Η Φιλίπα Νάκα. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΡΑΝΟΛΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ

Πώς η Φιλίππα Νάκα έκανε το χόμπι της επάγγελμα και μαθαίνει στους Αθηναίους να τρώνε γκρανόλα στο πρωινό τους.

Τρία κορίτσια εργάζονται πυρετωδώς σε ένα μικρό, πεντακάθαρο παρασκευαστήριο που μοσχομυρίζει μπαχαρικά. Είναι άλλωστε η περίοδος των γιορτών και το Pumpkin Spice έχει την τιμητική του. Βιολογικά υλικά, αρίστης ποιότητας, όπως βανίλια Μαδαγασκάρης, σφένδαμος, λάδι καρύδας και αλάτι Ιμαλαϊων, είναι τακτοποιημένα πάνω στον πάγκο, για να αναμειχθούν σε μία τεράστια μπασίνα.

Στη στολισμένη γιορτινά βιτρίνα, η γκρανόλα φιγουράρει σε διαφορετικές γεύσεις και μεγέθη στη χάρτινη συσκευασία της.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Σε αυτή τη γειτονιά του Αλίμου, το Phil’s Granola ξεχωρίζει και σε προδιαθέτει να κοντοσταθείς και να ρίξεις κλεφτές ματιές από το τζάμι. Εκεί, θα δεις τη Φιλίππα και τις βοηθούς της να δουλεύουν ασταμάτητα για να βγει η παραγωγή, αφού γίνονται όλα με το χέρι.

Η Φιλίπππα Νάκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αμερική, όπου εργαζόταν τα τελευταία επτά χρόνια μέχρι που με την έλευση της πανδημίας, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Πνεύμα ανήσυχο, αναζητά πάντα το κάτι παραπάνω που θα τη γεμίσει και σίγουρα η γκρανόλα είναι ένα από αυτά.

Εκτός από τα υλικά, αυτό που νιώθω ότι την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι ότι μου θυμίζει ένα πολύ μεγάλο & σημαντικό κομμάτι του εαυτού μου, την περίοδο που έζησα στην Αμερική” μας λέει η Φιλίππα Νάκα. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

“Δοκίμασα γκρανόλα πρώτη φορά στο εξωτερικό που ζούσα για πολλά χρόνια και δεν μπορούσα να βρω την αντίστοιχη στην Ελλάδα. Στο πανεπιστήμιο έφτιαχνα διάφορες συνταγές με τις φίλες μου, οι οποίες ήταν από διαφορετικές χώρες. Για παράδειγμα η κολλητή μου, η Fabiana, που είναι από τη Βενεζουέλα, μού έμαθε το λάδι καρύδας στη μαγειρική και εγώ της έμαθα το ελαιόλαδο. Αυτό το θεώρησα μαγικό και είναι ό,τι προσπαθώ να κάνω με τις συνταγές μου. Είχα αρχίσει το Master μου και παράλληλα έκανα ένα course στο Institute for Integrative Nutrition και νομίζω ότι εκεί εμπνεύστηκα. Ξεκίνησα λοιπόν να φτιάχνω τη δική μου σπιτική, με αγνά υλικά γκρανόλα. Εκτός από τα υλικά, αυτό που νιώθω ότι την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι ότι μου θυμίζει ένα πολύ μεγάλο & σημαντικό κομμάτι του εαυτού μου, την περίοδο που έζησα στην Αμερική” αφηγείται η Φιλίππα Νάκα.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Η παραγωγή γίνεται στο παρασκευαστήριο, δε χρησιμοποιείται κανένα μηχάνημα πέραν του φούρνου, αφού κάθε ταψί γίνεται ένα – ένα με τα χέρια. Η γκρανόλα της Φιλίππα έχει αποκτήσει ήδη φανατικό κοινό, καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη φιλοσοφία της δημιουργού – ένας συνδυασμός wellbeing και απόλαυσης.

“Τα υλικά που επιλέγω είναι πολύ συγκεκριμένα και θεωρώ πως όλοι όσοι προτιμούν την γκρανόλα μου ψάχνουν αυτόν τον συνδυασμό, να καταναλώνουν δηλαδή ένα προϊόν εύγευστο στο πλαίσιο του healthy eating. Το καλύτερο σχόλιο που έχω λάβει είναι ότι είναι η καλύτερη γκρανόλα που έχουν δοκιμάσει και ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτή του εμπορίου”.

H διαδικασία σε τέσσερις εικόνες. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Η ιδέα της επιχειρηματικότητας δεν φαίνεται να τρομάζει τη Φιλίππα Νάκα.

“Είναι ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα καθώς είναι πολύ καινούργιο όλο αυτό για εμένα. Είναι πολύ αγχωτικό αλλά παράλληλα πολύ δημιουργικό. Το πιο όμορφο κομμάτι του να έχεις δική σου επιχείρηση είναι η στενή επαφή με το κοινό σου. Ζητάω πολύ συχνά τη γνώμη τους και ό,τι καινούργιο ετοιμάζω είναι με βάση τις ανάγκες τους” καταλήγει.

Η παραγωγή γίνεται στο παρασκευαστήριο, δε χρησιμοποιείται κανένα μηχάνημα πέραν του φούρνου, αφού κάθε ταψί γίνεται ένα – ένα με τα χέρια. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Γιατί να εντάξεις την γκρανόλα στο πρωινό σου

Ο ενθουσιασμός της Φιλίππας είναι μεταδοτικός και γνωρίζοντάς τη συνειδητοποιείς ότι η θετική διάθεση που εκπέμπει ταυτίζεται με ό,τι πρεσβεύει το προϊόν της. δηλαδή την ευεξία και την υγιεινή διατροφή που δεν υστερεί καθόλου σε γεύση. “Η γκρανόλα είναι ένα μείγμα δημητριακών με βάση τη βρόμη και διάφορους ξηρούς καρπούς. Ένα side που συνήθως συνοδεύει το πρωινό το οποίο προσφέρει καλά λιπαρά και φυτικές ίνες όταν τρώγεται σωστά. Εγώ προτείνω να τρώγεται με γιαούρτι και να καταναλώνεται πάντα με μέτρο για να παίρνουμε τα ουσιαστικά οφέλη της. Η δική μου γκρανόλα φτιάχνεται με βάση τη βιολογική βρόμη και υλικά υψηλής ποιότητας τα οποία μπορεί κάποιος να προφέρει και να καταλάβει κατά την ανάγνωση”.

Η Φιλίππα επιλέγει όλα τα υλικά με πολλή προσοχή, δίνοντας βάση στο να είναι βιολογικά, αγνής προέλευσης και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Ψάχνει συνεχώς διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων και “ακούει” όπως λέει, πάρα πολύ τη γνώμη όσων την προτιμούν. “Πειραματίζομαι συνεχώς με νέες γεύσεις, αλλά ό,τι καινούριο βγάζω θέλω να έχει από πίσω την ίδια προσοχή και έρευνα. Επίσης, μπορεί να ακουστεί λίγο τετριμμένο, αλλά το γεγονός ότι η ιστορία της γκρανόλα συνδέεται με τις ξεχωριστές στιγμές που έχω ζήσει με τις φίλες μου και με την καθημερινότητα που είχαμε μαζί, της βάζουν μια δόση μεγάλης αγάπης που την κάνει πιο ξεχωριστή”.

Οι πειραματισμοί της δεν σταματούν στο παρασκευαστήριό της. Της αρέσει πολύ η μαγειρική και δοκιμάζει γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο. “Θεωρώ ότι κάθε κουζίνα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και το γοητευτικό αυτού είναι ότι κάθε χώρα έχει τις δικές της παραλλαγές για τις πιο δημοφιλείς και κλασικές συνταγές. Όσον αφορά τη σχέση μου με το φαγητό, τρώω τα πάντα, αλλά με μέτρο”.

Τη Phil’s Granola τη βρίσκεις στο “σπίτι” της στον Άλιμο, στο e-shop και σε επιλεγμένα καταστήματα, σε τέσσερις γεύσεις: Almond Vanilla, Dark Choco Chip, Pumpkin Spice & Gingerbread, ενώ σύντομα έρχονται και περισσότερες γεύσεις.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

philsgranola.gr, Θεμιστοκλεους 26, Άλιμος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα