ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ/ 24MEDIA LAB

Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Ο πυρετός για τα “crypto” και ο τρόπος που λειτουργεί το δίκτυο. Τα θύματα στην Ελλάδα.

Νωρίς το μεσημέρι της 24ης Αυγούστου, αστυνομικοί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έλεγξαν το διαβατήριο ενός νεαρού άντρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση της WizzAir με προορισμό τη Λάρνακα της Κύπρου. Ο επιβάτης ήταν ένας 37χρονος Ισραηλινός, ο οποίος είχε δηλωμένη διεύθυνση κατοικίας στη Λεμεσό. Οι αστυνομικοί πληκτρολόγησαν τον αριθμό του διαβατηρίου στο σύστημα αναζητήσεων κι έτσι αποκαλύφθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών Αρχών. Οι Γερμανοί τον περιγράφουν ως κεντρικό μέλος ενός δικτύου, που φέρεται να είχε στήσει μία διεθνή απάτη με κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με διωκτικά έγγραφα που είδε το Magazine, ο 37χρονος Ισραηλινούς φέρεται να ενεργούσε για λογαριασμό του KryptoEUClub, μιας ιντερνετικής πλατφόρμας για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Πιο ειδικά, όπως περιγράφεται, βασικό εργαλείο για την απάτη ήταν ένα λογισμικό χειραγώγησης των χρηστών, ενώ επίσης λειτουργούσε ένα οργανωμένο τηλεφωνικό κέντρο. Καταγγελίες θυμάτων του δικτύου, εκτός από τη Γερμανία, έχουν επίσης καταγραφεί σε Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία και Λιχτενστάιν, ενώ το ύψος της απάτης υπολογίστηκε στα 1.440.991,15 ευρώ

ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ

Το KryptoEUClub, περισσότερο γνωστό ως KClub, φαίνεται να λειτούργησε το 2021, οπότε άρχισε, κυρίως μέσω καταχωρήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να λανσάρεται ως broker. «Μέσα από την πλατφόρμα προσφέρουμε λειτουργίες που επιτρέπουν σε όσους συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα να εξερευνούν με σιγουριά την αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Διαθέτουμε μία ομάδα αφοσιωμένων διαχειριστών προσωπικών λογαριασμών, πρόθυμων να σας καθοδηγήσουν σε όλες τις λειτουργίες της πλατφόρμας, διασφαλίζοντας τη διαρκή ασφάλειά σας και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων», έγραφε τους προηγούμενους μήνες η σελίδα kryptoeuclub.com.

Η ίδια σελίδα φαίνεται σήμερα ότι είναι εκτός λειτουργίας. Το Magazine έστειλε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που υπάρχει αναρτημένη, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες, χωρίς όμως κάποια απάντηση έως αργά χθες. Σύμφωνα με σελίδες που ασχολούνται με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, κατά την ισχυρότερη εκδοχή η εταιρεία πίσω από το KryptoEUClub είναι η Mandarella Ltd, μία οφσόρ με έδρα το νησιωτικό σύμπλεγμα της Κοινοπολιτείας της Δομινίκας στην Καραϊβική. Σε ανοιχτά φόρουμ όπου άνθρωποι συζητούν για τα κρύπτο, για την ίδια οφσόρ είναι δηλωμένες άλλες δύο ηλεκτρονικές διευθύνσεις, στις οποίες το Magazine επίσης έστειλε αίτημα, χωρίς απάντηση.

Η υπόθεση του KryptoEUClub απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα νομικούς στη Γερμανία που ασχολούνται με το Δίκαιο της Πληροφορικής. Σε ενημερωτικά Q&A περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο φέρεται να παγιδεύονται τα θύματα. Οι επενδυτές συνήθως ξεκινούν με ένα μικρό χρηματικό ποσό. Νωρίτερα, παρακινούνται να εγκαταστήσουν κάποιο λογισμικό στους υπολογιστές τους, που υποτίθεται ότι θα τους βοηθήσει στα πρώτα βήματα, όμως σε πολλές περιπτώσεις ο υπολογιστής χειραγωγείται και οι άνθρωποι του δικτύου αποκτούν πρόσβαση στο e-banking των επίδοξων επενδυτών. Η χρήση «λογισμικού χειραγώγησης» αναφέρεται και στο ευρωπαϊκό ένταλμα που εκκρεμούσε σε βάρος του Ισραηλινού που κρατείται στη Θεσσαλονίκη.

Ο «ΑΓΓΕΛΟΣ-ΣΩΤΗΡΑΣ»

Το πρώτο διάστημα οι χρήστες βλέπουν ορισμένες καλές αποδόσεις να επιστρέφονται στο ψηφιακό τους πορτοφόλι, κάτι που λειτουργεί ως δόλωμα. «Ωστόσο, τότε συνήθως δεν είναι πλέον δυνατή η έξοδος. Αντίθετα, η αποπληρωμή των χρημάτων συνδέεται με περαιτέρω καταθέσεις», σημειώνει στη σελίδα του ο Γιόχεν Ρες, επικεφαλής δικηγορικής εταιρείας με γραφεία σε Βερολίνο και Βιέννη. Η συνέχεια αποτυπώνεται περισσότερο γλαφυρά, καθώς στο επόμενο βήμα της απάτης εμφανίζονται, ως φυσικά πρόσωπα πλέον, τα μέλη του δικτύου. Παρουσιάζουν πλαστά τιμολόγια και δήθεν βεβαιωμένους φόρους, που πρέπει να εξοφληθούν επειγόντως.

«Ωστόσο, αυτό δεν είναι συνήθως το τέλος του τρόμου», γράφει ο Ρες. Οι επενδυτές έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τηλεφωνήματα από άλλους αμφίβολης εγκυρότητας παρόχους, κάτι που δείχνει ότι τα στοιχεία επικοινωνίας διακινούνται μεταξύ των scammers. Στα διωκτικά έγγραφα της υπόθεσης του εκζητούμενου στη Θεσσαλονίκη, πράγματι αναφέρεται η λειτουργία ενός οργανωμένου τηλεφωνικού κέντρου. «Στο τέλος, καλεί ένας “άγγελος-σωτήρας”, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει ξεσκεπάσει όλη την απάτη. Εντυπωσιάζει με γνώσεις του εκ των έσω. Καθόλου περίεργο, διότι είναι μέλος της συμμορίας. Και φυσικά, ο “άγγελος της σωτηρίας” επίσης θέλει ένα μικρό αντίτιμο μπροστά», γράφει ο Γερμανός νομικός.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια γνωστή εποπτική/ρυθμιστική Αρχή σε χώρα-μέλος της ΕΕ, που να έχει δώσει άδεια λειτουργίας στην πλατφόρμα KryptoEUClub, επομένως συμπεραίνεται ότι είναι ένα σχήμα επενδυτικής απάτης με όχημα τα κρυπτονομίσματα και δόλωμα το εύκολο και χωρίς κόπο κέρδος. Το «αδύναμο σημείο» του δικτύου, χάρη στο οποίο γίνεται αστυνομική έρευνα στη Γερμανία και συλλήψεις με ευρωπαϊκά εντάλματα, σαν αυτή της Θεσσαλονίκης, φέρεται να είναι το γεγονός ότι μέρος των χρημάτων έχει περάσει κάποια στιγμή από λογαριασμούς συστημικών τραπεζών, επομένως ήταν εφικτό να βρεθεί η γραμμή του χρήματος.

Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι διωκτικές αρχές κατατάσσουν την παραπάνω μέθοδο στην κατηγορία της απάτης με πρόφαση την επένδυση – αντίστοιχα, άλλοι brokers κρυπτονομισμάτων εμφανίζονται αρχικά ως φλερτ στο διαδίκτυο ή προσπαθούν απλώς να υποκλέψουν κωδικούς ασφαλείας (phishing). Η πιο σοβαρή περίπτωση απάτης που απασχόλησε τις ελληνικές Αρχές ήταν τον Γενάρη του 2021. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε σχηματίσει τότε δικογραφία σε βάρος δύο Μαροκινών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν το ψηφιακό πορτοφόλι ενός επενδυτή, μεταφέροντας κρυπτονομίσματα αξίας 260.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η εξακρίβωση των στοιχείων των δύο αλλοδαπών έγινε με τη χρήση ειδικού λογισμικού, με το οποίο ιχνηλατήθηκε η ροή των ψηφιακών νομισμάτων και έγινε ανάλυση των συναλλαγών τους. Τις ελληνικές Αρχές είχε συνδράμει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοεγκλήματος της Europol κι επίσης ξένες αστυνομικές υπηρεσίες. Από την ίδια έρευνα φαίνεται να προέκυψε ότι μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών των δύο Μαροκινών είχαν διακινηθεί κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Ο πυρετός για τα “crypto” δεν είναι φυσικά μόνο ελληνικός. Σύμφωνα με έκθεση της αμερικάνικης Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) που δημοσιεύθηκε στις αρχές του χρόνου, περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι ανέφεραν ότι έχασαν συνολικά πάνω από 1 δισ. δολάρια σε απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Σχεδόν τα μισά από τα θύματα δήλωσαν ότι όλα ξεκίνησαν με μία διαφήμιση ή ένα μήνυμα σε κάποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, περισσότερα από τα μισά χρήματα που χάθηκαν αφορούσαν ψεύτικές επενδυτικές ευκαιρίες. Το bitcoin, το tether και το ethereum ήταν τα κορυφαία κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να πληρώνουν απατεώνες, σημείωσε η έκθεση FTC.

Στο μεταξύ, πίσω στη Θεσσαλονίκη ο 37χρονος Ισραηλινός παραμένει κρατούμενος. Το Συμβούλιο Εφετών πρόκειται να εξετάσει την επόμενη εβδομάδα το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοσή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα