Ποταμιάνος στο NEWS 24/7: “Στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον”

Ποταμιάνος στο NEWS 24/7: “Στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον”
Λευτέρης Ποταμιάνος Youtube / @Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Ποιες περιοχές έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις και που εντοπίζονται οι καλύτερες ευκαιρίες επένδυσης Συνέντευξη του προέδρου των μεσιτών, Λευτέρη Ποταμιάνου στο NEWS 24/7.

Στο κέντρο και στα νότια προάστια υπάρχει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αθήνα ενώ παραδοξότητα υπάρχει αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων που ανέβηκαν ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Για αυτά αλλά και για την επόμενη ημέρα της αγοράς ακινήτων μίλησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

Ο κ.Ποταμιάνος σημείωσε πως η αγορά ακινήτων είναι πλέον πιο ώριμη καθώς δεν επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα φούσκας που εκδηλώθηκαν την δεκαετία του 2000. Επίσης τόνισε ότι οι εγχώριοι επενδυτές είναι αυτοί που δίνουν ρυθμό στις επενδύσεις που βλέπουμε να πραγματοποιούνται.

Μιλώντας για τις παγίδες που κρύβει το real estate o κ.Ποταμιάνος δίνει συμβουλές ώστε να αποφεύγουμε «παγίδες» στην αγοραπωλησία ακινήτων, πως να μάθουμε υπεύθυνα την κοστολόγηση ενός ακινήτου και ποιους επαγγελματίες πρέπει να εμπιστευτούμε.

Κύριε Ποταμιάνε, παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση στις τιμές των ακινήτων. Πιστεύετε ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί στο μέλλον. Η ελληνική αγορά ακολουθεί παρόμοιες τάσεις από το εξωτερικό;

Κατά γενική ομολογία η τάση αύξησης των τιμών ακινήτων είναι παγκόσμια αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά η Ελληνική κτηματαγορά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να παρατηρήσει κανείς αν θέλει να βγάλει συμπεράσματα για την μελλοντική της πορεία. Για παράδειγμα το ότι δεν υπήρξε καμία διόρθωση, αλλά αντίθετα αύξηση τιμών εν μέσω πανδημίας στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά αυτή τη στιγμή στηρίζεται από τους εγχώριους επενδυτές κατά κύριο λόγο. Έχουν ξεπεράσει δισταγμούς και προγενέστερες ανασφάλειες και με μια αναμονή επαναφοράς των ξένων επενδυτών μαζικά οι οποίοι βλέπουν την χώρα μας αρκετά προσιτή από άποψη τιμών σε σχέση με άλλες.

Πώς μπορεί κάποιος να μάθει υπεύθυνα την εμπορική αξία ενός ακινήτου; Πως μπορεί να τον κατευθύνει ένας μεσίτης;

Οι μεσίτες είναι επαγγελματίες οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος την πορεία και τις τάσεις της εκάστοτε τοπικής κτηματαγοράς, διότι είναι αυτοί που κλείνουν τις συμφωνίες. Συνεπώς μιλάμε για τους πραγματικούς εκτιμητές της αγοράς, οι οποίοι μπορούν να διακρίνουν πράγματα κινδύνους ή και ευκαιρίες που κάποιοι εκτός αντικειμένου δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι προσπαθούν να αναλύσουν την Ελληνική αγορά κατά τη γνώμη μου ανεπιτυχώς. Η αποτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί που προσπαθούν να αναλύσουν δεν εμπλέκονται σε διαμεσολαβήσεις όπως ένας μεσίτης ακινήτων αλλά απλά είναι εξωτερικοί παρατηρητές των δεδομένων και της εργασίας των μεσιτών . Η πηγή όλης της κτηματαγοράς είναι οι μεσίτες ακινήτων.

Η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα στα ακίνητα. Ποια είναι η εμπειρία που έχετε αποκομίσει από αυτήν;

Η πανδημία μας έκανε ακόμα πιο ισχυρούς θεωρώ σε εξωτερικούς κινδύνους διότι ενώ όλοι περίμεναν ένα γκρέμισμα της αγοράς ακινήτων για δεύτερη φορά μετά από την μεγάλη οικονομική ύφεση της περιόδου 2010-2017 αυτό δεν συνέβη. Αυτό είναι δείγμα μιας πιο ώριμης αγοράς η οποία κατά τη γνώμη μου δεν στηρίζεται σε σαθρό υπόβαθρο όπως την περίοδο 2000-2010 με υπέρμετρους δανεισμούς και αλόγιστες χορηγήσεις από τις Τράπεζες όπου οδήγησε στη μεγάλη πτώση.

Ποιες περιοχές είναι αυτές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις και σε ποιες περιοχές εσείς βλέπετε ευκαιρίες επένδυσης;

Το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας με κεντρικό άξονα το ιστορικό κέντρο αλλά και τα Νότια Προάστια παρουσιάζουν επαυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τιμών ακινήτων. Μικρότερη αύξηση στα Βόρεια Προάστια της Αττικής καθώς και στα Δυτικά και Ανατολικά. Νομίζω ότι η επόμενη ευκαιρία βρίσκεται στα βόρεια Προάστια του Νομού καθώς και σε περιοχές της Υπόλοιπης Ελλάδας που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον.

Θα ήθελα να κλείσουμε με μια ερώτηση που αφορά τον κλάδο σας. Ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μεσίτης; τι πρέπει να αποφεύγουμε, με ποιο τρόπο εξασφαλίζεται ένας πωλητής ή μισθωτής ακινήτου;

Για να γίνει κάποιος Μεσίτης Ακινήτων θα πρέπει να μην είναι καταδικασμένος για αδικήματα που αφορούν το νόμισμα, να μην τελεί υπό δικαστική συμπαράσταση, να είναι απόφοιτος λυκείου και να ακολουθήσει τις διαδικασίες ανοίγματος επιχείρησης στην ΔΥΟ καθώς και να πάρει αριθμό ΓΕΜΗ από το αρμόδιο επιμελητήριο. Είναι χρόνιο και πάγιο το αίτημα μας προς την Πολιτεία για υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων μεσιτών που εισέρχονται στο επάγγελμα. Η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από κράτος και επαγγελματίες υπεύθυνα.

Μεγάλη προσοχή στους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές με ποιους συναλλάσσονται . Διάφοροι παράνομοι αντιποιούμενοι το επάγγελμα του μεσίτη προσπαθούν να μεσολαβήσουν αποκομίζοντας αμοιβές. Οι πολίτες θα πρέπει να ζητούν τον αριθμό ΓΕΜΗ του επαγγελματία το οποίο μπορούν να διασταυρώσουν από το link https://www.businessregistry.gr/publicity/index.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα