Εικόνα από τη Λάρισα. Nephele Nomikou / SOOC

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η Ελλάδα είναι μια από τις πολλές χώρες που δοκιμάζονται από πλημμύρες αυτήν την περίοδο. Εξ αυτών, είναι η μόνη που ζει ένα απρόσκοπτο Black Mirror.

Η κακοκαιρία Daniel δοκιμάζει (έως διαλύει) τη δική μας χώρα, με τους νεκρούς να αυξάνονται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας -ο οποίος ζει σε ένα αέναο Black Mirror- να μην έχουν τέλος.

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα, σε ένα 24ωρο -βάσει των καταγραφών των μετεωρολόγων.

H κλιματική κρίση είναι αδιαπραγμάτευτη.

Όπως δεδομένο είναι το γεγονός πως ό,τι ζούμε εμείς με ακραία καιρικά φαινόμενα βροχόπτωσης, το ζουν πολλές περιοχές στον πλανήτη τον τελευταίο καιρό. Δεν υπάρχουν ωστόσο, παντού νεκροί, χάριν των έγκαιρων ειδοποιήσεων για εκκενώσεις, της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των επαρκών σωστικών μέσων.

Επίσης, στις άλλες χώρες δεν καίγονταν μέχρι πριν λίγες ημέρες, ενώ προσπαθούσαν ακόμα να διαχειριστούν το σοκ του «εγκλήματος» στην Πύλο, χωρίς να έχουν καταφέρει να συμβιβαστούν με την τραγωδία στα Τέμπη.

Ας εστιάσουμε στις πλημμύρες

Συνθήκη ανάλογη με τη δική μας (της μηδενικής αντίδρασης πριν το κακό) ζουν στην Τουρκία, με κακοκαιρία να πλήττει διάφορες περιοχές.

Οι νεκροί αυξάνονται με τις ώρες, όπως και οι αγνοούμενοι. Δυο ήταν τουρίστες σε κάμπινγκ στην επαρχία Κιρκαρελί, βορειοδυτικά της χώρας, οι οποίοι παρασύρθηκαν από το χείμαρρο.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν 21 περιοχές στα κεντρικά και βόρεια μέρη της χώρας, με επίκεντρο τη Σαμψούντα.

Σε αυτήν την πόλη η στάθμη του νερού έφτασε στον πρώτο όροφο των πολυκατοικιών και μεγάλοι δρόμοι έγιναν λίμνες. Ένας ‘άνοιξε’ στη μέση. Η πολιτεία είπε πως τα φρεάτια ομβρίων δεν μπορούν να χειριστούν αυτόν τον όγκο του νερού.

Κάτι ανάλογο έγινε και στην Κωνσταντινούπολη, όπου το βράδυ της Τρίτης 5/9 αναφέρθηκαν 2 νεκροί από τις πλημμύρες και το νερό που εισέβαλλε σε σπίτια. Περίπου 12 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί σε βιβλιοθήκη, διεσώθησαν ενώ πολλοί σταθμοί του μετρό έκλεισαν.

Οι μοτοσυκλετιστές ειδοποιήθηκαν να μην βγουν στους δρόμους. Είχαν ήδη σκοτωθεί 3 και είχαν τραυματιστεί πολλοί περισσότεροι σε άλλη περιοχή που δεν μπήκε στη διαδικασία να προφυλάξει τους πολίτες της.

Την Τετάρτη 6/9 το πρωί οι νεκροί είχαν φτάσει τους 5.

Πριν λίγες ημέρες, είχε κρυφτεί κάτω από τις λάσπες η πόλη Ερτζινκάν. Ο όρμος Ούζουμλου που διαπερνά την περιοχή και τελεί χρέη καναλιού άρδευσης, υπερχείλισε. Είχε γεμίσει με πέτρες και ό,τι άλλο είχε πάρει μαζί του το νερό στο διάβα του, διαλύοντας τα πάντα στο πέρασμα του. Δεν αναφέρθηκαν νεκροί ή τραυματίες.

Tις τελευταίες ώρες, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ ενημέρωσε πως δυο άνθρωποι είναι νεκροί και τρεις αγνοούνται, μετά την καταιγίδα που έπληξε τη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Η υπερχείλιση των ποταμών προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε δρόμους και γέφυρες. Υπήρχαν και διακοπές ρεύματος, με τις αρχές να προειδοποιούν τους κατοίκους να μην πίνουν νερό της βρύσης λόγω της μόλυνσης από τα νερά των πλημμυρών.

Οι ισχυροί άνεμοι έστειλαν κύματα, ύψους 2 μέτρων, σε παραλίες σε τουριστικά θέρετρα και πλημμύρισαν σπίτια και δρόμους.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν αυτοκίνητα και τροχόσπιτα να παρασύρονται στη θάλασσα στο θέρετρο Τσάρεβο, στο νότιο τμήμα που είναι στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προέτρεψαν τον κόσμο να φύγει από ισόγεια.

Η Ισπανία είχε να αντιμετωπίσει την καταιγίδα Dana, που επίσης κινείτο αργά όπως και ο Daniel. Στη Μαγιόρκα, οι άνεμοι έφτασαν στα 120 χιλιόμετρα την ώρα σε κάποιες περιοχές. Στη Λα Πάλμα έσπασαν τα αγκυροβόλια κρουαζιερόπλοιου, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με πετρελαιοφόρο.

Έως το Σάββατο 2/9 είχαν σκοτωθεί πέντε άνθρωποι. Εκείνη την ημέρα δύο ειδικοί σε φαράγγια πνίγηκαν σε ξαφνική πλημμύρα σε μια χαράδρα στα ισπανικά Πυρηναία -όπου η στάθμη του νερού δεκαπλασιάστηκε σε λίγα λεπτά. Ένας 20χρονος κατέληξε όταν νερά γέμισαν τον ανελκυστήρα στον οποίον είχε εγκλωβιστεί.

Δυο άλλοι παρασύρθηκαν από την πλημμύρα, ενώ ήταν στα αυτοκίνητα τους. Ένα 10χρονο αγόρι είχε γαντζωθεί όλο το βράδυ από την κορυφή δέντρου. Εντοπίστηκε και διασώθηκε με σημάδια υποθερμίας.

Το όχημα της οικογενείας του έπεσε στον ποταμό Αλμπέρκε, σε χωριό έξω από τη Μαδρίτη που λόγω της κακοκαιρίας αποκόπηκε από την πρωτεύουσα, καθώς κατέρρευσαν οι τέσσερις γέφυρες της ένωσης. Η αδελφή και η μητέρα του 10χρονου βρέθηκαν ζωντανές. Ο πατέρας του αγνοείται.

Δεν είναι μόνο οι κοντινές μας χώρες που πλήττονται από ακραία φαινόμενα. Είναι όλος ο πλανήτης.

Ακολουθούν όσα συνέβησαν από τα μέσα του Αυγούστου έως σήμερα.

Χαρακτηριστικά, δες τι έγινε στο Μεξικό πριν λίγες ημέρες, εξαιτίας της Τροπικής Καταιγίδας Hilary που πέρασε μετά στην Καλιφόρνια. Ξεριζώθηκαν δέντρα, δρόμοι πλημμύρισαν, έγιναν κατολισθήσεις, διακοπές ρεύματος και μεμονωμένοι ανεμοστρόβιλοι. Η καταιγίδα έριξε στο έδαφος 15.24 εκατοστά βροχής σε κάποιες κοινότητες.

Έφτασε στην στεριά του Μεξικού με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων, πριν περάσει στην Τιχουάνα και απειλήσει σπίτια σε λόφους. Μετά πέρασε στην έρημο και από εκεί στην Καλιφόρνια.

Σε διάφορες κομητείες της Δυτικής Βιρτζίνια κατεγράφη βροχόπτωση έως 200mm. Σε δέκα λεπτά, το νερό έφτασε κοντά στα 2 μέτρα. Περιοχές πλημμύρισαν, δρόμοι εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό, γέφυρες έπεσαν, 60 σπίτια παρασύρθηκαν, εκατοντάδες ήταν οι υλικές ζημιές και οι κλήσεις στις πρώτες βοήθειες, ενώ σε εκατομμύρια εκτιμήθηκαν τα έργα αποκατάστασης.

Οι αρχές κήρυξαν έγκαιρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την πολιτεία, έγιναν εκκενώσεις και δεν υπήρχαν νεκροί.

Ο τυφώνας Idalia (κατηγορίας 3 και ταχύτητας μεγαλύτερης των 200 χιλιομέτρων την ώρα) έπληξε τη Φλόριντα, με τον ουρανό να μαυρίζει, τον αέρα να ‘μαστιγώνει’ και την στάθμη του νερού να ανεβαίνει. Δεν υπήρχε ρεύμα για ώρες και καθαρό νερό. Η ζημιές εκτιμώνται μεταξύ των 9 και των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η έγκαιρη εκκένωση των πολιτών βοήθησε στο να μην υπάρχουν πολλά θύματα (υπολογίζονται σε τουλάχιστον 3, ενώ πέθαναν 5.000.000 κοτόπουλα).

Στα βόρεια των Φιλιππίνων ο τυφώνας Saola που κινείτο με 185 χιλιόμετρα την ώρα προς το νότιο μέρος της Κίνας, βύθισε έξι πόλεις (περισσότεροι από 387.000 άνθρωποι είχαν εκκενώσει), σκότωσε έναν άνθρωπο, διέλυσε το σύστημα ηλεκτροδότησης και προκάλεσε ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Οι αρχές προειδοποίησαν για πλημμύρες και κατολισθήσεις, με τη βροχόπτωση να φτάνει στα 200mm. Στο Χονγκ Κονγκ η Saola έφτασε έως την ένταση των 195 χιλιομέτρων την ώρα, 900.000 άνθρωποι εκκένωσαν και δεν έχουν αναφερθεί νεκροί ή αγνοούμενοι.

Στο Τριέστε και τη Μούτζα της γείτονας Ιταλίας καταιγίδα με ανέμους ταχύτητας 120 χιλιόμετρα την ώρα προκάλεσε πτώσεις δέντρων, αποκολλήσεις οροφών και πλημμύρες σε δρόμους έως το κέντρο των πόλεων. Οι αρχές ειδοποίησαν τους κατοίκους να μην βγουν από το σπίτι τους -εκτός και αν πρόκειται για απόλυτη ανάγκη-, καθώς η κατάσταση ήταν κρίσιμη.

Κάτι ανάλογο έγινε στο Κόπερ της Σλοβενίας, με τις σειρήνες της πόλης να ηχούν και τους πολίτες να έχουν ειδοποιηθεί να μη βγουν από τα σπίτια τους.

Καφέ νερό ανάβλυσε από καταρράκτη στην αυστριακή λουτρόπολη Bad Gastein, έπειτα από σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή που οδήγησε στην άνοδο των ποταμών σε κρίσιμα επίπεδα και προκάλεσε πλημμύρες στις αυστριακές Άλπεις.

Στο Σάτου Μάρε της Ρουμανίας οι άνεμοι είχαν ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα, ξερίζωσαν σκεπές και δέντρα που προκάλεσαν ζημιές όπου προσγειώθηκαν (σε οχήματα, δρόμους και γραμμές ηλεκτροδότησης). Δέκα λεπτά ήταν αρκετά για αυτήν την καταστροφή. Οι πολίτες ήταν στα σπίτια τους, καθώς οι αρχές είχαν εκδώσει τη σχετική προειδοποίηση.

Στη Ρωσία ακραία φαινόμενα απομόνωσαν από τον πολιτισμό 29 χωριά, στο Πριμόριε. O τυφώνας Κhanun πλημμύρισε 4.368 σπίτια, 5.654 παρακείμενα οικόπεδα και 7 πολυκατοικίες. Κόπηκε το ρεύμα και εκκένωσαν 2.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 405 παιδιών. Δεν έγιναν αναφορές για θύματα.

Ομάδα με σκάφη του πολεμικού ναυτικού βοήθησε παραθεριστές στο νότιο λιμάνι Zarubino να εκκενώσουν, μετά την αποκοπή της περιοχής από τους δρόμους που επίσης πλημμύρισαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα