική του ζωή, έχει τα τελευταία χρόνια δεσμό με το μοντέλο και influencer, Giorgia Soleri.

Πλανόδιοι μουσικοί στις πλατείες της Ρώμης

Οι Maneskin ξεκίνησαν την καριέρα τους τραγουδώντας στους δρόμους της Ρώμης. “Κανείς δεν θέλει να σε πληρώσει στο ξεκίνημά σου, ούτε μισό ευρώ, για τίποτα” είπαν σε συνέντευξή τους στο Rolling Stone. “Είπαμε, εμείς θα τραγουδήσουμε όπως και να έχει”. Στη Via del Corso και στην περιοχή Colli Portuensi ήταν τα σημεία που θα βρίσκαμε την μπάντα να τραγουδάει ροκ διασκευές. “Εκεί που πρέπει να τραβήξεις την προσοχή των περαστικών είναι το μεγάλο σχολείο για τη σκηνή” είπε ο David στο Rolling Stone. Στην καρδιά της Ρώμης χτύπησε και η δική τους. Και τότε ήρθε το ιταλικό X Factor.

Δήλωσαν συμμετοχή και μπήκαν για να διαγωνιστούν στην 11η σεζόν του τηλεοπτικού σόου το 2017. Εκεί είχαν coach τον Ιταλό ρόκερ Manuel Agnelli, frontman του γκρουπ “Afterhours” ο οποίος δήλωνε πώς τα παιδιά αυτά θα κάνουν πολλά βήματα στη μουσική.

Τα μέλη των Maneskin: Thomas Raggi, Damiano David, Ethan Torchio, Victoria De Angelis αφού έχουν κερδίσει τη Eurovision Peter Dejong/AP

Θεωρήθηκαν φαβορί από την πρώτη οντισιόν και τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από τον ποπ τενόρο Lorenzo Licitra. Το νεανικό κοινό ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή τον Damiano και οι εμφανίσεις του στο σόου έγιναν viral (όπως το “Kiss This” από τους The Struts με τον τραγουδιστή να κάνει pole dancing, φορώντας μποτάκια στιλέτο).

Επιρροές από Harry Styles και η προφητεία για το Σαν Ρέμο

Σε συνέντευξή τους για το περιοδικό Upcoming το Φεβρουάριο του 2019 αποκάλυψαν τις καλλιτεχνικές επιρροές τους. Τα τέσσερα μέλη της μπάντας παραδέχτηκαν ότι έχουν διαφορετικές αγάπες και διαφορετικά γούστα, τα οποία ξεκινούν από τον Bruno Mars στους Red Hot Chili Peppers και τους Arctic Monkeys και καταλήγουν στο πρώην μέλος των “One Direction”, Harry Styles. Δεν είναι τυχαίο που οι Maneskin έχουν διασκευάσει δύο τραγούδια του Styles, (“Kiwi” και “Carolina“).

Τον Φεβρουάριο του 2019 ξεκίνησαν την πρώτη τους μίνι περιοδεία με 11 σόου σε 11 ευρωπαϊκές πόλεις. Οι περιπέτειές τους έγιναν ένα μισάωρο ντοκιμαντέρ στο κανάλι της μπάντας στο YouTube. Στις λίγες στιγμές ξεκούρασης ανάμεσα στις live εμφανίσεις η μπάντα φαίνεται να σκαρώνει ένα τραγούδι και ο Damiano αστειεύεται με τον κιθαρίστα: “Ελα Τομ, έτσι θα κερδίσεις στο Σαν Ρέμο” ακούγεται να λέει στην κάμερα. Δύο χρόνια αργότερα πράγματι κέρδισαν τον Χρυσό Λέοντα στο Σαν Ρέμο και μετά τη Eurovision.

Ποια είναι η Μαρλένα που αναφέρουν συνεχώς στα τραγούδια τους;

Το όνομα Μαρλένα αναφέρεται περίπου πέντε φορές στο πρώτο του στούντιο άλμπουμ “Il ballo della vita”. Συγκεκριμένα στα τραγούδια “Torna a casa”, “Morirò da re”, “L’altra dimensione”, “Le parole lontane” και “Niente da dire”. Όχι δεν είναι κάποια σύντροφος του Damiano όπως όλοι θέλουν να πιστεύουν. Σε συναυλία τους το 2018 εξήγησαν ότι η Μαρλένα δεν είναι ένα πρόσωπο πραγματικό.

Η Marlena είναι η “φανταστική φίλη” του συγκροτήματος, μια φιγούρα που συμπυκνώνει και αντιπροσωπεύει το μήνυμα που θέλουν να δώσουν με τη μουσική τους. Είναι το ιδανικό της ελευθερίας, της ζωής και της δημιουργικότητας.

Στο Rolling Stone δηλώνουν έτοιμοι να κατακτήσουν τον κόσμο. Αυτό που απομένει στους Maneskin είναι να απολαύσουν τις πρωτιές τους με ενσυναίσθηση και έναν βαθμό ταπεινότητας. Και αυτό ίσως το γνωρίζει ο Damiano μιας και αγαπημένος του μύθος είναι εκείνος του Ίκαρου. Έχει ένα σχετικό τατουάζ με φτερά στον γοφό του, ενώ έτσι ονομάζει και το προφίλ του στο Instagram.

Ο Ίκαρος γοητευμένος από την πτήση του παράκουσε την εντολή του πατέρα του να μην πετάξει πολύ ψηλά για να μη λιώσουν από τη ζέστη του ήλιου τα κέρινα φτερά του. Αλλά ούτε και πολύ χαμηλά για να μην λυθούν τα φτερά από την υγρασία της θάλασσας. Ο Ίκαρος επιπόλαια πέταξε ψηλά με αποτέλεσμα να χάσει τα φτερά του, να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί. Ο μύθος θυμίζει στους Maneskin ότι μπορούν να πετάξουν κοντά στον ήλιο, αλλά ότι όλα έχουν ένα τίμημα… αν θέλεις να το πληρώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα