Δήμαρχος Λέσβου στο NEWS247: Στήνουν σκηνικό εκφασισμού του νησιού

Δήμαρχος Λέσβου στο NEWS247: Στήνουν σκηνικό εκφασισμού του νησιού

Στελέχη της ΝΔ παρελαύνουν μαζί με Χρυσαυγίτες, καταγγέλλει ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και προκαλεί την ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ζητήσει ονόματα. Τονίζει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποσυμφόρηση του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες "πριν θρηνήσουμε θύματα"

Στελέχη της Χρυσής Αυγής και “παράγοντες” κομμάτων του δημοκρατικού τόξου “δείχνει” ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ως υποκινητές της έκρυθμης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το νησί, με αποκορύφωμα την πυρπόληση του Hot Spot στη Μόρια και τα έκτροπα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προηγήθηκε στη Μυτιλήνη, όπου σύμφωνα με καταγγελίες χτυπήθηκαν νεαρές κοπέλες από τη Συρία με ανήλικα παιδιά. Μιλώντας στο NEWS247 ο κύριος Γαληνός ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων “πριν θρηνήσουμε θύματα” και ζητά την αποσυμφόρηση της Λέσβου από πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς το νησί δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία για τα επεισόδια που ξεκίνησαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στη Μόρια με φωτιές και αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων, φέρεται να είναι φήμη που κυκλοφόρησε για ομαδικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. “Δεν αποκλείω την περίπτωση της προβοκάτσιας που ξεσήκωσε τους ίδιους τους πρόσφυγες με φήμες για απελάσεις. Δεν μπορώ να την αποκλείσω με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο νησί” είπε σχετικά ο κύριος Γαληνός, υποστηρίζοντας πως το τελευταίο διάστημα, πέραν της φυσιολογικής κόπωσης που παρουσιάζει η κοινωνία της Λέσβου “υπάρχει και μια υπόγεια προπαγάνδα, η οποία επιχειρεί να ξεσηκώσει τον κόσμο”. Έκανε μάλιστα λόγο για στήσιμο σκηνικού εκφασισμού και δημιουργία ενός κλίματος εύφορου για τη δημιουργία φασιστικών ιδεών.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Λέσβου επισημαίνει ότι “σε όλα τα χωριά της Λέσβου διαδίδουν φήμες ότι θα δημιουργηθούν νέες δομές για πρόσφυγες και μετανάστες και κυριολεκτικά ξεσηκώνουν τον κόσμο. Πάει ένα μηχάνημα σε ένα χωριό να κάνει ένα έργο και όλο το χωριό βγαίνει στο δρόμο για να διαμαρτυρηθεί να μην γίνει νέα δομή”.

hot spot , 19 2016. , . -/-/ -

 

Ερωτηθείς μάλιστα για τους υποκινητές αυτής της κατάστασης είπε: “Αυτά γίνονται δυστυχώς πέραν της Χρυσής Αυγής που θεωρώ προσωπικά ότι τη χρησιμοποιούν κομματικοί παράγοντες, κομμάτων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου. Όπως χρησιμοποιούν και τη φυσιολογική κόπωση των κατοίκων που διαμαρτύρονται και λένε δεν αντέχουμε. Αλλά δεν γνωρίζουν οι ανόητοι ότι ουσιαστικά πυροβολούν τα πόδια τους”.

“Ακόμα και τα μέλη της Χρυσής Αυγής, οι γνωστοί ανεγκέφαλοι, παρασύρονται και εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών των λίγων ανθρώπων που πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου” συνεχίζει ο κύριος Γαληνός. “Ο κύριος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί πολύ σωστά και ξεκάθαρα, όταν τον ρώτησαν αν θα συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή απάντησε με ένα κοφτό όχι. Κι όμως βλέπω ανθρώπους που συμμετέχουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να παρελαύνουν μαζί με τους Χρυσαυγίτες και να τους ξεσηκώνουν και να κάθονται με ικανοποίηση από πίσω και να τρίβουν τα χέρια τους. Προκαλώ την ηγεσία της ΝΔ να μου ζητήσει ονόματα”.

Σχετικά την κατάσταση στο hot spot της Μόριας εξήγησε ότι συνεργεία του δήμου βρίσκονται από το πρωί στον χώρο προκειμένου να τον καταστήσουν ξανά κατάλληλο για τη φιλοξενία των ανθρώπων που έχουν ήδη επιστρέψει. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ένας άγνωστος προς στιγμήν αριθμός μεταναστών έχει διαφύγει. “Προφανώς είναι αυτοί που δεν είχαν καταγραφεί και βρήκαν ευκαιρία να διαφύγουν γιατί δεν θέλουν να απελαθούν. Προφανώς πρέπει να τους αναζητήσουμε να τους βρούμε και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες. Όλα αυτά δεν μπορούν όμως να γίνουν με τόσο πληθυσμό στο νησί. Πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση”.

Τέλος ο κύριος Γαληνός προειδοποίησε με νέες “και μάλιστα πολύ σοβαρές” κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. “Ζητώ να διαμοιραστεί ο πληθυσμός των προσφύγων σε όλους τους δήμους της Ελλάδας. Ζητώ να γίνει ευρωπαϊκό δίκαιο δήμων και να δηλώσουν οι δήμοι των αριθμό προσφύγων που μπορούν να φιλοξενήσουν. Δυστυχώς όμως οι κυβερνήσεις κωφεύουν. Δυστυχώς οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αποδεικνύονται καθημερινά κατώτερες των περιστάσεων, δεν βλέπουν τον φασισμό που απειλεί την Ευρώπη”.

Σχετικά με το ρόλο των ΜΚΟ και την πρότασή του να αποχωρήσουν από το κέντρο φιλοξενίας του δήμου στο Κάρα Τεπέ είπε: “Έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση κάθε δήμος στην Ελλάδα να φιλοξενεί μικρή δομή προσφύγων, να σηκώνει μικρό βάρος, το οποίο δεν θα αποτελεί πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες. Με την προϋπόθεση οι δήμοι να έχουν στα χέρια τους τη διαχείριση, οι δήμοι να χρηματοδοτούνται για τα λειτουργικά έξοδα και τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας. Εγώ δεν στρέφομαι κατά των ΜΚΟ, συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με πολλές εξ αυτών και μας βοήθησαν πάρα πολύ αλλά όταν γίνει η σωστή διαχείριση δεν υπάρχει ανάγκη και είναι παραλογισμός να παίρνουν τα χρήματα από την ΕΕ οι ΜΚΟ και στη συνέχεια να έρχονται να μας βοηθάνε με χρήματα που ανήκουν σε εμάς, στην Ευρώπη, με χρήματα που δικαιούμαστε. Εφόσον εμείς έχουμε την ευθύνη και ο καθένας μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στο δήμαρχο για οτιδήποτε συμβαίνει στους χώρους φιλοξενίας, θεωρώ ότι είναι καλό αυτά τα χρήματα να τα διαχειριζόμαστε εμείς”.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει το ενδεχόμενο οι νέες κινητοποιήσεις να οδηγήσουν σε νέα σοβαρά επεισόδια απάντησε: “Δεν χρειάζεται να γίνουν κινητοποιήσεις, επεισόδια μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Ο αριθμός των προσφύγων που μένουν στο νησί είναι αυτός που προκαλεί τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και την αναστάτωση μαζί με τους ανθρώπους που υποκινούν και την τοπική κοινωνία και τα ακραία στοιχεία”

“Έχουμε δύο δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 3000 ανθρώπους” πρόσθεσε.”Από εκεί και πέρα κάθε ένας επιπλέον δημιουργεί ζητήματα τα οποία στη συνέχεια δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Πρέπει να υπολογίσετε ότι δεν είναι κάτι που προέκυψε φέτος, εδώ και ενάμιση χρόνο βιώνουμε μια κατάσταση που είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Παρόλα αυτά δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, ξεπεράσαμε τη δύσκολη χρονιά που πέρασαν από εδώ 800.000 πρόσφυγες. Αυτό είναι αδιανόητο, καμιά κοινωνία δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Εμείς το καταφέραμε αλλά δεν μπορεί να σηκώνουμε επ’ άπειρον το βάρος στα χέρια μας. Κάποια στιγμή επέρχεται η κούραση και τα χέρια θα λυγίσουν”.

Φωτογραφίες: lesvosnews, emprosnet

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα