24 MEDIA CREATIVE TEAM/ ANT1

Η ΦΑΙΗ ΣΚΟΡΔΑ ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΚΛΙΣΕ ΤΗΣ “ΧΑΖΗΣ ΞΑΝΘΙΑΣ ΣΕ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΟ”

Η "ανάλαφρη" τηλεόραση μπορεί να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα σημαντικά κοινωνικά θέματα. Η Φαίη Σκορδά το απέδειξε και με το παραπάνω.

Οι άνθρωποι αλλάζουν, εξελίσσονται, επαναπροσδιορίζονται. Δεν μπορείς να στερήσεις από κάποιον το δικαίωμα και δεν μπορείς επίσης να μην επιβραβεύσεις την προσπάθεια ξεχνόντας ταμπέλες μίας άλλης εποχής. Η κάλυψη της επικαιρότητας ζητά συνέπεια, μέτρο και ξεκάθαρη θέση.

Η Φαίη Σκορδά κατάφερε να καταρρίψει το κλισέ της χαζούλας ξανθιάς γλάστρας που σειέται και λυγιέται, γελά με αφέλεια και δεν έχει άποψη παρά μόνο για το μοσχαράκι στρογγανόφ στην κατσαρόλα και τον Κρόνο που πέρασε στην Παρθένο. Η λέξη κλειδί είναι η σοβαρότητα και η Φαίη Σκορδά απέδειξε ότι διαθέτει και μάλιστα τη στιγμή που στη “βαριά” (βάλε κι άλλα εισαγωγικά κυρ Στέφανε) ενημέρωση κάποιοι έβλεπαν βλέμματα ελεύθερα, βλέμματα φόβου, ανησυχίας και απόγνωσης.

Τα όσα ακολούθησαν της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου στον καλλιτεχνικό χώρο ήταν πρωτόγνωρα. Από το “κάτι είχαμε ακούσει” περάσαμε στις δημόσιες επώνυμες σπαρακτικές εξομολογήσεις που λύτρωσαν ψυχές και βοήθησαν τα στόματα να ανοίξουν και να οδηγήσουν στην κάθαρση. Πάσης φύσεως τηλεοπτικές εκπομπές κάλυπταν (και καλύπτουν) καθημερινά τις εξελίξεις, φιλοξενώντας μαρτυρίες ηθοποιών για τα όσα πέρασαν. Οι ψυχαγωγικές -ανάλαφρες- εκπομπές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων δηλώνοντας παρούσες με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η Φαίη Σκορδά τράβηξε τη γραμμή της από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Αν ψάχνεις για κιτρινίλα, λαϊκισμό και ίσες αποστάσεις καλύτερα να αλλάξεις κανάλι. Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Δημήτρη Μοθωναίου στο Πρωινό και τη Φαίη Σκορδά επισφράγισε όλα τα παραπάνω.


Δεν καπηλεύτηκε το θέμα για τα νούμερα τηλεθέασης, παρά το αντιμετώπισε με ανθρωπιά, ενσυναίσθηση και αληθινή ευαισθησία. Πηγαίες αντιδράσεις κι όχι δάκρυα που «πουλάνε». Και δεν ήταν μόνο ένα το περιστατικό. Τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στα λεγόμενα του Γιώργου Λιάγκα περί άλλης άποψης που ακούγεται για τις γυναίκες που παρενοχθήκαν και κακοποιήθηκαν. “Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε χρόνο σε τέτοιες απόψεις. Ας υπάρχουν σε κουβέντες που δεν γίνονται δημόσια”. Με το “άλλη άποψη δεν υπάρχει και δεν δέχομαι αυτήν τη προσέγγιση και πάμε παρακάτω” απέδειξε πως παίρνει θέση με φοβερή κυριαρχία και αξιοπρέπεια, πατώντας γερά στα πόδια της. “Με σοβαρή σκέψη και τοποθέτηση, με βαθύ ενδιαφέρον και με συγκινητικό σθένος και θέρμη, χωρίς να φοβάται κανέναν και τίποτα” όπως ορθά σημείωσε και ο ηθοποιός Ερρίκος Μηλιάρης. Όταν απέναντί της κάθισε ο Δημήτρης Σταρόβας δεν μάσησε τα λόγια της για χάρη του “τηλεόραση κάνουμε βρε αδερφέ κι όλοι φίλοι είμαστε” και τελικά σηκώθηκε εκνευρισμένη και προχώρησε στο επόμενο θέμα.


Στο Πρωινό της Παρασκευής 26/3 η Φαίη Σκορδά απουσίαζε αρχικά από το πλατό. Επιστρέφοντας το σούπερ στις οθόνες μας έγραφε: “Αποκλειστικό. Ποιος μεγάλος πρωταγωνιστής μπήκε στο ψυχιατρείο”. Φανερά ενοχλημένη απευθύνθηκε στους συνεργάτες της. “Δεν ντρέπεστε;” Θα πούμε όνομα διαβεβαίωσε ο Γιώργος Λιάγκας για να την καθησυχάσει. Πήραμε και άδεια από το νομικό τμήμα του καναλιού προσθέτει. “Και γιατί αυτό το ρεπορτάζ; Εσύ, γιατί γελάς; Δεν είναι ωραίο να γελάς με ένα θέμα τέτοιο. Κι επειδή πήρατε την άδεια πρέπει να χαμογελάτε; Δεν καταλαβαίνω”. Σεβασμός και σοβαρότητα. Θα τις επαναλάβω εγώ τις λέξεις αυτές να μας βρίσκονται, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί κάποιος να τις ξεχάσει. Τελευταία και πιο πρόσφατη απόδειξη για τον τίτλο του θέματος, η συνύπαρξη της Φαίης Σκορδά με την Ανθή Σαλαγκούδη στο Πρωινό και η συζήτηση για τις ψήφους που κρατούσαν τη δεύτερη στο Survivor αλλά και τον ρόλο της μητέρας της. Το αγενές ύφος, πάλι της δεύτερης, δεν πτόησε την παρουσιάστρια και της απάντησε με ευγένεια και κουβέντες καθαρές.


Ανθή Σαλαγκούδη: Έχουν ειπωθεί διάφορα και στη δικιά σας εκπομπή. Πως υπάρχουν λίστες του πατέρα μου, παρόλο που έχει αποσυρθεί χρόνια. Επειδή είσαι πρέσβειρα του Make A Wish θα το έκανες αυτό με τα φιλανθρωπικά; Αν ήσουν στη θέση της μαμάς μου.

Φαίη Σκορδά: Αν το παιδί μου πήγαινε στο Survivor, σαν μαμά και όχι με τη λίστα ενός οργανισμού, θα το στήριζα. Αν είχα πέντε γνωστούς θα το στήριζα με κάθε τρόπο.

Ανθή Σαλαγκούδη: Δημιουργούνται εντυπώσεις. Η μαμά μου δεν είναι οργανωμένη με λίστες.

Φαίη Σκορδά: Πήγες σε ένα εκατομμύριο εκπομπές, δεν μίλησες για τον μπαμπά σου και το κάνεις εδώ τώρα. Και ο ίδιος ο Τριαντάφυλλος μέσα στο επεισόδιο το είπε. Με κοιτάς και το κάνεις προσωπικό. Μου λες θα πάρουμε τη μαμά μου. Μου κάνεις προσωπική επίθεση.

Ζούμε καθημερινά σε μία πραγματικότητα που ορίζεται από τις ιδέες και τις πράξεις μας κι όχι από ένα σύννεφο βολικών πεποιθήσεων για τον εαυτό και τους άλλους που θολώνουν την κρίση. Ίσως, ίσως λέω, κάποιοι να οφείλουν στη Φαίη Σκορδά μία συγγνώμη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα