Takis: Με εμπνέει πολύ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας

Takis: Με εμπνέει πολύ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας

Ο διεθνής Έλληνας εικαστικός σε μια μοναδική συνέντευξη στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Kάθε φορά που συναντώ τον Τakis (Tάκης Βασιλάκης), τον διεθνή Έλληνα εικαστικό, στον οποίο δεν υποκλίθηκε μόνο το MIT, αλλά και το κοινό,  αναδεικνύοντας την έκθεσή του στο Palais de Tokyo στο Παρίσι, σε εκείνη με την υψηλότερη επισκεψιμότητα για ζώντα καλλιτέχνη, αναρωτιέμαι το ίδιο ακριβώς  πράγμα.

Υπάρχει μια ιδιότητα που να μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό το ανήσυχο, αιρετικό, ερευνητικό μυαλό, που αγαπά την υπέρβαση και το άυλο, ακόμη και σήμερα στα 92 του χρόνια, ενώ ετοιμάζει με ενθουσιασμό τα νέα έργα του για  τη μεγάλη έκθεσή του, που θα εγκαινιαστεί  στην Tate Gallery, τον Ιούνιο του 2019; 

ADVERTISING

Είναι επιστήμονας, λόγω της συνεπέστατης έρευνάς του πάνω στο μαγνήτη, την ηλεκτρομηχανική κι υδρομηχανική; Θεραπευτής, για τις εφαρμογές του μαγνητισμού στον ανθρώπινο οργανισμό; Φιλόσοφος-γκουρού, για τις θεωρίες που ανέπτυξε  εκκινώντας από τον αιγυπτιακό κι αρχαίο ελληνικό πολιτισμό; Καλλιτέχνης, για την επανάσταση που έφερε στην πρόσληψη και εφαρμογή της  γλυπτικής;

Η δημιουργία πώς γεννιόταν μέσα σας;

Τη δημιουργία δεν την βλέπω. Έρχεται από το υπερπέραν στον εγκέφαλο και τότε ζωγραφίζω. Όταν έχω πολλά σήματα από το υπερπέραν κάνω τη γλυπτική.

Οι μαγνήτες πώς προέκυψαν στο καλλιτεχνικό σας σύμπαν;

Οι μαγνήτες ήταν ένα άλλο  σήμα, από την gravity της γης.

Εσείς κάνατε τον μαγνήτη έργο τέχνης, του δώσατε νέα διάσταση.

Απ΄τη στιγμή που αισθάνθηκα την τρομερή gravity είπα «αυτή πρέπει να τη δείξω». Το Γεροβουνό, όπου βρίσκεται το Κέντρο Έρευνας για την Τέχνη που δημιούργησα, το επέλεξα γιατί είναι πολύ μαγνητικό. Γι’αυτό το λόγο και στην αρχαιότητα χτίζαν πάντα πάνω σε υψώματα τα έργα τους.

Ο μαγνητισμός θεραπεύει το ανθρώπινο σώμα;

Χρησιμοποιώ τον μαγνήτη ώστε  να ανανεώνεται ο δικός μου μαγνητισμός. Αυτό είναι  η θεραπεία. Παρατήρησα πως στο εργαστήρι μου, στο Παρίσι, που λόγω της δουλειάς και της έρευνας, είχε μαγνήτες, δεν έπαιρνα ούτε συνάχι. Το ίδιο κι  ο βοηθός μου. Όλος ο κόσμος γύρω μας αρρώσταινε. Ακόμα και τώρα ούτε συνάχι δεν παίρνω!

Αυτό χάρη στους  μαγνήτες;

Ακριβώς. Ο μαγνήτης δεν γιατρεύει αλλά ρυθμίζει τον δικό σου μαγνητισμό, εναρμονίζει τον δικό σου μαγνήτη. Δηλαδή, τελικά με τον δικό σου μαγνήτη γιατρεύεσαι.

Η έρευνα σας για το μαγνήτη ως θεραπευτικό μέσο, προέκυψε από  την ανάγκη σας να σώσετε τον εαυτό σας ή τον κόσμο;

Μακάρι να είναι δώρο για την ανθρωπότητα. Αυτό θέλω.

Η διάθεσή σας για έρευνα πότε ξεκινά;

Από μικρός ήμουν πολύ πείσμων, από 6 ετών έψαχνα, έβαζα σε μπουκαλάκια υγρά, τα έθαβα και περίμενα να δω τα αποτελέσματα. Είχα πάντα περιέργεια. Όταν ήμουνα  10-15 το παρατσούκλι που μου είχαν βγάλει ήταν «γεροντάκι». Γιατί ήμουνα πολύ αργός και σκεφτόμουνα διαρκώς. Ήμουνα, λόγω των σκέψεών μου, στον κόσμο μου, και δεν με παίρνανε ούτε να παίξω μαζί τους! Γεροντάκι!

Τι σκεφτόσασταν; Τα πειράματά σας, τη ζωή, το θάνατο, τη διαφυγή;

Καταρχήν, κατάλαβα ότι τα χρήματα δεν έχουνε αξία, όπως νομίζουμε και σήμερα. Επομένως, ασχολήθηκα πάρα πολύ με τη φύση. Καθόμουνα κάθε απόγευμα και έβλεπα τα δύση του ηλίου. Τα πουλιά που πάνε να κοιμηθούν στα δέντρα.

Ο κόσμος σας θεωρεί καλλιτέχνη. Επιστήμονας είσαστε;

Ο επιστήμονας κάνει έρευνα, όμως κι ο καλλιτέχνης κάνει. Οι καλλιτέχνες είναι, επομένως, επιστήμονες .

Ο δήμος Αθηναίων είχε αποκαθηλώσει προ ετών, με προκλητικό τρόπο, τα έργα σας, δίπλα από το άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη, στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, την ώρα που τα σινιάλα σας έχουν γίνει τοπόσημα σε δημόσιους χώρους του Παρισιού, όπως στη Defence. Στην  Ελλάδα υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έχετε αναγνωριστεί ακόμα ως καλλιτέχνης.

Λόγω της Τουρκοκρατίας έχουμε καθυστερήσει πολύ. Δεν αγαπάμε τη φύση, δεν αγαπάμε τα ζώα, εγώ βλέπω ότι ο μονοθεϊσμός είναι καταστροφή. Η φύση είναι Θεά.  Η επίσημη Πολιτεία, το υπουργείο Πολιτισμού δεν ξέρουν ούτε το ίδρυμά μου και δεν με αναφέρουν πουθενά. Σα να μην υπάρχω! Από την άλλη, βαστά το πνεύμα το αρχαίο, οι Έλληνες παντού είναι πάρα πολύ έξυπνοι. Μόνο που οι Έλληνες είναι φοβιτσιάρηδες. Θέλουνε ασφάλεια. Παντρεύονται Γερμανίδες, Γαλλίδες, Αμερικάνες, γιατί θέλουνε μια θεσούλα. Το αρχαίο πνεύμα όμως υπάρχει κι είναι  αναγνωρισμένο.

Πού ακριβώς υπάρχει; Δύσκολα διακρίνεται στην Ελλάδα.

Μα φεύγουν απ΄την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα δεν σηκώνει καλλιτέχνες. Αλλά έχουμε  αποδείξεις για τον ελληνικό πνεύμα με τον Γαβρά, τον Ξενάκη, τον Τσίγκο, τον Νεγρεπόντε, εφευρέτη και αρχιτέκτονα που φιλοξένησε το ΜΙΤ κι εφηύρε την μέθοδο της μεταφοράς σκέψης με ηλεκτρόδια σε κάποιον που ήθελε να χτίσει. Μια άλλη μεγάλη φυσιογνωμία, όχι Έλληνας, ο Σάχης της Περσίας, μας κάλεσε γιατί ήθελε να χτίσει μια καινούρια πόλη έξω από την Τεχεράνη. Εγώ ήθελε να χτίσω ένα μουσικό θέατρο, που θα με καλωδίωνε...!

Αν δεν είχατε διαφύγετε στο εξωτερικό, η ελληνική πραγματικότητα θα σας είχε στραγγαλίσει;

Εγώ ήμουνα πάντα ενάντια στην πραγματικότητα, αλλά αναγκάστηκα να φύγω κι εγώ, γιατί εδώ πέρα δεν έβγαζα ούτε το ψωμί μου.

Τη χώρα σήμερα σε ποια κατάσταση τη βλέπετε; Λίγο πριν το Δημοψήφισμα είχαμε κάνει μια συζήτηση, στην οποία υποστηρίζατε τον Αλέξη Τσίπρα και εκφράζατε το θαυμασμό σας για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ χαρακτηρίζατε  γκάνγκστερ τους Ευρωπαίους. Έχει αλλάξει η άποψή σας;

Εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη και για τους δύο. Ο Τσίπρας άλλαξε πολύ για όλους μας, αλλά αυτό έγινε υπό την πίεση των Ευρωπαίων γκάνγκστερ. Υπέστη εκβιασμούς, αλλά είναι όντως έξυπνος. Ο Βαρουφάκης έδωσε οδηγία στους Εγγλέζους να δεχτούν την Τρόικα, και μόλις πάρουν τα χρήματα  να μην εκτελέσουν τίποτα από ό,τι υποσχέθηκαν. Έπρεπε να γίνει το ίδιο κι με εμάς! 

Παραμένουν γκάνγκστερ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί;

Τους βλέπω ότι είναι καπιταλιστές και επικίνδυνοι για το λαό. Ενώ οι καπιταλιστές δεν ήταν πάντα επικίνδυνοι. Κάνανε κι έργα.

Πολιτιστικά την ανθρωπότητα πώς τη βλέπετε;

Καταστροφή! Η Παγκοσμιοποίηση δεν θέλει το πνεύμα. Γιατί το πνεύμα είναι εχθρός της. Σήμερα δεν έχουμε ούτε φιλοσόφους, ούτε καλλιτέχνες.

Καλλιτέχνες δεν υπάρχουν;

Υπάρχουν, αλλά τους θάβουνε. Τον Ομπάμα τον ρωτήσανε για την Παγκοσμιοποίηση και είπε «δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στην παλίρροια».

Τι θα έπρεπε να συμβεί εναντίον αυτής της παλίρροιας;

Επανάσταση δεν βλέπω να γίνεται.

Αναφερθήκατε στον Ομπάμα. Ο Τραμπ σας εμπνέει εμπιστοσύνη;

Ο Τραμπ είναι ο αρχισατανάς. Θέλει να καταστρέψει την  ανθρωπότητα.

Από τους ξένους ηγέτες υπάρχει κάποιος που σας εμπνέει εμπιστοσύνη;

Με εμπνέει πολύ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Είναι οι καπιταλιστές κάτω από κοντρόλ. Είναι η μόνη διέξοδος. Ο Πούτιν πάει προς τα εκεί. Η Αμερική έχει σβήσει. 

Ένα κομμάτι της ζωής σας ισχυρό υπήρξε ο έρωτας. Τι ερωτευόσασταν; Ιδέες, ανθρώπους, την έρευνα, τη φύση;

Υπήρξα πολύ ερωτικός, όπως ο Δίας. Εγώ όμως ερωτεύτηκα πιο πολύ τη φύση, κι η πιο ωραία φύσις είναι η γυναίκα.  Είναι η φύση η ίδια.

Η Γκρέτα Γκάρμπο σας είχε ερωτευτεί;

Δεν με ερωτεύτηκε, αλλά σε μια έκθεσή μου στη Ν.Υόρκη, ήρθε αγκαλιά ενθουσιασμένη με ένα εργάκι μου και με ρώτησε τι είναι. Η γυναίκα μαγνήτης μαγνητίστηκε από τους μαγνήτες μου! Και αμέσως πρότεινε στον Ιόλα «Να ανοίξουμε ένα κέντρο μαγνητικό του Τάκη».

Ο Ιόλας τι έκανε;

Με έθαψε!

Για ποιο λόγο;

Γιατί με είχε ανάγκη. Αμα άνοιγε τότε ένα κέντρο Takis θα γινόμουν από τότε πολύ γνωστός.

Σας εκμεταλλευόταν ο Ιόλας;

Ο Ιόλας εκμεταλλεύτηκε τους πάντες. Αλλά εγώ στη ζωή δεν είχα ηθική. Η ηθική είναι κάτι χριστιανικό! Δεν υπάρχουνε κακοί, υπάρχουν βλάκες. Αυτούς έχω αποφύγει. Μοναδική αξία στη ζωή μου υπήρξε  το πνεύμα. Μπορεί ο Ιόλας μπορεί να με εκμεταλλεύτηκε, αλλά ήταν ευφυέστατος!

SHARE:

24Media Network