Νίκος Μαλλιάρας: “Η κλασική μουσική αξίζει να ακουστεί και να εκτιμηθεί από το ευρύ κοινό”

Νίκος Μαλλιάρας: “Η κλασική μουσική αξίζει να ακουστεί και να εκτιμηθεί από το ευρύ κοινό”
Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

O Προέδρος της Φιλαρμόνια Νίκος Μαλλιάρας μίλά στο NEWS 24/7 για τη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 19/6 στο Ηρώδειο αλλά και το τρίτο διεθνές masterclass που διοργανώνεται έως τις 4 Ιουνίου

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, που καταστατικό στόχο έχει τη συστηματική και δημιουργική ενασχόληση με τη νεοελληνική έντεχνη μουσική δημιουργία, παρουσιάζει – υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή – το Σάββατο 19 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού ένα αριστουργηματικό δείγμα της εγχώριας δημιουργίας: τους 36 Ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου 1821-2021 Ελευθερία – Δημιουργία, που έχει ανακηρύξει η Φιλαρμόνια για τη φετινή χρονιά.

Με τους 36 Ελληνικούς χορούς, ο Σκαλκώτας χρησιμοποιεί το παραδοσιακό υλικό ελεύθερα, δημιουργώντας από αυτό νέες αυτόνομες συνθέσεις, που συχνά απέχουν πολύ από τις πρωτογενείς πηγές τους. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζουν η ιδιάζουσα αρμονική γλώσσα, οι καινοτόμες συνηχήσεις και τα ενορχηστρωτικά ευρήματα, που αναδεικνύουν την πρωτοτυπία και την υψηλή μουσική αξία των Χορών, που αναμφισβήτητα συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων έργων της Νεοελληνικής Έντεχνης Μουσικής.

Οι τρεις σειρές των χορών συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων αντίστοιχων συλλογών των κορυφαίων συνθετών του 19 ου και του 20ού αιώνα, όπως είναι οι Μποροντίν, Γκριγκ, Ντβόρζακ, Γιαννάτσεκ και Μπάρτοκ. Ο ίδιος ο συνθέτης θεωρούσε, όπως φαίνεται, το έργο αυτό ως ένα

O Προέδρος της Φιλαρμόνια Νίκου Μαλλιάρα μιλά στο NEWS 24/7 για την μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο αλλά και το τρίτο διεθνές masterclass που διοργανώνεται έως τις 4 Ιουνίου.

Ποιος είναι ο στόχος γενικά της ΦΟΑ και ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσει στον κόσμο;

«Η Φιλαρμόνια ιδρύθηκε στο τέλος του 2016 με καταστατικό στόχο να μελετήσει και να παρουσιάσει το έργο των Ελλήνων συνθετών κλασικής μουσικής. Πρόκειται για ένα έργο πολύ αξιόλογο, που δημιουργήθηκε και δημιουργείται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο για την αναγνώριση από το κοινό. Όλοι μας ξέρουμε τη μουσική των ελληνικών τραγουδιών, που είναι πολύ όμορφη και έχει συνοδέψει το λαό μας σε πολλές φωτεινές και σκοτεινές στιγμές της ιστορίας του. Όμως, εκτός από αυτή, υπάρχει και η κλασική μουσική που δημιουργείται και στην Ελλάδα, όπως δημιουργείται σε κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου. Εμείς πιστεύουμε ότι και αυτή η μουσική αξίζει να ακουστεί και να εκτιμηθεί τόσο από τους φιλόμουσους όσο και από το ευρύ κοινό, που δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία να τη γνωρίσει.»

Ποιες είναι οι προκλήσεις μιας ορχήστρας σήμερα;

«Σήμερα μια ορχήστρα, όπως και κάθε καλλιτεχνικός ή πολιτιστικός οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν από τους περιορισμούς της πανδημίας. Η αποκοπή της ορχήστρας από το κοινό της δυσκολεύει στην μετάδοση του έργου αλλά και του μηνύματός της. Όμως, η συμφωνική ορχήστρα και η μουσική που έχει γραφτεί γι’ αυτήν ανά τους αιώνες είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μπορεί να δυσκολεύεται κατά περιόδους, αλλά σίγουρα θα σταθεί πάλι στα πόδια της για να προσφέρει αυτό το αγαθό που κανείς άλλος δεν μπορεί. Την υψηλή μουσική τέχνη. Και μάλιστα στη ζωντανή της εκδοχή. Γιατί, όσο κι αν το φοβόμασταν πριν μερικά χρόνια, καμιά τεχνολογία δεν μπορεί να προσφέρει τη συγκίνηση και την απόλαυση που η ζωντανή ακρόαση μιας συμφωνικής συναυλίας προσφέρει.»

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

 

Πώς αντιμετωπίσατε καλλιτεχνικά ως Ορχήστρα την καραντίνα;

«Στην αρχή ομολογώ ότι αδρανήσαμε. Ο φόβος της μόλυνσης από την ασθένεια ήταν πολύ μεγάλος. Όμως σύντομα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα καταφέραμε να ξαναλειτουργήσουμε και να προσφέρουμε στο κοινό μας μουσικές εκτελέσεις κυρίως ελληνικών έργων μέσα από βιντεοσκοπήσεις που γυρίστηκαν για τον σκοπό αυτό. Κυρίως, όμως, με τον τρόπο αυτό, καταφέραμε να διατηρηθούμε ζωντανοί, ενεργοί, να συνεχίσουμε την καλλιτεχνική μας δραστηριότητα χωρίς εκπτώσεις, να δώσουμε εργασία στους μουσικούς μας. Και τώρα, που τα πράγματα σιγά σιγά δείχνουν να βελτιώνονται, είμαστε έτοιμοι να ξανασυναντήσουμε το κοινό μας και να απολαύσουμε μαζί μια κοινή καλλιτεχνική εμπειρία.»

Ποια είναι η γνώμη σας για τις live μεταδόσεις συναυλιών και παραστάσεων;

«Σίγουρα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά είναι το καλύτερο δυνατό υπό τις δεδομένες συνθήκες. Η ζωντανή συναυλία, όπως είπα και προηγουμένως είναι αναντικατάστατη και η διαδικτυακή της μετάδοση είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει όταν δεν επιτρέπεται η παρουσία κοινού. Χάνεται, φυσικά, η αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών, που είναι κάτι που χρειάζεται όχι μόνο το κοινό, αλλά και οι ίδιοι οι μουσικοί. Από την άλλη, με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατόν να παρακολουθούν τις συναυλίες περισσότεροι άνθρωποι, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να πάνε στην αίθουσα συναυλιών. Είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτή η πρακτική ήρθε για να μείνει και σύντομα θα δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία κοινού, που θα μπορεί από το σπίτι του στην Αθήνα να παρακολουθεί ζωντανά (ή σχεδόν) συναυλίες από τη Νέα Υόρκη ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.»

Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση που θα παρακολουθήσουμε στο Ηρώδειο το Σάββατο 19 Ιουνίου.

«Πρόκειται για μια κορυφαία στιγμή της ορχήστρας μας. Όχι μόνο γιατί συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου για δεύτερη φορά στην ιστορία της, αλλά κυρίως διότι έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα κορυφαίο έργο της νεότερης ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Οι 36 ελληνικοί χοροί για ορχήστρα δημιουργήθηκαν περί το 1936, λίγα χρόνια μετά την οριστική επιστροφή του Σκαλκώτα στην Ελλάδα, μετά τις σπουδές του στο Βερολίνο. Βασίζονται στο παραδοσιακό υλικό της μουσικής των δημοτικών μας τραγουδιών, τα οποία ο Σκαλκώτας έχει επεξεργαστεί με έναν ξεχωριστό τρόπο, φανερώνοντας το ξεχωριστό ταλέντο του. Για την ορχήστρα η επετειακή χρονιά εορτάζεται όχι μόνο ως τιμή στους Αγωνιστές του 21, αλλά και ως τιμή τους Έλληνες συνθέτες, που αυτά τα 200 χρόνια της ελευθερίας αγωνίζονται να βρουν το βηματισμό τους σε ένα αντίξοο περιβάλλον και να πετύχουν την πανάξια αναγνώριση του έργου τους πρώτα από όλα στην Πατρίδα τους και ύστερα και στον υπόλοιπο κόσμο.»

Μιλήστε μας και για το τρίτο διεθνές Masterclass διεύθυνσης Ορχήστρας που διοργανώνει η ΦΟΑ με τον Μιχάλη Οικονόμου.

«Είναι η τρίτη χρονιά και, παρ’ όλη την πανδημία, διοργανώνουμε σε συνεργασία με τον Μιχάλη Οικονόμου τον διεθνή διαγωνισμό και μάστερκλας διεύθυνσης ορχήστρας. Είναι οι μοναδικός διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνεται στην Ελλάδα και απευθύνεται σε νέους ανερχόμενους μαέστρους. Θέλει να τους δώσει την ευκαιρία να συνεργαστούν συστηματικά για μια εβδομάδα με μια υψηλής στάθμης επαγγελματική ορχήστρα, πράγμα το οποίο δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν συχνά. Οι αιτήσεις που υποβάλλονται είναι πάνω από 100 κάθε χρόνο, και από αυτές επιλέγονται οι 14 καλύτεροι νέοι, για να λάβουν μέρος στο σεμινάριο και να περάσουν μια εβδομάδα καλλιτεχνικής έξαρσης αλλά και πολύτιμης εκπαίδευσης στην Αθήνα. Πολλοί από τους παλαιότερους συμμετέχοντες έχουν ήδη βρει το δρόμο τους και έχουν ξεκινήσει τη σταδιοδρομία τους. Και σ’αυτό η συμβολή του μάστερκλας ήταν σίγουρα μεγάλης σημασίας και σε κάποιες περιπτώσεις καθοριστική. Για το λόγο αυτό ο θεσμός έχει γίνει ήδη γνωστός και αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο σημαντικούς σε διεθνές επίπεδο. Από του χρόνου το πρόγραμμα ρεπερτορίου του διαγωνισμού θα περιλαμβάνει και ένα Ελληνικό έργο.»

Πληροφορίες

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών – Βύρων Φιδετζής

36 Ελληνικοί χοροί για ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Σάββατο 19 Ιουνίου, 21:00

Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 45€ • ΖΩΝΗ Α΄ 35€ | ΖΩΝΗ Β΄ 25€ | ΖΩΝΗ Γ΄ 20€ • ΑΝΩ

ΔΙΑΖΩΜΑ 17/12/10€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 10/8€ • ΑΜΕΑ / ΑΝΕΡΓΩΝ /

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Πώληση εισιτηρίων στα tickets.aefestival.gr και www.ticketservices.gr καθώς και στο 210 7234 567 στα κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) και στα καταστήματα Public

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Masterclass

Το τρίτο διεθνές σεμινάριο-διαγωνισμός διεύθυνσης ορχήστρας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 29 Μαΐου έως 4 Ιουνίου και θα κορυφωθεί με δύο ζωντανές διαδικτυακές συναυλίες τις οποίες θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε livestreaming από το κανάλι της ορχήστρας στις 3 και 4 Ιουνίου στις 20:00.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα