Αγγελική Τουμπανάκη στο NEWS 24/7: Πώς η μουσική σώζει ανθρώπους με Long COVID

Αγγελική Τουμπανάκη στο NEWS 24/7: Πώς η μουσική σώζει ανθρώπους με Long COVID
Ζευγάρι κάθεται σε πλατεία των Βρυξελλών AP

Η γνωστή ερμηνεύτρια και δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας μιλά στο NEWS 24/7 για το πιλοτικό πρόγραμμα "Το Εθνικό δίνει πνοή", το οποίο βοηθά άτομα που νόσησαν από COVID-19 να επανακτήσουν την αναπνευστική τους ικανότητα.

Η ιδέα γεννήθηκε στη Βρετανία. Μια χώρα που αναμφίβολα πλήρωσε βαρύ τίμημα στην διάρκεια της πανδημίας, αλλά που συγχρόνως πρωτοστατεί στην διεθνή προσπάθεια για αποκρυπτογράφηση ή/ και συνθηκολόγηση με την COVID-19. Ακόμη και σε τομείς που δεν φαντάζεται κανείς… Έτσι, τον περασμένο Γενάρη, η Αγγλική Εθνική Όπερα (ΕΝΟ) σε συνεργασία με τα πέντε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία Ιμπίριαλ Κόλετζ στο βορειοδυτικό Λονδίνο λάνσαρε το πρόγραμμα “ENO Breathe“.

Ένα δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο φωνητικής και ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης για ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι όχι απλά νόσησαν, αλλά εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τη λεγόμενη Long COVID, δηλαδή από μια παρατεταμένη δυσκολία αναπνοής (μεταξύ άλλων συμπτωμάτων).

Εμπνευσμένο από το αγγλικό εγχείρημα και τα εντυπωσιακά του αποτελέσματα, το Εθνικό Θέατρο ξεκινάει την Πέμπτη 3 Ιουνίου ένα αντίστοιχο πιλοτικό εργαστήριο “για την επανεκπαίδευση της αναπνοής μέσω της φωνητικής έκφρασης και του τραγουδιού” πρώην ασθενών της COVID-19 που ακόμα υποφέρουν από δύσπνοια “και το επακόλουθο άγχος” –μην το ξεχνάμε. Τίτλος του εργαστηρίου, “Το Εθνικό δίνει πνοή”. Σε συνεργασία με τα νοσοκομεία Αττικόν, Ευαγγελισμός, και Σωτηρία, τα οποία και κάνουν την επιλογή αυτών των μετά-COVID ατόμων, το πρόγραμμα επιστρατεύει φωνητικές τεχνικές κι αναπνευστικές ασκήσεις για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ξανακερδίσουν την ανάσα τους.

Η Αγγελική Τουμπανάκη PAPADAKIS PRESS

 

Επανεκπαιδεύοντας τη φωνή και την ψυχή

Ακόμη σημαντικότερο, όμως, το Εθνικό επιστράτευσε τον πιο ιδανικό άνθρωπο για να στήσει και να συντονίσει το εν λόγω εργαστήριο. Την αγαπημένη ερμηνεύτρια και σούπερ βοκαλίστρια της τζαζ (και όχι μόνο), Αγγελική Τουμπανάκη. Η οποία είναι επίσης εκπαιδεύτρια φωνής, μέλος της διεπιστημονικής ομάδας Voice Mentoring για την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικές διαταραχές, αλλά και αριστούχος διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ… Αλήθεια, ενόψει του εργαστηρίου, τι υπερίσχυσε μέσα της, η επιστήμονας-βιολόγος, ή η μουσικός-γητεύτρια της φωνής; “Εγώ, βαθιά στην ψυχή μου” λέει η κα. Τουμπανάκη στο NEWS 24/7, “δεν βρίσκω καμιά διαχωριστική γραμμή. Η μια ιδιότητα διαχέεται πολύ ομαλά και πολύ αρμονικά στην άλλη. Αυτό, νομίζω, είναι η ταυτότητά μου, ο τρόπος που λειτουργώ όλα αυτά τα χρόνια που διδάσκω [σ.σ. θεωρία μουσικής, τεχνική φωνής, αυτοσχεδιασμό]. Στον διδακτικό μου ρόλο προσπαθώ να τα συνδυάζω και τα δύο λειτουργικά κι αποτελεσματικά”.

Και όσον αφορά το εργαστήριο, τι αποτελέσματα περιμένει; “Θα το ξεκινήσουμε διαδικτυακά, είναι πιλοτικό, άλλωστε. Συμφωνώ που έγινε έτσι κι όχι με ανοιχτή πρόσκληση, ώστε να υπάρξει πρώτα μια σωστή αξιολόγηση στο τέλος του εργαστηρίου. Γιατί η έμπνευση ήταν από την βρετανική [πρωτοβουλία], αλλά εδώ δεν μιλάμε για αριθμούς, μιλάμε για προσωπικότητες, για ανθρώπινες μονάδες, Κι άλλο είναι ο Έλληνας, άλλες ανάγκες έχει, άλλος ο τόπος, τα έθιμα, άλλο είναι το κλίμα… Έτσι κι εμείς απ’ την πλευρά μας – κι εγώ που θα το χειριστώ και θα είμαι σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους που νόσησαν– θέλουμε να τους καταλάβουμε, να τους πλησιάσουμε [όπως είναι] εδώ, όχι παίρνοντας ένα κόπι-πέιστ [από το εξωτερικό]”.

Εναλλάσσοντας μουσικές του κόσμου και διάφορα φωνητικά παιχνίδια, η Τουμπανάκη θα συνεργάζεται στενά με τους επιστημονικούς συνεργάτες του πιλοτικού εργαστηρίου –τον φωνίατρο-χειρούργο ΩΡΛ δρα. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, την λογοθεραπεύτρια-ψυχολόγο Ελπίδα Κουτσουμπάκη, την ειδική φωνοθεραπεύτρια Ελένη Λαδά και την εργοφυσιολόγο-φυσικοθεραπεύτρια φωνής Σοφία Στεργίου. Και όλοι μαζί, σε συνδυασμό με την υποκειμενική αξιολόγηση του κάθε θεραπευόμενου, θα αποτιμήσουν στο τέλος την όποια αποτελεσματικότητα του προγράμματος. “Μην ξεχνάμε”. επισημαίνει η κα. Τουμπανάκη, “πως όλο αυτό είναι αχαρτογράφητο, έτσι; Εξάλλου, η ίδια η συνθήκη [της πανδημίας] είναι κάτι καινούριο και αχαρτογράφητο. Οπότε, [στην περίπτωση του εργαστηρίου] και κανένα αποτέλεσμα είναι ένα αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, από την στιγμή που μιλάμε για μουσική, ούτως ή άλλως η μουσική είναι ευλογία. Είναι αστρόσκονη, εναρμονίζει σώμα, και ψυχή, και φωνή. Νομίζω, ότι αυτομάτως θα ανοίξει ένα φως γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Λιγότερο, περισσότερο, αλλά το πιστεύω ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα”.

Φωνή, ομάδα, θεραπεία

Εφόσον, μάλιστα, αυτή η πιλοτική φάση πάει καλά, “υπάρχει η σκέψη να γίνει ετήσιο” το εργαστήριο. Και δια ζώσης, φυσικά. Προοπτική που πολύ αρέσει στην Αγγελική Τουμπανάκη. Επειδή, εκτός των άλλων, θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει και τους αγαπημένους της φωνητικούς κύκλους. Δηλαδή; “Διοργανώνω εδώ και χρόνια φωνητικούς κύκλους για ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με την μουσική, έτσι όπως τους διδάχτηκα από τον Μπόμπι Μακ Φέριν στην Νέα Υόρκη. Είναι εργαλείο που χρησιμοποιώ και στην Κιβωτό του Κόσμου, όπου είμαι εκπαιδεύτρια, και σε ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα που ονομάζεται Κάλεσμα, και στις φυλακές στη Θήβα όταν πήγαινα, και σε διάφορες ομάδες γενικά. Φωνητικός κύκλος ουσιαστικά είναι μουσική σύνθεση μόνο με φωνές, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο τραγούδισμα, ή συγκεκριμένοι στίχοι, αλλά μόνο βοκαλισμοί. Και βγαίνει το συναίσθημά σου μέσα από τους ήχους. Μπορεί να συγκεντρώνεται εκεί [στους ήχους αυτούς] όλο σου το βίωμα”.

Όσο για τους τυχόν τελειομανείς που διστάζουν να βγάλουν ήχους εν χορώ, η Τουμπανάκη ξεκαθαρίζει τα πράματα: “Και δεν σε νοιάζει εκεί αν έχεις καλή φωνή. Αν και, το πιστεύω δογματικά, όλοι μας έχουμε καλή φωνή. Όλοι μας έχουμε ξεχωριστή, πανέμορφη φωνή, όπως η ψυχή μας. Όλοι μας μπορούμε να τραγουδήσουμε. Και μέσα από τους φωνητικούς κύκλους ελευθερώνεσαι. Γιατί ενώνεσαι με το σύνολο, ενώνεσαι με την κοινή δόνηση. Υπάρχεις για να στηρίξεις την ομάδα, όπως και η ομάδα, και ο διπλανός υπάρχουν για να στηρίξουν εσένα”. Να σε στηρίξουν όταν δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις, ας πούμε…

Info: Το πιλοτικό πρόγραμμα “Το Εθνικό δίνει πνοή” θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου. Με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων ανά τμήμα τα 10 άτομα, θα πραγματοποιηθούν έξι εβδομαδιαίες διαδικτυακές συνεδρίες, διάρκειας από 60’ έως 120’. Ανώτατο όριο ηλικίας τα 70 έτη. Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν ενδιαφέρον ή εμπειρία στο τραγούδι, θα πρέπει, όμως, να είναι εγγεγραμμένοι στα μετά-COVID ιατρεία των τριών νοσοκομείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο 210-7001469 και την υπεύθυνη Κοινωνικών Δράσεων του Εθνικού Θεάτρου, Γιώτα Μπάκα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα