Γιατί η Όμικρον “χτυπά” τα ξενοδοχεία της Ευρώπης και όχι των ΗΠΑ και της Κίνας

Γιατί η Όμικρον “χτυπά” τα ξενοδοχεία της Ευρώπης και όχι των ΗΠΑ και της Κίνας
Πελάτισσα σε ξενοδοχείο την εποχή του Covid ISTOCK

Πώς κατάφεραν οι Αμερικανοί ξενοδόχοι να φέρουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα με μέτριες πληρότητες.

Τα Ευρωπαϊκά ξενοδοχεία δέχτηκαν άλλο ένα ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να επηρέασε και να εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις τους. Την ίδια ώρα σε πλήρη ανάκαμψη βρίσκονται τα ξενοδοχεία στην Κίνα, ενώ και τα αμερικανικά συνεχίζουν το τελευταίο διάστημα την ανοδική τους πορεία

Η αρχή του νέου έτους έφερε εντυπωσιακά κέρδη στις ξενοδοχειακές βιομηχανίες των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ στην Ευρώπη συνέβη το αντίθετο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το τουριστικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Skift, η νέα μετάλλαξη της Covid-19 δεν αποκλείεται να δώσει ένα ακόμη χτύπημα στα ξενοδοχεία παγκοσμίως, εάν δεν σταματήσει η έξαρση της.

Τα ξενοδοχεία στην Ευρώπη είδαν τις επιδόσεις τους να μειώνονται κατά 40%, σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, ενώ στην Κίνα η πτώση αυτή περιορίσθηκε στο ελάχιστο και ανήλθε σε 3% και τα ξενοδοχεία στις ΗΠΑ που ενισχύθηκαν πάρα πολύ έως και το τέλος της εορταστικής περιόδου, κατέγραψαν τελικά αύξηση κατά 27%. Αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να σημειώνουν τα καλύτερα νούμερα, όμως η νίκη της Κίνας είναι σημαντική, καθώς κατάφερε να διορθώσει τις επιδόσεις της και ειδικά τη μείωση του 24% των τελευταίων δύο μηνών.

Η μακρινή χώρα ανέκαμψε στον ξενοδοχειακό της τομέα, όταν στην Ευρώπη τα ξενοδοχεία ενώ πήγαιναν καλά αφού είχαν αρθεί οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η μετάλλαξη Όμικρον χτύπησε σχεδόν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, οδηγώντας ακόμη και ολόκληρες χώρες σε lockdown όπως η Αυστρία και η Ολλανδία. Εκτιμάται ότι είναι πιθανό να υπάρξουν πισωγυρίσματα εκτός Ευρώπης τις επόμενες εβδομάδες. Τα νέα κρούσματα στην Κίνα, που ακολουθεί πολύ αυστηρή Covid πολιτική, μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων, αφού πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων κλείνουν χωρίς προειδοποίηση. Βέβαια η επανεμφάνιση της νόσου στην Κίνα, δεν θα μπορούσε να τύχει χειρότερη στιγμή, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ηγούνται των τριών μεγαλύτερων ξενοδοχειακών αγορών στον κόσμο όσον αφορά το ρυθμό ανάκαμψης, αλλά υπήρξαν προβλήματα στην αγορά κατά τη διάρκεια του έτους. Τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο στα αμερικανικά ξενοδοχεία, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα ξενοδοχεία που χρεώνουν υψηλότερες ημερήσιες τιμές στα δωμάτια που κλείνονταν, αντί να πωλούν μεγάλο όγκο δωματίων. Το γεγονός αυτό, έφερε μέτριες πληρότητες σε πολλές περιπτώσεις. Η πληρότητα των πολυτελών ξενοδοχείων ήταν στο 69% (στοιχεία από το STR) σε σύγκριση με 83% το 2019, αλλά ο κλάδος εξακολουθεί να έχει σχεδόν 16% καλύτερη απόδοση χάρη στους ξενοδόχους που χρεώνουν υψηλότερες τιμές αυτό το διάστημα. Αναλυτές της Truist Securities εκτίμησαν ότι σε σχέση με το 2019 υπήρχε μεγαλύτερη πληρότητα σε ξενοδοχεία χαμηλότερης κατηγορίας και ασθενέστερη πληρότητα σε ξενοδοχεία υψηλότερης.

Σύμφωνα με το Skift, μπορεί η Όμικρον να έχει επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στα ξενοδοχεία των μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο, που συνήθως βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα επαγγελματικά ταξίδια και τους ξένους επισκέπτες, όμως οι αναλυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά για τον κλάδο — ειδικά για τα ξενοδοχεία των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα