Η Γιάννα Βασιλείου είναι μια κατηγορία από μόνη της

Η Γιάννα Βασιλείου είναι μια κατηγορία από μόνη της

Με αφορμή το νέο της τραγούδι "Τώρα" που κυκλοφορεί από την Panik Oxygen η Γιάννα Βασιλείου μιλά στο News 24/7 για τη σχέση της μουσικής με τη διατήρηση της μνήμης, την τριβή της με το μιούζικαλ, αλλά και την απώλεια ενός δικού της ανθρώπου από κορονοϊό.

Μπορεί το κοινό να τη γνωρίζει περισσότερο ως ερμηνεύτρια, η Γιάννα Βασιλείου ωστόσο είναι πολλά περισσότερα. Αν της μιλήσεις (και βάλεις στην άκρη το πραγματικά εντυπωσιακό βιογραφικό της που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διδασκαλία φωνητικής, σύνθεση μουσικής, στιχουργική και διπλώματα πιάνου, αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας) καταλαβαίνεις πολύ γρήγορα ότι στον “πυρήνα” της είναι μια καλλιτέχνης που λαχταρά να φέρει κάτι καινούργιο μέσα από τη μουσική της. Η μέχρι τώρα πορεία της το αποδεικνύει: Η Γιάννα Βασιλείου εξελίσσεται συνεχώς, πειραματίζεται και αναδυκνείει διαφορετικές πτυχές του εαυτού της και του ταλέντου της.

«Τα τραγούδια με κάνουν να θυμάμαι πάντα δυνατές στιγμές και συναισθήματα.Κάποια σαν ένδειξη σεβασμού, και κάποια άλλα σαν τρόπος να αφήσω κάτι πίσω και να προχωρήσω», μου αποκαλύπτει. Το νέο της τραγούδι «Τώρα» που κυκλοφόρησε από την Panik Oxygen κινείται σε αυτήν τη θεματική της διατήρησης της μνήμης, σαν να θέλει να βάλει τις έντονες αντιθέσεις που ζούμε σήμερα σε ένα μπουκάλι και να το αφήσει να κάνει το ταξίδι του στον ωκεανό, για να μην τις λησμονίσουμε.

Η Γιάννα Βασιλείου μιλά στο News 24/7 για την αφορμή και τις αντιθέσεις του φθινοπωρινού «Τώρα», τη σχέση της μουσικής με τη διατήρηση της μνήμης, την τριβή της με το μιούζικαλ, το lockdown αλλά και την απώλεια της οικογένειάς της από τον κορονοϊό.

Μιλήστε μου για το νέο σας τραγούδι «Τώρα». Με ποια αφορμή γράφτηκε και πόσο μιλά για την καθημερινότητά μας με την πανδημία;

«Πριν από λίγους μήνες μου έστειλε το τραγούδι με τη φωνή του και την κιθάρα του ο Δημήτρης Μπαλογιάννης. Ένας από τους νέους δημιουργούς που ξεχωρίζω και για τη μελωδικότητα αλλά και για την ευγένεια του χαρακτήρα του. Με συγκίνησε από το πρώτο άκουσμα. Μπαίνοντας έπειτα στην ιδιαίτερη αυτή περίοδο που διανύουμε, συνέδεσα το στίχο του με τις πρωτόγνωρες συνθήκες των ημερών, τη μοναχικότητα, τον εγκλεισμό, το αβέβαιο.»

Στους στίχους διακρίνονται απότομες αντιθέσεις: «σιωπή, φωνή», «ζητάς, δεν παίρνεις». Γιατί αυτό;

«Ίσως γιατι έτσι είναι και η ίδια η ζωή. Μεταβάλλεται από στιγμή σε στιγμή. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.»

Πιστεύετε αυτές οι αντιθέσεις χαρακτηρίζουν σήμερα τις ανθρώπινες σχέσεις, έχουμε πάει σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει πια τόσο το “γκρι” όσο το “άσπρο” ή το “μαύρο”;

«Έχω ανάγκη τη σταθερότητα στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό βέβαια με έκανε παλιότερα να μη βλέπω το λάθος και εσφαλμένα τελικά να πιστεύω μόνο στο καλό. Όσο προχωράει η ζωή μου, βλέπω όλο και πιο καθαρά οτι πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια και αυθεντικότητα. Ίσως είναι καλύτερο το άσπρο ή μαύρο. Φίλοι ή εχθροί. Ώστε οι φίλοι να είναι αληθινοί.»

Έχετε πει ότι στη μουσική σας σάς ενδιαφέρει να μιλάτε για τη διατήρηση της μνήμης, για το βίωμα. Μιλήστε μου λίγο παραπάνω για αυτό, τι είναι αυτά που θα θέλατε να διατηρήσετε μέσα από ένα τραγούδι.

«Δεν είμαι άνθρωπος που ξεχνάει εύκολα. Καταγράφονται τα πάντα πολύ έντονα μέσα μου. Τα τραγούδια με κάνουν να θυμάμαι πάντα δυνατές στιγμές και συναισθήματα. Κάποια σαν ένδειξη σεβασμού, και κάποια άλλα σαν τρόπος να αφήσω κάτι πίσω και να προχωρήσω.»

Έχετε καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Έχετε ζήσει καθόλου εκεί, κι αν ναι τι εικόνες σας έρχονται στη μνήμη;

«Η μητέρα μου γεννήθηκε και έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Η Κωνσταντινούπολη όμως ήρθε μαζί της όταν εγκαταστάθηκαν στο Π.Φάληρο με τον παππού και τη γιαγιά μου, με τους οποίους μεγάλωσα κι εγώ στο ίδιο σπίτι. Επισκέπτομαι που και που την Πόλη καθώς έχουμε ακόμα συγγενείς εκεί. Μου αρέσει αλλά συγκινούμαι πολύ, ή θυμώνω κιόλας κάποιες στιγμές σκεπτόμενη τον πόνο που έζησαν οι δικοί μου με τον ξεριζωμό.»

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές; Έχω διαβάσει ότι έχετε ξεκινήσει με ακούσματα κλασικής μουσικής.

«Ναι λόγω των σπουδών μου στο πιάνο που ξεκίνησαν από τα πέντε μου χρόνια μπήκε στη ζωή μου η κλασική μουσική. Όμως έχω ακούσει και εξακολουθώ να ακούω πολλά διαφορετικά είδη.»

Σε προηγούμενες δουλειές σαν έχουμε ακούσει ανατολίτικα στοιχεία, στιγμές τζαζ, κομμάτια μόνο με τη φωνή σας κι ένα πιάνο. Σας αρέσει να πειραματίζεστε ή είναι όλα στοιχεία σας που βγάζετε σιγά σιγά προς τα έξω;

«Ακριβώς έτσι. Είναι όλα αυτά στοιχεία μου. Δε μου αρέσει να φοράω παρωπίδες. Είναι σαφές από τις επιλογές μου συνολικά μέχρι σήμερα πως κινούμαι στο ευρύτερο φάσμα που ονομάζεται έντεχνο. Αυτό δεν το δηλώνει τόσο το είδος του κάθε τραγουδιού πιστεύω, όσο η προσωπικότητα και η προσέγγιση. Είμαι μία σύγχρονη μουσικός που αγαπάει το καλό ελληνικό τραγούδι.»

Πείτε μου ένα μουσικό είδος με το οποίο θα θέλατε να δοκιμαστείτε (και δεν έχετε μέχρι τώρα) κι ένα που αν σας γινόταν πρόταση πιθανώς να λέγατε όχι.

«Θα έλεγα ναι στην πρόκληση να τραγουδήσω λυρικό ρεπερτόριο, αλλά ένα μεγάλο όχι σε κάτι hard rock.»

Πόσο εύκολο είναι να ξεχωρίσει ένας νέος καλλιτέχνης σήμερα, τι χρειάζεται;

«Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και της υπερπληροφόρησης. Αυτό θεωρώ πως μόνο δυσκολίες έχει φέρει στους νέους καλλιτέχνες. Προβάλλονται εφήμερα κάποια πράγματα που έχουν hook όπως λένε, ενώ άλλα που αξίζουν δε βρίσκουν την τύχη που τους αξίζει και σβήνουν. Προχωρώντας σε αυτή τη δουλειά πιστεύω πως μεγαλύτερη αξία έχει η συνέπεια και η δυνατή ομάδα συνεργατών.»

Έχετε ασχοληθεί πολύ με το θέατρο και συγκεκριμένα το είδος του μουσικού θεάτρου. Τι σας γοητεύει στο μιούζικαλ;

«Μπήκα στο μιούζικαλ επειδή μου άρεσε πάντα το μουσικό ρεπερτόριο των έργων του. Είναι ένας μαγικός κόσμος. Ιστορίες, τραγούδι, χορός, θέαμα. Στους ρόλους που είχα μέχρι σήμερα ως στιχουργός και υπεύθυνη διδασκαλίας ένιωσα οτι μπορώ να συνδυάσω όλες τις μουσικές μου γνώσεις. Νιώθω τυχερή γιατί μέσα από αυτές τις δουλειές έχω συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς.»

Δεδομένης της τριβής σας αυτής, έχετε σκεφτείνα ασχοληθείτε με την υποκριτική;

«Θα ήθελα κάποια στιγμή να παίξω σε μιούζικαλ, έχοντας όμως κάποιο ρόλο κυρίως τραγουδιστικό. Οι τέχνες είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη και ασχολούμαι με πολλές από αυτές. Ο κλήρος πάντα πέφτει στο τραγούδι όμως.»

Ποια τα σχέδιά σας για το μέλλον, παράλληλα με το “Τώρα”. Ετοιμάζετε κάποια Live εμφάνιση εάν αρθούν τα μέτρα;

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξη ακόμα για τα live οπότε έχω επικεντρώσει την ενέργειά μου στη δημιουργία του επερχόμενου δίσκου μου. Παρ’ όλα αυτά η μπάντα μου είναι έτοιμη από την άνοιξη που ετοιμάζαμε τις συναυλίες μας. Γι’ αυτό και κάναμε το project των ζωντανών ηχογραφήσεων “Live @ Sierra” για το κανάλι μου στο YouTube. Είχαμε πολλή μεγάλη ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο και να δείξουμε τι ετοιμάζαμε.»

Πώς βιώσατε το πρώτο lockdown και τι άλλαξε (αν άλλαξε κάτι) στο δεύτερο;

«Δυστυχώς είμαστε από τις πρώτες οικογένειες που χάσαμε δικό μας άνθρωπο από τον κορονοϊό στο πρώτο lockdown. Επομένως ξέρω πολύ καλά τη σοβαρότητα όλου αυτού του πράγματος και το αντιμετωπίζω με πολλή προσοχή. Η αλήθεια είναι πως τώρα στο δεύτερο κύμα που διανύουμε δεν έχω το ίδιο κουράγιο, αλλά διατηρώ την αισιοδοξία μου πως θα βγούμε από όλο αυτό.»

Ένα σχόλιό σας για το πώς έχει πλήξει η πανδημία τον καλλιτεχνικό χώρο. Πιστεύετε θα ανακάμψει;

«Θα ανακάμψει με πολλές απώλειες όμως και δυσκολίες μέχρι τότε. Είναι σημαντικό το οτι επιτέλους δίνονται τα επιδόματα των καλλιτεχνών. Εξακολουθεί όμως να είναι λυπηρό να βλέπεις τα θέατρα κλειστά, τις σκηνές βουβές. Ελπίζω όταν ανοίξουν τα πράγματα ο κόσμος να στηρίξει το χώρο μας γιατί έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο χώρο.»

Μια είδηση που ξεχωρίσατε αυτές τις ημέρες και γιατί.

«Η αλήθεια είναι πως ασχολούμαι διαρκώς με τα νέα γύρω από το θέμα της πανδημίας. Εκπλήσσομαι βέβαια όταν βλέπω οτι γίνονται εγκλήματα εδώ στη χώρα μας ή τρομοκρατικά χτυπήματα παγκοσμίως. Δε μας φτάνουν λέω τα προβλήματά μας ως ανθρωπότητα, δημιουργούμε κι άλλα.»

Μια ταινία, σειρά ή βιβλίο που σας κέντρισε το ενδιαφέρον.

«Πέρασα όμορφα βλέποντας πρόσφατα τη σειρά “Politician”. Έπεσε στα χέρια μου τις προάλλες το “Ζητείται Ελπίς” του Αντώνη Σαμαράκη. Είχα καιρό να διαβάσω κάτι ολόκληρο μεμιάς.»

Τι σας ενοχλεί;

«Η άνευ σοβαρού λόγου ένταση.»

Τι σας αρέσει;

«Η αγάπη.»

Τι σας εμπνέει;

«Ό,τι έχω νιώσει εγώ και οι γύρω μου.»

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα