Ρομά για κορονοϊό: Ο Τσιόδρας μας στήριξε – Η πολιτεία όχι

Ρομά για κορονοϊό: Ο Τσιόδρας μας στήριξε – Η πολιτεία όχι
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στον οικισμό Ρομά στην Λάρισα Eurokinissi

Για το πόσο δύσκολα βιώνουν την πανδημία του κορονοϊού, την εγκατάλειψη από το κράτος, αλλά και τη στήριξη από τον Σωτήρη Τσιόδρα μιλά στο News24/7, ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος.

Οι κοινότητες των Ρομά ανά την Ελλάδα αποτελούν κομμάτι της κοινωνίας μας. Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι είναι Έλληνες πολίτες.

Πολίτες βέβαια β’ κατηγορίας αν σκεφτούμε τι έχει κάνει ή μάλλον τι δεν έχει κάνει το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια για να τους εντάξει στο κοινωνικό σύνολο.

Από τη συνεχή περιθωριοποίηση, το πρόβλημα της στέγασης μέχρι και τον πρόσφατο αποκλεισμό στην εκπαίδευση για χιλιάδες παιδιά Ρομά.

Την ήδη δύσκολη κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει η πανδημία του κορονοϊού. Μία πανδημία που ανέδειξε ξανά τις χρόνιες ελλείψεις και ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν οριστικά προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Μία πανδημία που μας επηρεάζει όλους ανεξαιρέτως, καθώς ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση οι Ρομά, είναι πιο εκτεθειμένοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό, αν σκεφτούμε τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά) μιλά στο News24/7 για τα κρούσματα κορονοϊού σε καταυλισμούς Ρομά, τα μέτρα προστασίας, τις πρωτοβουλίες της Συνομοσπονδίας, αλλά και τις ελάχιστες δράσεις του Κράτους.

Ο κ. Πάντζος αναφέρεται στη στήριξη του Σωτήρη Τσιόδρα, το χρόνιο πρόβλημα ένταξης των Ρομά στην ελληνική κοινωνία, ενώ καταγγέλει τη μη πρόσβαση στην εκπαίδευση για χιλιάδες παιδιά Ρομά που αδυνατούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα χωρίς να έχει υπάρξει ο παραμικρός σχεδιασμός από το Υπουργείο Παιδείας.

Ως πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ (Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά) γνωρίζετε αν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στους καταυλισμούς των Ελλήνων-Ρομά;

Ναι, υπάρχουν σε μερικούς καταυλισμούς, όπως και σε όλο τον κόσμο. Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, δυστυχώς θρηνήσαμε μεταξύ άλλων συμπολιτών μας και δύο Ρομά σε Τρίκαλα και Λάρισα. Είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων ενημέρωσης και προστασίας στις τσιγγάνικες κοινότητες.


Οι διαμένοντες στους καταυλισμούς ακολουθούν τα μέτρα προστασίας όπου αυτό είναι δυνατό, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι δύσκολες; Υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη της κοινότητας;

Στο μέτρο του δυνατού, όσο μπορούν ακολουθούν τα μέτρα προστασίας, αλλά οι άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική τήρηση τους. Υπάρχει έλλειψη υποδομών, ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και αποχέτευσης. Πολλοί ζουν σε παραπήγματα εκτός κοινωνικού ιστού, χωρίς τα στοιχειώδη.

Οι Ρομά στην πλειοψηφία τους τήρησαν τα μέτρα

Δεδομένης της διαχρονικής περιθωριοποίησης, της ακραίας φτώχειας, της μη στέγασης και της ελλιπέστατης ενημέρωσης και στήριξης οι Ρομά κοινότητες ανά την Ελλάδα συμπεριφέρθηκαν υποδειγματικά και έδειξαν απίστευτη προσαρμοστικότητα. Υπήρξαν, βέβαια, μεμονωμένα περιστατικά μη συμμόρφωσης, τα οποία καταδικάστηκαν από την ίδια την κοινότητα και απομονώθηκαν αμέσως.

Φυσικά, ακόμη και σε αυτή την υγειονομική κρίση που μας επηρεάζει όλους ανεξαιρέτως, καθώς ο νέος ιός δεν κάνει διακρίσεις, ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με ακραίες εκφράσεις ρατσισμού, έντονης στοχοποίησης και ρητορικής μίσους εναντίον της κοινότητας Ρομά σε αρκετές περιοχές της χώρας. Με τη συγκυρία του covid-19 αναδεικνύονται ξανά οι χρόνιες ελλείψεις και τα ζητήματα, που πρέπει να επιλυθούν οριστικά προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Οι τρόποι ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προφύλαξης για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας ήταν επαρκείς από το κράτος; Μήπως οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά;

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιο Σταμάτη και με ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό. Κινητοποιήθηκαν άμεσα και αποδέσμευσαν πόρους ύψους 2,255 εκατομμυρίων προς τους δήμους, ωστόσο πολύ λίγοι από τους αποδέκτες λειτούργησαν συντονισμένα ώστε να φτάσουν τα αποτελέσματα στο πεδίο. Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ επικοινώνησε με όλους τους αρμόδιους ώστε να αποφευχθούν οι στρεβλώσεις και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ωστόσο για ακόμη μια φορά στάθηκαν ανεπαρκείς και στην πλειοψηφία τους δεν ανταποκρίθηκαν.

Δεν πάρθηκαν ούτε τα βασικά μέτρα στήριξης

Με ορισμένες εξαιρέσεις, στην πλειοψηφία της επικράτειας δεν έγιναν τα αυτονόητα όπως απολυμάνσεις, αποκομιδή σκουπιδιών, παροχή τροφίμων και υγειονομικού υλικού, πρόβλεψη υλικοτεχνικής βοήθειας για να μη μείνουν τόσες χιλιάδες παιδιά έξω από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες, δες τηλεκπαίδευση. Επιπλέον, δεν εξασφαλίστηκαν επιδόματα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που μένουν χωρίς εργασία. Έτσι, οι ήδη ακραίες συνθήκες φτώχειας επιδεινώθηκαν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή χιλιάδες οικογένειες να πεινάνε και να μην έχουν κυριολεκτικά γάλα να ταΐσουν τα μωρά τους.

Τα παραρτήματα Ρομά των Κέντρων Κοινότητας. έμειναν αδρανή κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας με άδειες ειδικού σκοπού, την ώρα που η κοινότητα τα χρειαζόταν περισσότερο από ποτέ.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι δήμοι να λειτουργήσουν σε άλλη βάση και να συνεργαστούν, σύμφωνα με τις προτροπές της κυβέρνησης. Όπως και να ενισχυθεί η διαμεσολάβηση και τα Παραρτήματα Ρομά, όπου υπάρχουν οικισμοί Ρομά. Η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού πρέπει να επιδείξουν πολιτική αρετή, σοφία και φρόνηση.

Ποιες πρωτοβουλίες πήρε η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού;

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ ως το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά από την αρχή της κρίσης, παρά την επικινδυνότητα και την έλλειψη εργαλείων βρίσκεται καθημερινά στο πεδίο μέσω των αντιπροσώπων της. Στάλθηκαν κατεπείγουσες επιστολές-υπομνήματα προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό της χώρας, τους αρμόδιους Υπουργούς, όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας με πληθυσμούς Ρομά, τα πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Μεταβήκαμε μάλιστα εκτάκτως μαζί με τον κ. Χαρδαλιά και τον κ. Τσιόδρα στη Λάρισα με super puma με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην περιοχή. Υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και μοιράσαμε χιλιάδες μερίδες γευμάτων. Ενώ με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής αλληλεγγύης & καταπολέμησης της φτώχειας, παραλάβαμε υγειονομικό εξοπλισμό, όπως αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, τα οποία και διανείμαμε σε όλη την Αττική.

Οι πρωτοβουλίες της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναγνωρίστηκαν στην Ευρώπη

Η ολιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης COVID-19 στις ελληνικές κοινότητες Ρομά από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναγνωρίστηκε μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) της 16 Ιουνίου 2020, καθώς και άλλες ανάλογες εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Είναι καθήκον και χρέος όλων μας να βρισκόμαστε εκεί, δίπλα τους παρά τους κινδύνους και να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο πεδίο.

Εν αναμονή του δεύτερου κύματος της πανδημίας έγινε ήδη συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Σταμάτη, τον Γενικό Γραμματέα Υγείας κ. Πρεζεράκο, τον Καθηγητή κ. Τσιόδρα, και άλλα στελέχη της Γενικής Γραμματείας.

Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία, συνεργασία και διαβούλευση με όλα τα μέλη μας, Περιφερειακές Ομοσπονδίες της χώρας, αλλά και τους τοπικούς συλλόγους Ελλήνων Τσιγγάνων ανά την επικράτεια. Επιπλέον, μεριμνήσαμε με χορηγία της ΑΜΚΕ Αιγέας για την παροχή τριήμερης επισιτιστικής βοήθειας στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ενώ, προετοιμαζόμαστε υλικοτεχνικά για να ξεκινήσουμε δεύτερο κύκλο διαβουλεύσεων με δήμους και περιφέρειες. Είναι μία κρίση η οποία θα αντιμετωπιστεί επιτυχώς μόνο με συνεννόηση και συντονισμένες δράσεις στο πεδίο και ίσως είναι μία ευκαιρία να ενσκήψουμε όλοι με την απαραίτητη σοβαρότητα, ειλικρίνεια και αποτελεσματικότητα πάνω στα χρόνια προβλήματα των Ελλήνων Ρομά.

Θεωρείτε ότι το διάστημα της πανδημίας τα ΜΜΕ έχουν επιλεκτική προβολή ως προς τους Ρομά;

Στην αρχή υπήρχε αυτό, αλλά σταδιακά κατευνάστηκε. Ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε τους Ρομά και αναγνώρισε την ευαλωτότητα τους, που τους καθιστά περισσότερο εκτεθειμένους απέναντι σε υγειονομικούς κινδύνους, δήλωση που υιοθέτησαν κι άλλοι πολιτειακοί παράγοντες. Από τότε όντως ηρέμησε η κατάσταση, αλλά γενικά τα ΜΜΕ προβάλουν επιλεκτικά πράγματα και δε μας δίνουν το βήμα που χρειάζεται για να ακούγονται όλες οι πλευρές.

Χιλιάδες παιδιά Ρομά έχουν αποκλειστεί από την εκπαίδευση

Κλείνοντας θα ήθελα να καταγγείλω ότι αυτή τη στιγμή παραβιάζεται κατάφωρα το θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση για χιλιάδες παιδιά Ρομά που αδυνατούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα χωρίς να έχει υπάρξει δυστυχώς ο παραμικρός σχεδιασμός και μέριμνα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Επιπλέον, σε συνθήκες κρίσης οι ευάλωτοι γίνονται ακόμα πιο ευάλωτοι. Επιτέλους ας καθίσουμε όλοι μαζί από κοινού στο ίδιο τραπέζι και συντονισμένα να φέρουμε απτά αποτελέσματα στο πεδίο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα