Brent N. Clarke/Invision/AP Brent N. Clarke/Invision/AP

ΟΙ 5 ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΡΑΠΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Σύμφωνα με το Forbes, αυτοί οι ράπερ είχαν για το 2022 σχεδόν 3,8 δισεκατομμύρια δολαρία στους λογαριασμούς τους.

Όλοι ξέρουμε πόσο οι ράπερ λατρεύουν να παινεύονται για τα λεφτά τους, τα αυτοκίνητά τους, τις Dom Perignon που ανοίγουν κάθε πρωί για να πλύνουν τα πρόσωπό τους ή τις τσάντες που αγόρασαν στις συντρόφους τους. Βέβαια, εμείς μπορεί να μην πιστεύουμε ούτε τα μισά από όσα λένε -ειδικά όταν πρόκειται για Έλληνες ράπερς, εκεί άστο καλύτερα-, ωστόσο κάποιοι λένε αλήθεια. Κι ομως. Και δεν χρειάζεται να μείνουμε στα λόγια τους, υπάρχουν και οι λίστες του Forbes που δεν δίνουν σημασία και τόσο στο τι λένε στα κομμάτια τους.

Πρέπει να πούμε όμως ότι τα περισσότερα λεφτά τους δεν προέρχονται από το ραπ, αλλά από ψιλοάσχετες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Συνολικά, λοιπόν, οι πέντε ράπερς που βρίσκονταν στην κορυφή του Forbes για το 2022 είχαν περιουσία αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι παρά τη μεσολάβηση της πανδημίας, οι άνθρωποι του χώρου έγιναν πλουσιότεροι τα τελευταία τρία χρόνια κατά σχεδόν 20% -το 2019, οι τότε πέντε πρώτοι ράπερς “αξιζαν” συνολικά 3,17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθεί η λίστα με τους ογκόλιθους της ραπ βιομηχανίας.

5. Andre “Dr. Dre” Young (400 εκατ. δολάρια)

AP Photo/Chris Pizzello Chris Pizzello/Invision/AP

Ο διάσημος παραγωγός αυτοανακηρύχτηκε ως ο “πρώτος δισεκατομμυριούχος στο χιπ χοπ” με ένα κάπως άβολο βίντεο την παραμονή της πώλησης της εταιρείας ακουστικών του, Beats, στην Apple σχεδόν πριν από μια δεκαετία -αλλά τα πράγματα δεν ήταν ποτέ έτσι ακριβώς.

Η καθαρή περιουσία του Dre μπορεί να εκτινάχθηκε τότε στα 800 εκατομμύρια δολάρια αλλά δεν έφτασε ποτέ το ένα δις, καθώς οι φόροι “άρπαξαν” το δικό τους μερίδιο από την πώληση των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έκτοτε, ο πλουτισμός του δεν ακολούθησε τον ίδιο ρυθμό αν και οι δαπάνες του (τόσο φιλανθρωπικές όσο και προσωπικές) το έκαναν. Το 2013, μαζί με τον συνιδρυτή της Beats, Jimmy Iovine, πλήρωσαν 70 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν μια μουσική ακαδημία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ενώ τον επόμενο χρόνο, ο Dre ξόδεψε άλλα 40 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την έπαυλη του Tom Brady και της Giselle στο Λος Άντζελες.

Έγγραφα από το πρόσφατο διαζύγιο του Dre που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν ότι η καθαρή του περιουσία είχε μειωθεί σε κάτι περισσότερο από 450 εκατομμύρια δολάρια το 2022, με τα 100 από αυτά να πρέπει να καταβληθούν ως μέρος του διακανονισμού στην πρώην σύζυγό του. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί τα 50 εκατομμύρια, όπου να ‘ναι θα πρέπει να δώσει και τα υπόλοιπα 50.

4. Gilbert “Berner” Milam (410 εκατομμύρια δολάρια)

Randy Miramontez/Alamy/Visualhellas.gr Randy Miramontez/Alamy/Visualhellas.gr

Η αυτοκρατορία της κάνναβης που έχει στήσει ο διάσημος ράπερ με την επωνυμία “Cookies”, πουλά 70 διαφορετικά είδη κάνναβης και 2.000 διαφορετικά προϊόντα που σχετίζονται με τη μαριχουάνα στα 55 καταστήματά που έχει ανοίξει σε επτά χώρες και σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ. Όπως είναι προφανές, αυτή η επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι και το βασικό “θεμέλιο” της περιουσίας του Berner. Αυτό συμβαίνει και χάρη σε μια ασυνήθιστη επιχειρηματική δομή που θα μπορούσε κάποια μέρα να του επιτρέψει να εξαγοράσει τους τοπικούς εταίρους και να δημιουργήσει έναν ενοποιημένο όμιλο κάνναβης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το Forbes, έχει καταφέρει να διατηρήσει μέχρι σήμερα ένα εκτιμώμενο μερίδιο 30% στην εταιρεία . Με τη νομιμοποίηση να έρχεται σε όλο και περισσότερες πολιτείες -και ίσως και σε ολόκληρη τη χώρα των ΗΠΑ εν τέλει- ο ράπερ βρίσκεται σε μία μοναδικά πλεονεκτική θέση ώστε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις και την περιουσία του.

3. Kanye “Ye” West (500 εκατ. δολάρια)

Amy Harris/Invision/AP, File Amy Harris/Invision/AP

Αν και το πρόωρο τέλος της συμφωνίας του brand των αθλητικών παπουτσιών του με την Adidas τον έβγαλε απ’ τη λίστα των δισεκατομμυριούχων, ο West παραμένει αρκετά πλούσιος -στα χαρτιά, τουλάχιστον- λόγω των περιουσιακών στοιχείων του. Πρώτον, υπάρχει το μερίδιο του 5% στη σειρά ρούχων της πρώην συζύγου Kim Kardashian, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεύτερον, ο West διατηρεί ορισμένα δικαιώματα στις ηχογραφήσεις και τις μουσικές του εκδόσεις.

Μετά υπάρχει το Yeezy. Ο Kanye εξακολουθεί να κατέχει το εμπορικό σήμα στη σειρά υποδημάτων του, αλλά η Adidas δήλωσε ότι παραμένει “η μοναδική ιδιοκτήτρια όλων των δικαιωμάτων σχεδίασης για τα υπάρχοντα προϊόντα, καθώς και των προηγούμενων και νέων χρωμάτων στο πλαίσιο της συνεργασίας”. Κανείς με τον οποίο επικοινώνησε το Forbes δεν μπορούσε να συμφωνήσει σχετικά με την τρέχουσα αξία του Yeezy, αλλά υπήρχε η ομόφωνη συμφωνία ότι εξακολουθεί να αξίζει πολύ περισσότερο από το τίποτα.

2. Sean “Diddy” Combs (1 δισ. δολάρια)

Richard Shotwell/Invision/AP Richard Shotwell/Invision/AP


Ο Diddy είναι ο τρίτος άνθρωπος που προέρχεται από τον χώρο του χιπ χοπ και μπαίνει στη μικρή λίστα των δισεκατομμυριούχων, ξεπερνώντας τον Kanye West. Φαίνεται ότι το 2022 παραήταν μία καλή χρονιά για τον ίδιο και κατάφερε να ξεπεράσει αρκετά ικανοποιητικά τα εμπόδια που έβαζε τότε η πανδημία προς τον αδιανόητο πλουτισμό του.

Η συνεργασία της εταιρείας του, Cîroc, με την Diageo, μία εκ των κορυφαίων εταιρειών premium αλκοολούχων ποτών στον κόσμο, συνεχίζει να είναι αυτή στην οποία οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του.

Δεν πρέπει, ωστόσο, να αφήνουμε στην άκρη και τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία που του φουσκώνουν τον λογαριασμό του, συμπεριλαμβανομένης της τεκίλας DeLeón (κατέχει τη μισή) και του τηλεοπτικού δικτύου Revolt (είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος), τις επενδύσεις σε startup και φυσικά τον μουσικό του κατάλογο.

1. Shawn “Jay-Z” Carter (1.5 δισ. δολάρια)

Richard Shotwell/Invision/AP) Richard Shotwell/Invision/AP Photos

“Κανείς δεν άγγιξε το ένα δισεκατομμύριο μέχρι που το έκανε ο Hov”, ραπάρει ο Jay-Z στο κομμάτι του DJ Khaled, “God Did”, και αυτό είναι αλήθεια. (Ο HOV είναι ο ίδιος, πρόκειται για ένα από τα ψευδώνυμα που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει ο κατά κόσμον Shawn Carter και ειναι σύντμηση του J-Hova).

Πρόκειται, λοιπόν, για τον πρώτο δισεκατομμυριούχο από τον χώρο του χιπ-χοπ, με τα χρήματά του, βέβαια, να προέρχονται και από ένα ευρύ φάσμα εγχειρημάτων. Από τη σαμπάνια του, Armand de Brignac, μέχρι την εταιρεία ψυχαγωγίας του, τη Roc Nation, που διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Την ίδια στιγμή έχει μερίδια σε διάφορες startups, που μπορεί να μη λένε πολλά στο ευρύ κοινό, αλλά λένε πολλά στο δικό του πορτοφόλι -η startup της Rihanna, Savage x Fenty, που έχει να κάνει με μια σειρά εσωρούχων δεν λογίζεται προφανώς ως μία από τις άγνωστες startups στις οποίες έχει επενδύσει.

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεπουλήσει κάποια μερίδιά του, όπως το μισό του κονιάκ D’Ussé, πράγμα που κάνει τον συντάκτη του Forbes, Zack O’Malley Greenburg, να αναρωτιέται μήπως ο ογκόλιθος της ραπ βιομηχανίας ετοιμάζεται για κάποια σημαντική εξαγορά. “Λέτε να πάρει καμιά ομάδα του NFL”, αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα