Ο Τζουζέπε Τσιμαρόζα έχει ζήσει από κοντά τη σικελική Μαφία και έχει δει από πρώτο χέρι τις τακτικές εκφοβισμού της. Miguel Medina/AFP Miguel Medina/AFP

Ο ΞΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

Ο μαφιόζος που αυτάρεσκα δήλωσε ότι γέμισε ένα νεκροταφείο μόνος του, βρίσκεται πια στη φυλακή. Και οι εχθροί του έρχονται από εκεί που δεν το περιμένει.

Ως γιος ενός μαφιόζου που “αλλαξοπίστησε” και έγινε μάρτυρας κατηγορίας, αλλά και ως ξάδερφος του συλληφθέντα αφεντικού της Κόζα Νόστρα, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο Τζουζέπε Τσιμαρόζα έχει ζήσει από κοντά τη σικελική Μαφία. Έχει δει από πρώτο χέρι τις τακτικές εκφοβισμού της.

Αλλά ενώ πολλοί στην πατρίδα του Ντενάρο, στην πόλη Καστελβετράνο, παρέμειναν σιωπηλοί μετά τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα μετά από 30 χρόνια που κρυβόταν, ο Τσιμαρόζα οργάνωσε μια διαδήλωση κατά της Μαφίας μπροστά από το πατρικό σπίτι του μαφιόζου.

“Τώρα η πραγματική μάχη είναι πολιτιστική. Τώρα πρέπει να αλλάξεις τη νοοτροπία των ανθρώπων”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο 40χρονος εκπαιδευτής ιππασίας από την πόλη της δυτικής Σικελία, εκεί όπου γεννήθηκε το αφεντικό της μαφίας και βασίλεψε με μοναδικό του όχημα τον τρόμο.

‘Πριν από χρόνια, βρήκα ένα από τα άλογά μου νεκρό... και στη συνέχεια, λίγο μετά το θάνατο του πατέρα μου, ο τάφος του καταστράφηκε δύο φορές”. Miguel Medina/AFP Miguel Medina/AFP

“Τώρα ο εχθρός δεν είναι πλέον η Μαφία, αλλά η συμπεριφορά που μοιάζει με εκείνη της Μαφίας ή απλώς ένας τρόπος σκέψης που δυστυχώς εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτος. Πρέπει να ξεκινήσουμε απ’ τα σχολεία και στη συνέχεια το κράτος πρέπει να στηρίξει αυτούς που, όπως εγώ, επαναστατούν”.

Ο Τσιμαρόζα ήταν απογοητευμένος που η προσέλευση στη διαμαρτυρία της περασμένης εβδομάδας ήταν μικρή, αλλά ο ίδιος ανάσανε με ανακούφιση στο άκουσμα της σύλληψη του Μεσίνα Ντενάρο.

“Η Μαφία δεν είναι τόσο ανίκητη όσο νόμιζε ότι ήταν”, είπε, προσθέτοντας ότι τώρα ο ίδιος νιώθει “λίγο πιο ασφαλής”.

Το απροσπέλαστο τείχος της ομερτά

Η Κόζα Νόστρα, που απαθανατίστηκε στις ταινίες του “Νονού”, είχε ήδη αλλάξει αρκετά από εκείνη την αδίστακτη οργάνωση που ήταν πριν από τρεις δεκαετίες, τότε που δολοφονούσε δικαστές και παγίδευε αυτοκίνητα με εκρηκτικά, σκορπώντας τον θάνατο στις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας.

Αυτές οι πράξεις βίας προκάλεσαν μια πολυετή καταστολή από το κράτος και οι ειδικοί λένε ότι η Κόζα Νόστρα έχει πλέον επισκιαστεί από άλλες ομάδες στην Ιταλία, ιδίως την Ντραγκέτα στη νότια περιοχή της Καλαβρίας.

Παρ’ όλα αυτά παρέμε ακόμα αρκετά ισχυρή ώστε να μπορεί να κρατά τον Μεσίνα Ντενάρο υπό την προστασία της και κρυμμένο για 30 χρόνια.

Η κουλτούρα της ομερτά -η προστατευτική σιωπή που περιβάλλει τη Μαφία- ήταν εμφανής στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τον απόηχο της σύλληψής του, η οποία συνέβη καθώς επισκεπτόταν μια κλινική στο Παλέρμο.

“Η μαφία βασίζει όλη της τη δύναμη στο φόβο και έτσι οι άνθρωποι φοβούνται να εκτεθούν. Δεν θέλουν να μπερδευτούν στα πόδια της, δεν θέλουν να ρισκάρουν τίποτα και προτιμούν να απομακρυνθούν, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι κάτι που επηρεάζει τους πάντες”, είπε ο Τσιμαρόζα.

Ο πατέρας του, Λορέντζο, είχε μπει στην μαφιόζικη οικογένεια του Ντενάρο, αφότου παντρεύτηκε την ξαδέρφη του, δηλαδή τη μητέρα του Τσιμαρόζα, και τους “βοηθούσε” και οικονομικά, σύμφωνα με τον Τσιμαρόζα.

Όμως μετά τη σύλληψή του, ο Λορέντζο συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές και “έσπασε αυτό το τείχος της ομερτά που μέχρι τότε ήταν πολύ ισχυρό”.

Ο Τζουζέπε Τσιμαρόζα στους στάβλους του. Miguel Medina/AFP Miguel Medina/AFP

Απειλές

Για τον Τσιμαρόζα, τη μητέρα και τον αδερφό του, η προδοσία -όπως θεωρήθηκε η συνεργασία του πατέρα του με τις αρχές- δημιούργησε ένα “στίγμα για μένα και την οικογένειά μου, που ήταν δύσκολο να αποτιναχθεί από πάνω μας”.

Αρνήθηκαν την προστασία της κυβέρνησης, με τον Τσιμαρόζα να επιμένει ότι δεν θα εγκατέλειπε την ταυτότητά του “εξαιτίας ενός εγκληματία που ούτε γνωρίζω ούτε έχω συναντήσει ποτέ. Δεν λάβαμε ποτέ ρητές απειλές. Όμως συνέβησαν κάποια πράγματα που με έκαναν να σκεφτώ ότι θα μπορούσαν να είναι μηνύματα”, είπε.

‘Πριν από χρόνια, βρήκα ένα από τα άλογά μου νεκρό… και στη συνέχεια, λίγο μετά το θάνατο του πατέρα μου, ο τάφος του καταστράφηκε δύο φορές”.

Παραδέχεται ότι σκέφτεται “κυριολεκτικά κάθε μέρα” να φύγει από τη Σικελία. “Ωστόσο, έμεινα γιατί πιστεύω ότι αυτή είναι η αποστολή μου. Γιατί θα ήταν πολύ εύκολο να πω αυτά που λέω από ένα μέρος πολύ μακριά”, είπε.

“Τα λόγια μου έχουν μεγαλύτερη αξία αν τα πω από το Καστελβετράνο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα