Διεξαγωγή εκλογών Dimitris Kapantais / SOOC

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ “ΠΙΝΕΛΙΕΣ” ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ ΝΔ – ΖΗΤΕΙΤΑΙ “ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ” ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ έχουν αρχίσει να καταρτίζονται εδώ και καιρό και πλέον "κλειδώνουν" δια παν εκλογικόν ενδεχόμενον από το φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο της εκλογικής ετοιμότητας, τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν αρχίσει να καταρτίζονται από την άνοιξη, πλέον “κλειδώνουν” ώστε το κυβερνών κόμμα και οι υποψήφιοι να είναι έτοιμοι για πιθανές πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Η ανακοίνωση τεσσάρων γυναικών υποψηφίων στις αρχές Ιουνίου είχε δείξει άλλωστε πως όσο και να διέψευδε τα εκλογικά σενάρια το Μαξίμου, ταυτόχρονα ετοιμαζόταν για όλα τα ενδεχόμενα.

Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί γύρω από το ποια εξωκοινοβουλευτικά και μη προερχόμενα από τον κομματικό πυρήνα της ΝΔ στελέχη θα συμπεριληφθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτια, αφού αυτό θα ερμηνευθεί ως μία προσπάθεια “ανοίγματος” στο κέντρο, αλλά και ως ακόμη πιο έντονη προσωπική “σφραγίδα” του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Δυτικό Τομέα Αθηνών έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη και πάλαι πότε στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Στο Νότιο Τομέα Αθηνών έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα δώσει τη μάχη του σταυρού ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, που προέρχεται από ακόμη πιο αριστερά από τη ΝΔ, καθώς στο απώτερο παρελθόν έχει διατελέσει γραμματέας της ΚΝΕ.

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου θα είναι υποψήφια βουλευτής στην Α εκλογική περιφέρεια Πειραιώς. Η υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών. Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, όπου θα κατέβει επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Και η δικηγόρος, πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, στην Εύβοια.

Σημειωτέον ότι στην Α Πειραιώς, όπου θα είναι υποψήφια η κ. Μιχαηλίδου, εξεταζόταν το σενάριο να κατέβαινε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Με δεδομένο όμως ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, είναι το πιο ισχυρό “όνομα” στο πρώτο λιμάνι της χώρας, φαίνεται ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλη υποψηφιότητα.

Ο κ. Γεραπετρίτης εφέρετο να μην είχε… αντίρρηση στην παραμονή του στο Επικρατείας, όμως τελικώς δεν θα είναι καν υποψήφιος. Σημειωτέον ότι ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έχει δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Το Μαξίμου πάντως φέρεται να αναζητεί έναν… Μαραντόνα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δηλαδή ένα εντυπωσιακό όνομα που θα σηματοδοτήσει και ένα πολιτικό συμβολισμό. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το πρόσωπο και ποιος θα είναι ο συμβολισμός αυτός.

“Μάχη” Πιερρακάκη – Οικονόμου

Ένα από τα ονόματα που έχει ήδη πολλάκις γραφτεί είναι αυτό του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ώστε ταυτόχρονα να αναλάβει και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα δώσει τη μάχη του σταυρού στη Φθιώτιδα. Το σενάριο αυτό όμως δεν έχει κλειδώσει.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σενάριο, που πάντα παραμένει στο τραπέζι, είναι να κατέβει ο κ. Πιερρακάκης στην Α Αθήνας, όπου θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, καθώς εκεί άλλωστε κατέβαινε και με το Ποτάμι.

Δεν θα κατέβει ξανά στην Α Αθήνας ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας που το 2019 είχε πολιτευθεί στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία και δεν θα είναι βεβαίως υποψήφιος.

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ακούγεται επίσης το όνομα του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στα επεισόδια με την περίφημη κατάληψη και τη μετατροπή του χώρου σε βιβλιοθήκη.

Ακούγεται όμως και το όνομα του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου, σε μία κίνηση με προφανή συμβολισμό και λόγω της έντασης με Τουρκία, αλλά και με στόχο το ακροατήριο της “πατριωτικής δεξιάς” .

Εκ νέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ενδέχεται να συμπεριληφθεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία το 2019 ήταν στην 7η (μη εκλόγιμη) θέση. Ακούγεται όμως και το ενδεχόμενο να κατέβει με σταυρό στο Βόρειο Τομέα Αθηνών ή να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο.

Αν και θα μπορούσε να λάβει μία εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, η Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να είναι ξανά υποψήφια στα Χανιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, που συζητήθηκε για την Ηλεία φαίνεται πάντως ότι θα παραμείνει στο Επικρατείας.

Το όνομα του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά ακούγεται εν τω μεταξύ για το Νότιο Τομέα Αθηνών, αν και ο ίδιος φέρεται να προτιμά το ευρωψηφοδέλτιο ή να διεκδικήσει την περιφέρεια της Αττικής, όπου όμως μετά βεβαιότητας θα είναι ξανά υποψήφιος ο Γιώργος Πατούλης.

Τα πρόσωπα που δεν θα είναι στις γαλάζιες λίστες

Ορισμένα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί πάντως τελικά δεν θα είναι στις επόμενες γαλάζιες λίστες.

Στο Βόρειο Τομέα δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, ενώ δεν θα δώσει τελικά τη μάχη του σταυρού ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Δεν θα είναι υποψήφιος στην Α Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Υπενθυμίζεται δε ότι η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συμπεριληφθεί ξανά στα ψηφοδέλτια της στη συμπρωτεύουσα η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία φέρεται ούτως ή άλλως να σχεδιάζει να είναι υποψήφια με τον κ. Μπογδάνο.

Ακούγονται επίσης τα ονόματα κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, όπως του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, Τάσου Γαϊτάνη στο Νότιο Τομέα Αθηνών και της πρώην γενικής γραμματέως Τουριστικής Ανάπτυξης Βίκυς Λοϊζου στις Κυκλάδες.

Στη Λέσβο υποψήφιος με τη ΝΔ μάλιστα θα είναι ο πρώην δημοσιογράφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσων Πιπίνης, ο οποίος το 2019, είχε πάρει συνέντευξη από τον Χουάν Γκουαϊδό, τον άνθρωπο που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από την Εθνοσυνέλευση. Τότε βεβαίως οι ΗΠΑ στήριζαν Γκουαϊδό, ενώ πλέον τα έχουν βρει με το Μαδούρο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα