Η Ghislaine Maxwell το 2005. CAMERA PRESS/James Peltekian

GHISLAINE MAXWELL, Η ΠΙΟ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΥΤΗ ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ #METOO

Η γυναίκα που στρατολογούσε ανήλικα κορίτσια για την προσωπική ικανοποίηση του Jeffrey Epstein. 

Στις 29 του Νοέμβρη άρχισε η δίκη της Ghislaine Maxwell, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν. Κατηγορείται για σωρεία αδικημάτων, όπως συνωμοσία σεξουαλικής διακίνησης, δελεασμό/στρατολόγηση ανηλίκων, σεξουαλική εμπορία ανηλίκων, δελεασμό ανηλίκων για ταξίδι και εμπλοκή σε παράνομες σεξουαλικές πράξεις, συνωμοσία για μεταφορά ανηλίκων, μεταφορά ανηλίκου με πρόθεση την εγκληματική σεξουαλική δραστηριότητα και ψευδορκία. Δήλωσε πως είναι αθώα -όλων των κατηγοριών.

Ghislaine Maxwell και Jeffrey Epstein. Η πρώτη δικάζεται τώρα, ο δεύτερος πέθανε μυστηριωδώς στη φυλακή. AFP

Στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εισαγγελία δείχνουν ότι είναι η χειρότερη μορφή θύτη στο σκάνδαλο μεγατόνων που είχε αποκαλυφθεί το 2009. Τότε που το #metoo δεν υπήρχε ως έννοια. Ξεκάθαρα υπήρχε κατ’ ουσίαν και μάλιστα, στη χειρότερη μορφή του: η Maxwell, η γυναίκα που παρουσιαζόταν ως φίλη και μέντορας, αλλά -όπως φαίνεται στα στοιχεία των αμερικανικών αρχών και τις καταθέσεις μαρτύρων- ήταν ο εφιάλτης για δεκάδες ανυπεράσπιστα και αθώα κορίτσια -τα οποία πρόσφερε στον άνδρα της ζωής της, Jeffrey Epstein, για την προσωπική του ικανοποίηση.

Διεστραμμένο; Μόλις ξεκίνησα.

Η Ghislaine Noelle Marion Maxwell γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1961 στην πόλη Maisons-Laffitte της Γαλλίας. Ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί της Γαλλίδας ακαδημαϊκού Elisabeth και του -τσεχοσλοβακικής καταγωγής, Εβραίου- Ian Robert Maxwell. Δυο ημέρες πριν δει για πρώτη φορά το φως, ο 15χρονος αδελφός της Michael είχε τροχαίο που τον άφησε σε κώμα -έως το θάνατο του το 1967. Η μητέρα της είχε πει πως αυτή η απώλεια επηρέασε όλη την οικογένεια. Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι η Ghislaine είχε γίνει ανορεξική.

Ως παιδί ζούσε με την οικογένεια της σε έπαυλη 53 δωματίων, στην Οξφόρδη. Σε αυτήν την πόλη ήταν τα γραφεία εκδοτικής εταιρίας του πατέρα της, ο οποίος έγινε ιδιοκτήτης αυτοκρατορίας με media και Βουλευτής. Αργότερα, ήταν ύποπτος για κατασκοπία. Μετά το θάνατο του (1991) αποκαλύφθηκαν πολλές οικονομικές ατασθαλίες. Μεταξύ τους ήταν και η υπεξαίρεση του συνταξιοδοτικού ταμείου της Mirror Group.

Όσο ζούσε όμως, και κυκλοφορούσε ως μέλος της υψηλής κοινωνίας, το αυτό έκανε και η κόρη του που φοίτησε στα καλύτερα σχολεία, πριν δουλέψει για εκείνον -ούσα το αγαπημένο του παιδί, στο οποίο δεν χαλούσε ποτέ χατίρι. Ένα μόνο πράγμα της απαγόρευε: να πηγαίνει τους συντρόφους της στο σπίτι ή να κυκλοφορεί δημόσια μαζί τους. Της έλεγε πάντα πως ουδείς την ήθελε για την ίδια -όλοι πρόσβλεπαν στην περιουσία της.

Σύμφωνα με την Telegraph, η Ghislaine έμαθε να κάνει αισθητή την παρουσία της όπου πήγαινε, να είναι η ψυχή της παρέας και τελικά, έγινε η καλύτερα δικτυωμένη socialite της Μεγάλης Βρετανίας -στην εποχή της. Είχε για παρέα από πολιτικούς και επιχειρηματίες έως μέλη της βασιλικής οικογένειας. Δεν υπήρχε κάποιος που να είναι σημαντικός και να μην είναι φίλος της. Βοηθούσε και ότι μιλούσε πολλές γλώσσες, πως είχε λάμψη και χρήματα -είχε και δίπλωμα για να πιλοτάρει ελικόπτερο.

Σκηνή από το δικαστήριο. AFP

Οι προδοσίες και ο σωτήρας Epstein

Στις 5/11 του 1991, σε ηλικία 68 χρόνων, ο Ian Robert Maxwell βρέθηκε νεκρός, στο πολυτελές του σκάφος, το οποίο είχε ονομάσει “Lady Ghislaine”. Η Ghislaine είχε πει χρόνια μετά πως πίστευε ότι τον δολοφόνησαν. Είχαν ήδη, γίνει γνωστές οι ατασθαλίες του -που άφησαν 32.000 ανθρώπους χωρίς σύνταξη. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας ήταν συντετριμμένη. ‘Διαλύθηκε’ όταν ο τότε σύντροφος της -ένας Ιταλός αριστοκράτης- την ενημέρωσε πως χωρίζουν. Τα μάζεψε και έφυγε για τις ΗΠΑ όπου δημιούργησε μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την προστασία των ωκεανών.

Κατά το Vanity Fair τότε ήταν που βρέθηκε μπροστά της ο Epstein “και την έσωσε”. Προφανώς με το αζημίωτο. Δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν πως της είχε δώσει τουλάχιστον 30.7 εκατομμύρια δολάρια στα χρόνια της συνεργασίας τους (1999-2007) -με τις καταθέσεις να γίνονται σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σε μια περίπτωση, η κατάθεση έγινε στην εταιρία “Air Ghislaine”. Τρεις μέρες μετά εκείνη αγόρασε ένα ελικόπτερο.

Όπως αναφέρει άνθρωπος που τους γνώριζε, στην αρχή οι δυο τους είχαν ρομαντική σχέση, σύντομα χώρισαν, αλλά παρέμειναν πολύ κοντά. Ο Epstein την αποκάλεσε μια φορά ως “την καλύτερη μου φίλη”. Ήταν σίγουρα η γέφυρα του με τον ‘καλό κόσμο’. Του άνοιξε την πόρτα για μια ζωή που έως τότε δεν γνώριζε και την αμύθητη περιουσία που έφτιαξε. Παράλληλα, ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση ό,τι του άνηκε. Δικαστικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι ήταν και η προμηθευτής του, σε ανήλικα κορίτσια -τα οποία εκπαίδευε προκειμένου να στρατολογούν άλλα κορίτσια, έναντι αμοιβής.

Δικάζεται για να αποδειχθεί αν βοηθούσε ως προς την ικανοποίηση των αρρωστημένων ορέξεων του Epstein

Η Ghislaine είχε συλληφθεί στις 2 Ιουλίου του 2020, σε έπαυλη -αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων- του New Hampshire, με θέα στον ωκεανό, όπου κρυβόταν παρέα με τον κατά 14 χρόνια νεότερο σύντροφο της. Αργότερα έγινε γνωστό πως είχε παντρευτεί με τον Scott Borgerson, εκατομμυριούχο CEO τεχνολογικής εταιρίας (CargoMetrics). Σε αυτόν άνηκε η έπαυλη.

Σημείωσε σε παρακαλώ πως πάντα ο Borgerson έλεγε ότι με την Ghislaine είναι απλά παλιοί, καλοί φίλοι. Παρεμπιπτόντως, πληροφορίες τον ήθελαν να έχει προσφερθεί να δώσει τα 25 από τα 29 εκατομμύρια της εγγύησης για να αφεθεί ελεύθερη η φίλη του έως τη δίκη -αίτημα που απορρίφθηκε.

Οι εισαγγελείς επιμένουν πως η 59χρονη γυναίκα βοήθησε τον Epstein να προετοιμάσει και να εκμεταλλευτεί κορίτσια από 14 χρόνων και πάνω Πέραν του εαυτού του, ικανοποιούσε και τους φίλους του, ως ηγέτης sex ring -με τη λίστα των φίλων του να περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτό του Πρίγκιπα Άντριου (παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο φωτογραφίες των Maxwell και Epstein, στο εξοχικό της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας, στο Balmoral), αλλά και των Bill Gates, Donald Trump, Bill Clinton και Woody Allen. Σημείωση: αυτά τα ονόματα έχουν αναφερθεί από θύματα που έχουν παρέχει και σχετικά στοιχεία.

Η δίκη της έχει ως αντικείμενο να αποδειχθεί αν βοηθούσε τον Epstein να αποκτήσει πρόσβαση σε ανήλικα κορίτσια, γνωρίζοντας πως αυτό που θα επιδίωκε ο επιχειρηματίας ήταν η σεξουαλική επαφή.

Κρυβόταν και προετοιμαζόταν, για επτά χρόνια

Η πρώτη κατάθεση της Ghislaine Maxwell είχε προγραμματιστεί για το 2009 -τρία χρόνια μετά τη σύλληψη του Epstein, ο οποίος αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 2019. Την ημέρα που ο Epstein βρέθηκε στο κρατητήριο, εκείνη εξαφανίστηκε. Έκτοτε επικοινωνούσε με τους ερευνητές και τους εισαγγελείς, μέσω των δικηγόρων της. Αυτοί αρνήθηκαν να δεχθούν -εκ μέρους της- την επίδοση τριών μηνύσεων που είχαν κατατεθεί εναντίον της, στις 30/1 του 2020. Δεν τους το είχε επιτρέψει εκείνη. To FBI είχε ήδη αρχίσει την έρευνα για τον εντοπισμό της. Είχε προηγηθεί εκείνη για να αποδειχθεί αν όντως, ήταν συνεργός του Epstein -βάσει καταθέσεων των θυμάτων.

Εν τέλει, η Maxwell βρέθηκε ενώπιον των ανακριτών το 2016. Η κατάθεση της διήρκεσε επτά ώρες και το περιεχόμενο της κάλυψε 418 σελίδες. Αφορούσε κυρίως ερωτήσεις για τη σχέση της με τον Epstein (κάποιες ήταν πολύ προσωπικές) και τους ισχυρισμούς για trafficking και σεξουαλική κακοποίηση νεαρών γυναικών. Το περιεχόμενο παρέμεινε σφραγισμένο για τέσσερα χρόνια. Έγινε άρση του απορρήτου, τον Οκτώβριο του 2020, μετά τις σχετικές ενέργειες θυμάτων και της Miami Herald.

Δεν είχε συνηθίσει να μην έχει ό,τι θέλει και να την προκαλούν

H κλινική ιατροδικαστική ψυχολόγος και αναπληρώτρια ψυχολογίας στο John Jay College of Criminal Justice της Νέας Υόρκης, Cynthia Calkins είχε διαβάσει όλες τις σελίδες και μετά δήλωσε στο Insider ότι “για κάποια που προετοιμαζόταν χρόνια με δικηγόρους, για αυτήν την στιγμή” η Maxwell δεν κατάφερε να διατηρήσει τον αυτοέλεγχο της, έπειτα από κάποιες ερωτήσεις “και ήταν πολύ οξύθυμη. Υπήρξε και εκπληκτική ποσότητα στριφνότητας. Εμφανίστηκε να προβοκάρεται εύκολα, με τρόπο που δεν πιστεύω ότι θα το έκανε άλλος που έχει τα λεφτά της ή που έβλεπε να διακυβεύεται η ζωή του.

Δεν είναι ασυνήθιστο σε τόσο φορτισμένες περιστάσεις, να εμφανίζεται κάποιος οξύθυμος ή αμυντικός και προσεκτικός, ειδικά αν έχει κάνει μαθήματα με δικηγόρους και ξέρει τι πρέπει να πει και τι να αποφύγει. Όποιος όμως, κάθεται σε μια καρέκλα και απαντά σε ερωτήσεις επί επτά ώρες, αποκτά κάποια ευερεθιστότητα”. Κατά την ειδικό, ο τρόπος που έπαιξε άμυνα η Maxwell “δείχνει πως είχε κάτι να κρύψει”.

Επίσης, και οι 418 σελίδες έκαναν ξεκάθαρο ότι “στο μυαλό της δεν πίστευε ότι έπρεπε να βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση. Δεν είναι κάποια που έχει συνηθίσει στη ζωή της να την προκαλούν και να την αμφισβητούν. Είναι πιθανό να αισθάνεται πως έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι κάνει και ότι δεν θα έπρεπε να υποβάλλεται σε ανάκριση. Βλέπετε, προέρχεται από ένα πολύ προνομιακό υπόβαθρο και μάλλον δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους στη ζωή της που να την αμφισβήτησαν και να την προκάλεσαν -και δη με αυτόν τον τρόπο. Περισσότερο, είχε συνηθίσει να παίρνει ό,τι θέλει”.

Και τις επτά ώρες της ανάκρισης ξεκαθάριζε πως δεν έχει την παραμικρή σχέση, με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε -και μεταξύ πολλών άλλων περιλάμβαναν το sex-trafficking και το ρόλο της recruiter (ήταν αυτή που δελέαζε τα κορίτσια, τα οποία εν συνεχεία εκμεταλλευόταν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ο Epstein). Επί της σχέσης της με τον πρωταγωνιστή του τεράστιου σκανδάλου που δεν ζει πια, ανάμεσα μας είπε πως “θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαι η σύντροφος του”. Η Calkins είπε το σχόλιο υποδήλωνε πικρία για τον τρόπο που τελείωσε η σχέση τους.

“Ο Epstein χρειαζόταν να κάνει σεξ, τρεις φορές τη μέρα”

Τη Δευτέρα 6/12, όπως η δίκη έμπαινε στη δεύτερη εβδομάδα, κατέθεσε μάρτυρας, με το ψευδώνυμο Kate. Δεν ήταν μεταξύ των ανήλικων κοριτσιών που έβρισκε η Maxwell για τον Epstein. Ήταν όμως, μεταξύ των θυμάτων της αρρωστημένης σχέσης αυτών των δυο ανθρώπων. Ενημέρωσε πως η Maxwell την είχε εντοπίσει σε ένα ταξίδι που είχε κάνει με τον φίλο της στο Παρίσι. Την κάλεσε για τσάι στο Λονδίνο και εκεί της μίλησε για το φιλάνθρωπο φίλο που είχε (τον Epstein). Της είπε πως πίστευε ότι θα κάνουν καλή παρέα και ότι εκείνος θα μπορούσε να βοηθήσει την τότε 17χρονη με τη μουσική της καριέρα. Η κατηγορούμενη κανόνισε να συναντηθεί η Kate με τον Epstein -δεν δεχόταν το ‘όχι’ για απάντηση. Στο ραντεβού παρέστη και η μεσάζουσα που πρότεινε (δεν άφησε επιλογή) στο κορίτσι να κάνει μασάζ στον επιχειρηματία.

Κάποιες εβδομάδες μετά της τηλεφώνησε για να της ζητήσει μια χάρη: να ξανακάνει μασάζ στον Epstein. Η Maxwell άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του και οδήγησε την Kate στο υπνοδωμάτιο, όπου την περίμενε εκείνος με μια ρόμπα. Η Maxwell έδωσε ένα λάδι στην Κate και έφυγε από το δωμάτιο. Τη συνέχεια την καταλαβαίνεις. Ίσως να μην καταλαβαίνεις ότι την επόμενη μέρα η Maxwell ζήτησε από την Kate να συνεχίσει να ικανοποιεί τις ανάγκες του Epstein. “Με ρωτούσε και αν περνούσα καλά. Μου είπε πως ο συγκεκριμένος άνδρας χρειάζεται να κάνει σεξ τρεις φορές τη μέρα”. Η γυναίκα κατέθεσε ότι ταξίδεψε με τον Epstein όπου είχε σπίτι εκείνος (“η Maxwell με ενημέρωνε για τα σχέδια”) και ότι στο Palm Beach η Maxwell της ζήτησε να βάλει στολή μαθήτριας και να του σερβίρει το τσάι του. “Δεν ήξερα πώς να πω όχι. Νόμισα ότι αν το έκανα, θα με ανάγκαζαν να φύγω”. Είπε και ότι παντού στην έπαυλη υπήρχαν φωτογραφίες με γυμνά, μικρά σε ηλικία, κορίτσια. To FBI βρήκε CDs γεμάτα με τέτοιες φωτογραφίες.

Η ύστατη προσπάθεια της Maxwell είναι η ψυχολόγος που είχε καταθέσει και υπέρ του Harvey Weinstein

Η Elizabeth Loftus θεωρείται εξπέρ στην ανθρώπινη μνήμη. Έχει διδακτορικό στη ψυχολογία, ενώ διδάσκει εγκληματολογία και κοινωνικό δίκαιο στο University of California, Irvine (UCI). Το πεδίο της είναι “πειράματα που αποκαλύπτουν πώς μπορούν να αλλάξουν οι αναμνήσεις μας, μέσω πραγμάτων που μας λένε. Γεγονότα, ιδέες, προτροπές και άλλες πληροφορίες που λαμβάνουμε μετά το συμβάν, μπορούν να αλλάξουν τις αναμνήσεις μας”. Τουλάχιστον, αυτά αναφέρει στο προφίλ της, στην σελίδα της στο site του UCI. Κατά καιρούς έχει καταθέσει σε διάφορες δίκες. Από εκείνη για τον πόλεμο της Βοσνίας, στη Χάγη έως αυτήν του Harvey Weinstein. Εκεί είπε ότι “δεν χρειάζονται πτυχία για να γνωρίζει κάποιος πως οι αναμνήσεις ‘ξεθωριάζουν’ με τα χρόνια” και πως “οι συναναστροφές με τις αρχές μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να θέλουν να παράξουν λεπτομέρειες”. Τον Weinstein δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα. Τώρα θα επιχειρήσει να ‘σώσει’ τη Maxwell. Ας ελπίσουμε ο αγώνας της να έχει την ίδια τύχη με εκείνον που έδωσε για τον Weinstein.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα