Η Α.Τσουκαλά αναρωτιέται γιατί Αστυνομία και δικαστικό σώμα αδιαφόρησαν για την εξιχνίαση του τραυματισμού της

Η Α.Τσουκαλά αναρωτιέται γιατί Αστυνομία και δικαστικό σώμα αδιαφόρησαν για την εξιχνίαση του τραυματισμού της
Η εγκληματολόγος, Αναστασία Τσουκαλά Eurokinissi

Η Α. Τσουκαλά, τρία χρόνια μετά τον σοβαρό τραυματισμό της στο πόδι από ναυτική φωτοβολίδα, μιλά στο News 24/7, κάνοντας λόγο για αδιαφορία αναφορικά με την διερεύνηση της υπόθεσης, από τις αρμόδιες αρχές.

Την νύχτα της 17ης Νοέμβρη του 2017,μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο των 44 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στα Εξάρχεια ήταν σε εξέλιξη επεισόδια. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Université Paris – Saclay, Αναστασία Τσουκαλά, βρισκόταν στη διασταύρωση Σπύρου Τρικούπη και Κουντουριώτη, κοντά σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τις εντάσεις. Ξαφνικά, μια ναυτική φωτοβολίδα καρφώθηκε στο πόδι της.

Τρία χρόνια αργότερα, έχοντας περάσει τέσσερα χειρουργεία, νοσηλεία μιας εβδομάδας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας -αφού εισέπνευσε φώσφορο-και ακινησία πολλών μηνών, η Αναστασία Τσουκαλά δεν προσπαθεί μόνο να αναρρώσει από το τραύμα εκείνης της νύχτας. Προσπαθεί, όπως λέει στο News 24/7, να βρει απάντηση στο γιατί δεν έγινε η συνήθης έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, γιατί δεν κλήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες για κατάθεση καθώς και σε μια σειρά άλλων ερωτημάτων.

Πριν από λίγες ημέρες, κατήγγειλε δημόσια μέσω του συνηγόρου της, Βασίλη Παπαστεργίου πως δεν έχει λάβει ενημέρωση για διερεύνηση των ανακριτικών αρχών σχετικά με την υπόθεση του τραυματισμού της. Όπως εξηγεί στο News 24/7: “Προς αποφυγή παρανοήσεων, τονίζω ότι ο τραυματισμός μου ήταν τυχαίος. Ωστόσο, όσο παράδοξο κι αν ακουστεί, ήξερα ότι υπήρχε πρόβλημα πριν καν έρθει το ασθενοφόρο. Η πρώτη ένδειξη προήλθε από τη συμπεριφορά των δραστών αμέσως μετά τη ρίψη της φωτοβολίδας. Ενώ οι αρχικές αντιδράσεις τους παρέπεμπαν σαφώς σε λούμπεν γηπεδικούς, η βαρβαρότητα και η συνολικότερη μη-πολιτική συμπεριφορά τους τα επόμενα λεπτά έγειραν σοβαρά ερωτηματικά ως προς την ταυτότητά τους και τον επιδιωκόμενο σκοπό των επιθέσεών τους εκείνη τη νύχτα. Δεδομένου ότι μελετώ την οπαδική βία από το 1989 μέχρι σήμερα, ήξερα αμέσως ότι η στάση τους αυτή δεν εντασσόταν σε κανένα γνωστό πλαίσιο γηπεδικής συμπεριφοράς. Η δεύτερη ένδειξη προκύπτει από το γεγονός ότι οι δράστες παρέμειναν ανενόχλητοι στο σημείο τραυματισμού μου επί δεκαπέντε περίπου λεπτά. Υπήρχαν πάρα πολλές διμοιρίες ΜΑΤ εκεί και στους γύρω δρόμους, αλλά δεν έγινε καμία απόπειρα σύλληψης. Οι δε μεταγενέστερες επιθέσεις τους εις βάρος μου αποκρούστηκαν από αναρχικούς που περιφρουρούσαν την κατάληψη Νοταρά, όχι από ένστολους”.

“Ψευδής καταγραφή τόπου τραυματισμού μου”

Γιατί όμως δεν κατήγγειλε τότε αυτά τα γεγονότα; “Δεν προβαίνω ποτέ σε καταγγελίες αν δεν έχω βεβαιωθεί ότι γνωρίζω επακριβώς τι καταγγέλλω. Για τον ίδιο λόγο, δεν έκρινα σκόπιμο να καταγγείλω τότε το γεγονός ότι, όταν ζήτησα βεβαίωση από την ΕΛ.ΑΣ για να πάρω αναρρωτική άδεια από το Πανεπιστήμιο μου, διαπίστωσα ότι στο Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων της ΓΑΔΑ αναγράφεται ψευδής τόπος τραυματισμού μου, περίπου 250 μέτρα μακρύτερα από εκεί που τραυματίστηκα» τονίζει. «Όπως γνωρίζουμε όλοι, η καταγραφή ψευδούς τόπου εγκλήματος αποκλείει τη συλλογή πειστηρίων και απαξιώνει τους ενδεχόμενους αυτόπτες μάρτυρες. Ύστερα από επίμονα αιτήματά μου, έλαβα από τη ΓΑΔΑ ένα κείμενο όπου αναγράφεται πάντα πως έχω τραυματιστεί Νοταρά και Δεληγιάννη αλλά έχει προστεθεί μία παράγραφος που αναφέρει ότι, κατά την ένορκη κατάθεσή μου στην αστυνομία, δήλωσα πως έχω τραυματιστεί Σπυρ. Τρικούπη και Κουντουριώτη. Κοινώς, ο λόγος μου ενάντια στον λόγο της αστυνομίας. Μόνο που ο λόγος μου πιστοποιείται από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες (φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους), καθώς και από το βίντεο που προβλήθηκε τότε σε πολλά ΜΜΕ”.

Πράγματι, φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου τραυματίστηκε η Τσουκαλά, αφού κατέγραφαν όσα εξελίσσονταν μετά την ολοκλήρωση της πορείας της 17ης Νοέμβρη. Μάλιστα, ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος, ήταν εκείνος που έτρεξε μετά τον τραυματισμό της και την μετέφερε προς την κατάληψη της οδού Νοταρά, για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, προτού διακομιστεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

“Δεν κλήθηκα για κατάθεση στην κύρια ανάκριση”

Ωστόσο, ούτε η ίδια η Αναστασία Τσουκαλά, το θύμα δηλαδή μιας επίθεσης με φωτοβολίδα, ούτε όσοι βρίσκονταν κοντά, κλήθηκαν να καταθέσουν κατά την τακτική ανάκριση, γεγονός που αν μη τι άλλο προκαλεί σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με το γιατί να μην γίνει προσπάθεια να αναζητηθούν οι δράστες. “Δεν κλήθηκε για κατάθεση κανένας φωτορεπόρτερ, ούτε δημοσιογράφος, ούτε κάμεραμαν, ούτε ζητήθηκε να δώσουν στην αστυνομία φωτογραφικό υλικό ή βίντεο” εξηγεί η ίδια. “Συγκρίνω άθελά μου αυτή την αδιαφορία με το ενδιαφέρον που έδειξε η ΕΛ.ΑΣ πριν από λίγους μήνες για να βρει το άτομο που έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο μιας γυναίκας και καταλήγω στη διαπίστωση ότι η Αστυνομία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, αρκεί να το θέλει. Στην περίπτωσή μου όμως, παρόμοια αδιαφορία διαπιστώνεται και κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, που διεξάγεται από δικαστικό. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη περίπτωση διεξαγωγής κύριας ανάκρισης για κακούργημα όπου ο τακτικός ανακριτής δεν κάλεσε για κατάθεση το θύμα”.

Πλέον η ίδια, μαζί με τον συνήγορό της αποφάσισαν να καταγγείλουν όσα έχουν διαπιστώσει πως έγιναν αναφορικά με την υπόθεσή του τραυματισμού της. “Διαπιστώσαμε, ότι δεν σχηματίστηκε ποτέ αυτόνομη δικογραφία για την υπόθεσή μου. Στοιχεία της δικογραφίας μου περιλήφθηκαν σε άλλη δικογραφία, που αφορά τον τραυματισμό αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους περίπου έξι ώρες αργότερα από τον δικό μου τραυματισμό. Όταν, ύστερα από πολύμηνες προσπάθειες, αποκτήσαμε αντίγραφο της δικογραφίας, είδαμε ότι μας κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά ιατρικά έγγραφα σχετικά με την τότε κατάσταση της υγείας μου. Προφανώς και δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν μας κοινοποιήθηκαν ή αν, όντως, δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Σε κάθε περίπτωση, εγείρονται πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα”.

“Πρόκειται για σοβαρό πολιτειακό ζήτημα”

Κλείνοντας, η Αναστασία Τσουκαλά αναφέρει πως θα περιμένει απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία, πριν αποφασίσει με τον συνήγορό της για τις επόμενες κινήσεις. “Αρχικά, περιμένω αντίδραση εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υπουργού Δικαιοσύνης. Δεν καταγγέλλω ένα απλό νομικό πρόβλημα, καταγγέλλω ένα σοβαρό πολιτειακό ζήτημα και οφείλουν να τοποθετηθούν δημόσια οι πολιτικοί προϊστάμενοι των αντίστοιχων υπουργείων. Οφείλουν να εξηγήσουν γιατί η ΕΛ.ΑΣ και το δικαστικό σώμα δεν προστάτεψαν ένα θύμα ακραίας δημόσιας βίας. Όσο για τις περαιτέρω κινήσεις μου, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι είμαι νομικός και έχω δίπλα μου έναν εξαιρετικό συνήγορο”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα