Χιόνια στο Καϊμακτσαλάν. Getty Images

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Τα λίγα εκατοστά της πρόσφατης χιονόπτωσης μπορεί να στόλισαν στα λευκά τα βουνά, όμως δεν ήταν αρκετή για να ανοίξουν οι πίστες στα χιονοδρομικά κέντρα.

Στα λευκά ντύθηκαν τα περισσότερα ελληνικά βουνά από προχτές, όμως οι χιονοδρόμοι φαίνεται ότι θα πρέπει να περιμένουν ακόμη πριν επιδοθούν στο αγαπημένο τους σπορ, καθώς το χιόνι ήταν λίγο και οι πίστες στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας παραμένουν κλειστές.

Ακόμα και οι Άλπεις, όπως και τα βουνά στα Βαλκάνια έμειναν χωρίς χιόνια αυτό το χειμώνα, πράγμα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο, με τους σκιερ από όλη την Ευρώπη να μένουν με τα «πέδιλα στο χέρι». Στη χώρα μας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν τις βόλτες τους στα βουνά τις ημέρες των εορτών και επισκέφτηκαν και τα χιονοδρομικά κέντρα, που είχαν ανοίξει τα σαλέ τους, ενώ κάποια και τους αναβατήρες, για μια βόλτα με θέα από ψηλά.

Το Magazine επικοινώνησε με τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, καταγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή, αλλά και τις εκτιμήσεις για τη σεζόν που όλοι ελπίζουν να μην χαθεί.

Παρνασσος

Το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, ο Παρνασσός. Eurokinissi

Στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας και σίγουρα το πιο κοσμοπολίτικο, αυτό του Παρνασσού, η προχτεσινή χιονόπτωση δεν ήταν αρκετή για να ανοίξουν οι πίστες. Όπως είπε στο Magazine ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κέντρου κ. Σωτήρης Γιαννόπουλος, το χιόνι που έπεσε ομόρφυνε το βουνό, όμως το χιονοδρομικό δεν θα ανοίξει για χιονοδρομία. «Απαιτούνται τουλάχιστον 80 πόντοι με ένα μέτρο χιονιού για να ανοίξουν οι πίστες και τα 10-15 εκατοστά που έπεσαν δεν επαρκούν». Όπως ο ίδιος σημειώνει κάθε 7 με 8 χρόνια καταγράφεται μια «ξερή σεζόν» για την περιοχή, όπως συμβαίνει και φέτος. «Συνήθως οι χιονοδρόμοι κατακλύζουν τον Παρνασσό μετά την Πρωτοχρονιά, στα Φώτα που σημαίνουν και την ουσιαστική έναρξη της σεζόν. Την περίοδο των εορτών ανέβηκε κάποιος κόσμος στο βουνό, όμως δυστυχώς δεν υπήρχε χιόνι ούτε για χιονοπόλεμο», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξουν χιονοπτώσεις τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, θα μπορέσει να σωθεί η μισή σεζόν.

Για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο επειδή υπάρχει λίγο χιόνι αλλά και η πιθανότητα να χιονίσει, ίσως ανοίξουν και τα δύο baby-lifts του χιονοδρομικού κέντρου. Σε κάθε περίπτωση καλεί τον κόσμο να ανέβει στον Παρνασσό και να παίξει με τα χιόνια.

Καλαβρυτα

Το χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα. Getty Images

Στο «Χιονισμένο Βουνό», το Χελμό, το υψηλότερο όρος της Πελοποννήσου, τα χιόνια που έπεσαν προχτές έφτιαξαν επιτέλους μια «καλή βάση» για τις πίστες του δημοφιλούς χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων.

Όπως εξηγεί στο Magazine ο διευθυντής του κέντρου κ. Αλέξης Άγριος, η χιονόπτωση των 30 περίπου εκατοστών, σίγουρα είναι ιδανική για χιονοπόλεμο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για όσους ανεβούν στο βουνό. «Δυστυχώς το ύψος του χιονιού δεν έχει επιτρέψει ακόμη τη χιονοδρομία. Σε σχέση με την κορυφαία περυσινή σεζόν που ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου, έχουμε ήδη χάσει περίπου ένα μήνα», λέει ο κ. Άγριος. Όπως επισημαίνει, η περίοδος ολοκληρώνεται στα μέσα Απριλίου και όλοι ελπίζουν να πέσουν χιόνια και να ανοίξουν και οι πίστες. «Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε κάποιες χιονοπτώσεις, όπως επίσης και στις 17-18/1. Το σαλέ είναι ανοικτό όπως και οι πίστα για snowmobile, άλλα και ο αναβατήρας και ο κόσμος μπορεί να έρθει να απολαύσει το χιόνι».

Βορας – Καϊμακτσαλαν

Πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν, το πιο διάσημο χιονοδρομικό της βόρειας Ελλάδας, που έχει βάση στα 2.050 μ. υψόμετρο και το χιονοδρομικό πεδίο του φτάνει μέχρι τα 2.480μ. Ο προϊστάμενος του κέντρου κ. Θάνος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο Magazine, εξήγησε ότι ήδη έχει γίνει μια αποτυχημένη απόπειρα να ανοίξει το χιονοδρομικό πριν από ακριβώς ένα μήνα που έπεσε χιόνι, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες και η βροχή δεν το επέτρεψαν.

«Χτες είχαμε χιονόπτωση από 5 έως 15 εκατοστά και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια της τεχνητής χιόνωσης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα ανοίξουμε μια πίστα και έναν αναβατήρα, ενώ ήδη λειτουργεί το baby lift και τα έλκηθρα για τα παιδιά και φυσικά το σαλέ», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Στα δέκα χρόνια που είναι ο ίδιος στο Καϊμάκτσαλαν, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, ενώ οι ντόπιοι κάνουν λόγω ότι παρόμοιες καιρικές συνθήκες είχαν να δουν εδώ και 37 χρόνια. «Την περίοδο των εορτών ήρθε κόσμος στο χιονοδρομικό, επισκέφτηκε το σαλέ, ενώ πολλοί επέλεξαν μια βόλτα στην κορυφή του βουνού με τον αναβατήρα ο οποίος λειτουργεί». Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι το χιονοδρομικό Βόρας ανοίγει πάντα το Δεκέμβρη για χιονοδρομία και έχει πολλούς φανατικούς επισκέπτες, με τη σεζόν του να ολοκληρώνεται στα μέσα Απριλίου.

Καρπενησι

Βελούχι Getty Images/iStockphoto

Το ανακαινισμένο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου Βελουχίου – Καρπενησίου επέλεξαν πολλοί ντόπιοι και επισκέπτες της περιοχής τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων, αφού η έλλειψη χιονιού δεν επέτρεψε το άνοιγμα στις πίστες. Ο νέος συνιδιοκτήτης του χιονοδρομικού που είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας, κ. Εμμανουήλ Μπαχλαβάς – Στριγκλής εξήγησε στο Magazine, ότι η χτεσινή χιονόπτωση έφερε μόνο 5 με 10 εκατοστά χιονιού, αλλά υπάρχει αισιόδοξο σενάριο. «Αναμένουμε χιόνι την ερχόμενη Παρασκευή και πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετό ώστε να ανοίξουμε τις πίστες μας». Τα έργα στο χιονοδρομικό του Καρπενησίου είναι σε εξέλιξη, με πολλά σημεία να έχουν ολοκληρωθεί.

«Το σαλέ, ο χώρος ενοικιάσεως με νέο εξοπλισμό, το κατάστημα του κέντρου, είναι έτοιμα, ενώ σύντομα θα είναι στη διάθεση του κοινού και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Επιπλέον, μέχρι του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης ανακαίνιση του χιονοδρομικού, που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα, τεχνητή χιόνωση αλλά και τον αναβατήρα που θα ξεκινά από το κέντρο του Καρπενησίου, έργο πολύ σημαντικό», λέει ο κ. Βαχλαβάς. Σημειώνεται ότι στο χώρο του χιονοδρομικού κατασκευάζεται αυτή την ώρα ξενοδοχείο με 11 δωμάτια και μεγάλο χώρο εστίασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα