Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου Ippokratis Navridis / SOOC

“ΣΑΣΜΟΣ” ΚΑΙ “ΑΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ” ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΡΧΑΙΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ

Αν ρίξει κάποιος μία ματιά στη διανομή των ελληνικών τραγωδιών που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να μην παρατηρήσει πως σε αυτές πρωταγωνιστούν δύο κυρίως τηλεοπτικές σειρές: οι Άγριες Μέλισσες και ο Σασμός.

Σιγά σιγά η τηλεοπτική σεζόν οδεύει προς το τέλος της και τα σίριαλ σιγά σιγά θα ρίξουν αυλαία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι πρωταγωνιστές τους, που το καλοκαίρι, αντί να κάνουν διακοπές και να πάρουν μία ανάσα, θα συνεχίσουν να δουλεύουν ακατάπαυστα.

Αυτή τη φορά όχι στα τηλεοπτικά πλατό, αλλά στα θερινά θεατρικά…”σανίδια” ενσαρκώνοντας εμβληματικούς τραγικούς ήρωες σε παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου κι όχι μόνο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι ηθοποιοί -κυρίως νεότεροι-που φέτος θα λάβουν το “επιδαύριο” βάπτισμά τους.

Αυτό είναι και το καλό της στιβαρής μυθοπλασίας που όλα δείχνουν πως έχει επιστρέψει στην ελληνική τηλεόραση. Πώς σπουδαίοι βετεράνοι, αλλά και νεότεροι ταλαντούχοι ηθοποιοί αποτελούν πόλο έλξης μιας μεγάλης μερίδας κοινού και στο θέατρο. Αυτό το βλέπαμε να συμβαίνει πολύ έντονα τη δεκαετία του ‘90, όταν η ελληνική μυθοπλασία “άνθιζε” και σύστηνε ηθοποιούς, όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Άρης Λεμπεσόπουλος, η Μαρία Ναυπλιώτου κ.ά, το είδαμε να συμβαίνει και τη φετινή χειμερινή θεατρική σεζόν ακόμη και σε παραστάσεις πιο δύσκολες και καθαρά θεατρόφιλες, όπως για παράδειγμα στην “Αντιγόνη” του Ανούιγ που σκηνοθετεί η Μαρία Πρωτόπαππα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Το στοίχημα βέβαια τώρα είναι αν θα καταφέρουν να συντηρήσουν το ενδιαφέρον του και να το γοητεύσουν και με το αρχαίο θέατρο.

Αν ρίξει κάποιος μία ματιά στη διανομή των ελληνικών τραγωδιών που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι δεν μπορεί να μην παρατηρήσει πως σε αυτές πρωταγωνιστούν δύο κυρίως τηλεοπτικές σειρές: οι
Άγριες Μέλισσες (Αντ1) και ο Σασμός (Alpha).

“Αντιγόνη” με “Άγριες Μέλισσες” και άρωμα “Σασμού”

Τα σκηνοθετικά ηνία αυτής της σοφόκλειας "Αντιγόνης" που θα δούμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 5 και 6 Αυγούστου θα κρατήσει ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Cezaris Graužinis. LYKOFOS

Είναι σίγουρα μία από τις πιο αναμενόμενες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού λόγω του πρωταγωνιστικού της διδύμου. Ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης που τάραξε για άλλη μια χρονιά τα θεατρικά ύδατα με τα αιρετικά του Κόκκινα Φανάρια” και άφησε το στίγμα του στις “Άγριες Μέλισσες” στον ρόλο του Βόσκαρη, κατεβαίνει στην Επίδαυρο και επωμίζεται τον δύσκολο ρόλο του αυστηρού Κρέοντα που προσπαθεί να επιβάλει τους κοσμικούς νόμους στην ανιψιά του την Αντιγόνη. Τον -επίσης δύσκολο- ρόλο της Αντιγόνης θα “κρατήσει” η ταλαντούχα και δημοφιλής από τη συμμετοχή της στις “Άγριες Μέλισσες” Έλλη Τρίγγου, ενώ τον ρόλο της αδελφής της Ισμήνης, θα επωμιστεί η τηλεοπτική της αδελφή, Δανάη Μιχαλάκη.

Εκπλήσει η επιλογή του νεαρού Στρατή Χατζησταματίου στον ρόλο του Αίμονα, ενός νεαρού ηθοποιού που βλέπουμε στον “Σασμό” στον ρόλο του Μανώλη.

Τα σκηνοθετικά ηνία αυτής της σοφόκλειας “Αντιγόνης” που θα δούμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 5 και 6 Αυγούστου θα κρατήσει ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Cezaris Graužinis. Πρόκειται για σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της αντιπολεμικής τραγωδίας του μεγάλου τραγικού ποιητή. Στους υπόλοιπους ρόλους θα δούμε τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη ως κορυφαίο του χορού, τον Γιώργο Παπαγεωργίου ως αγγελιαφόρο, τον Χρήστο Σαπουντζή ως μάντη Τειρεσία και τον Κώστα Κορωναίο ως φύλακα. Πολύ ενδιαφέρουσα η προσθήκη του Τάσου Σωτηράκη στον χορό.

“Ιφιγένεια εν Αυλίδι” με μπόλικη βεντέτα

Το βαθιά πολιτικό αυτό έργο του μεγάλου τραγικού θα σκηνοθετήσει ο Θέμης Μουμουλίδης σε νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή.  Ars Aeterna

Η πρωταγωνιστρια του “Σασμού” Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη παίρνει το επιδαύριο “βάπτισμά” της με τον ρόλο της Ιφιγένειας του στην τραγωδία “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, ενώ ο συμπρωταγωνιστής της στη σειρά -και εξαιρετικά έμπειρος ηθοποιός-, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, θα “κρατήσει” τον ρόλο του Κρέοντα.

Το βαθιά πολιτικό αυτό έργο του μεγάλου τραγικού θα σκηνοθετήσει ο Θέμης Μουμουλίδης σε νέα μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η σκηνοθετική αυτή ανάγνωση επιχειρεί τη δημιουργία δυο διαφορετικών χρονικών επιπέδων. Υπάρχει ο χρόνος του μέλλοντος, όπου διαδραματίζεται για μια ακόμη φορά η ίδια ιστορία, με τους ήρωες να συγκρούονται ανελέητα, σαν τίποτε να μη διδάχθηκαν, και το σύγχρονο παρόν, όπου μια συντροφιά νέων γυναικών (χορός) συναντιούνται με την ιστορία που γνωρίζουν καλά, και που αυτή τη φορά έρχεται από το μέλλον, σαν εφιάλτης. Όσο προχωρά το έργο, τα δύο επίπεδα συγκλίνουν, καθώς οι νέες γυναίκες του χορού συνειδητοποιούν ότι ίσως παρακολουθούν σκηνές από το δικό τους μέλλον.

Στους υπόλοιπους ρόλους θα δούμε τον Παντελή Δεντάκη ως Πρεσβύτη – Αγγελιαφόρο, την Ιωάννα Παππά ως Κλυταιμνήστρα, τον Άκη Σακελλαρίου ως Μενέλαο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου ως Αχιλλέα.

Την παράσταση αυτή θα τη δούμε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 19 και 20 Αυγούστου.

“Ηλέκτρα” με άγριο μέλι

Μαρία Κίτσου και Δημήτρης Γκοτσόπουλος συνεργάζονται εξαιρετικά τα τρία τελευταία χρόνια στις “Άγριες Μέλισσες”, έχουν αποδείξει πως μεταξύ τους υπάρχει ερμηνευτική χημεία και έτσι είπαν το “ναι” σε μία θεατρική συνεργασία και μάλιστα σε μία αρχαία τραγωδία.

Έτσι, οι δύο τους θα πρωταγωνιστήσουν στην “Ηλέκτρα” του Ευριπίδη ενσαρκώνοντας τους εμβληματικούς ρόλους των δύο τραγικών αδελφιών, της Ηλέκτρας και του Ορέστη. Μεγάλο το στοίχημα, καθώς άλλο ειδικό βάρος έχει το γυαλί και άλλο μία αρχαία τραγωδία -πόσο μάλλον αυτή που είναι γεμάτη πάθος και εκδίκηση.

Την παράσταση που θα περιοδεύσει στην Ελλάδα θα σκηνοθετήσει ο Γιώργος Λύρας.

Φιλοκτήτης με την Μαρία Πρωτόπαππα- Γιώργο Αμουτζά

Η αλήθεια είναι πως την σπουδαία Μαρία Πρωτόπαππα φέτος περιμέναμε να τη δούμε στην Επίδαυρο. Μπορεί να μην τη δούμε στην αργολική ορχήστρα, θα τη δούμε όμως να περιοδεύει στα υπόλοιπα αρχαία θέατρα της Ελλάδας και να αναμετριέται με έναν ρόλο ανδρικό.

Η Μαρία Πρωτόπαππα το καλοκαίρι αναμετριέται με έναν ρόλο ανδρικό marilena_anastasiadou


Σε αυτόν “Φιλοκτήτη” – έκπληξη που θα σκηνοθετήσει η Μαρλέν Καμίνσκυ, ο Τάσος Νούσιας θα κρατήσει τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο νεότερος Γιώργος Αμούτζας – που επίσης βλέπουμε στον Σασμό στον ρόλο του Νικηφόρου- αυτόν του Νεοπτόλεμου.

Στο έργο αυτό ο Σοφοκλής δραματοποιεί μιαν επιχείρηση απάτης, την οποία, με εντολή των Ατρειδών, οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να εκτελέσει ο Νεοπτόλεμος, ο νεαρός γιος του Αχιλλέα. Στόχος τους; Να πάρουν το τόξο του πληγωμένου Φιλοκτήτη.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα γίνει 19 Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε επιλεγμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και της Κύπρου.

“Αίας” με Δημήτρη Ήμελλο

Ο Αργύρης Ξάφης θα σκηνοθετήσει για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου τον “Αίαντα” του Σοφοκλή και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Οδυσσέα θα δούμε τον έμπειρο και καταξιωμένο ηθοποιό Δημήτρη Ήμελλο, τον οποίο το ευρύτερο κοινό είχε την τύχη να γνωρίσει μέσα από τον ρόλο του αστυνομικού Αντώνη Φραγκαδιάκη στον τηλεοπτικό “Σασμό”.

Το ευρύτερο κοινό είχε την τύχη να γνωρίσει τον Δημήτρη Ήμελλο μέσα από τον ρόλο του αστυνομικού Αντώνη Φραγκαδιάκη στον τηλεοπτικό Σασμό. papadakis press

Ήταν ο πρώτος νέος ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Δημήτρης Χορν για τον ρόλο του στη “Φρεναπάτη” του Τ. Κούσνερ (σκ. Στάθης Λιβαθινός), ενώ ο ίδιος από την πλούσια θεατρική του πορεία ξεχωρίζει τη συνεργασία του με την Πειραματική του Εθνικού και τον Στάθη Λιβαθινό και τον Λευτέρη Βογιατζή. Τη φετινή χρονιά τον είδαμε να δίνει μία συγκλονιστική ερμηνεία στον “Κοτζάμπαση του Καστρόπυργου” που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου στο θέατρο Πορεία.

Ο Αίαντας θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 29 και 30 Ιουλίου.

“Μήδεια” με Άιμίλιο Χειλάκη και Αναστάση Ροϊλό

Δύο πρωταγωνιστές των “Μελισσών” βλέπουμε στη “Μήδεια” που θα περιοδεύσει σε πολλά θέατρα της Ελλάδας το φετινό καλοκαίρι. Τον Αιμίλιο Χειλάκη που στη σειρά ενσαρκώνει τον Ακύλα Μεγαρίτη και τον Αναστάση Ροϊλό, τον τηλεοπτικό Νικηφόρο Σεβαστό.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης τη φετινή σεζόν σκηνοθέτησε την Προδοσία του Πίντερ στο Θέατρο Βρετάνια Γιάννης Βασταρδής

Τη θεατρική πορεία και στόφα του Αιμίλιου Χειλάκη τη γνωρίζουν πλέον οι περισσότεροι, λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν πως ο Αναστάσης Ροϊλός είναι ένας κατά βάση θεατρικός ηθοποιός και πως πριν ενσαρκώσει τον Νικηφόρο Σεβαστό στις “Άγριες Μέλισσες” είχε ήδη διαγράψει μία πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική πορεία, ενώ υπήρξε και μαθητής του Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Ο Αναστάσης Ροϊλός papadakis press

Το φετινό καλοκαίρι θα τον δούμε να πρωταγωνιστεί στη “Μήδεια” του Ευριπίδη που θα σκηνοθετήσει ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας στους ρόλους του Παιδαγωγού, του Αιγέα και του Αγγελιοφόρου.

Τον κεντρικό ρόλο της Μήδειας θα ενσαρκώσει η Αθηνά Μαξίμου, ενώ ο Αιμίλιος Χειλάκης θα επωμιστεί τους ρόλους του Ιάσονα, της Τροφού και του Κρέοντα, ενώ στις κορυφαίες του χορού θα δούμε τη Γιώτα Νέγκα και τη Μυρτώ Αλικάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα