Amazon: Αποκαλύψεις για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων μέσω της Alexa

Amazon: Αποκαλύψεις για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων μέσω της Alexa
shutterstock

Μία από τις πιο συχνές απορίες των χρηστών των προϊόντων της Amazon είναι πόσες πληροφορίες έχει συλλέξει ο τεχνολογικός κολοσσός για τους ίδους.

Ο τεχνολογικός κολοσσός Amazon συλλέγει συνεχώς τα δεδομένα των χρηστών της, ώστε να έχουν μια “καλύτερη εμπειρία” με αποτέλεσμα να έχει περισσότερες πληροφορίες από όσες φαντάζονται οι πελάτες της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Al Jazeera, τα δεδομένα που συλλέγονται από την Amazon μέσω της  τεχνολογίας εικονικού βοηθού “Alexa” μπορούν να αποκαλύψουν το ύψος, το βάρος και την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, την εθνικότητα του, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, που και με ποιους βρίσκεται και πολλά άλλα…

Η περίπτωση του Ibraheem Samirah

Ο νομοθέτης της Βιρτζίνια, Ibraheem Samirah, έχει μελετήσει ιδιαίτερα τα ζητήματα απορρήτου στο Διαδίκτυο και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, ο ίδιος έμεινε έκπληκτος όταν ανακάλυψε τις πληροφορίες που είχε συλλέξει η Amazon για τον ίδιο.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε περισσότερες από 1.000 επαφές από το τηλέφωνό του, ενώ είχε αρχείο για το ποιο ακριβώς μέρος του Κορανίου είχε ακούσει. Η εταιρεία γνώριζε κάθε αναζήτηση που είχε κάνει στην πλατφόρμα της, συμπεριλαμβανομένων και ευαίσθητων ερωτημάτων σχετικά με την υγεία που θεωρούσε ότι ήταν ιδιωτικά.

“Πουλάνε προϊόντα ή κατασκοπεύουν καθημερινούς ανθρώπους;” είχε αναρωτηθεί ο Samirah. Ο ίδιος ήταν από τους λίγους νομοθέτες της Βιρτζίνια που αντιτάχθηκαν στη βιομηχανία, και προώθησε ένα νομοσχέδιο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η Amazon είχε δηλώσει ότι συλλέγει προσωπικά δεδομένα για να βελτιώσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και να τα προσαρμόσει σε ιδιώτες. Ερωτηθείσα σχετικά με τα αρχεία της Samirah που άκουγε το Κοράνι στην υπηρεσία audiobooks της Amazon, η Amazon είπε ότι τέτοια δεδομένα επιτρέπουν στους πελάτες να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν από μια προηγούμενη συνεδρία.

Πώς η Amazon συλλέγει τόσες πληροφορίες

Η εταιρεία συλλέγει μια τεράστια γκάμα πληροφοριών για τους πελάτες της στις Ηνωμένες Πολιτείες και άρχισε να παρέχει αυτά τα δεδομένα σε όλους κατόπιν αιτήματος στις αρχές του περασμένου έτους. Οι πελάτες της Amazon στις ΗΠΑ μπορούν να λάβουν τα δεδομένα τους συμπληρώνοντας μια φόρμα στο Amazon.com.

Η Amazon συλλέγει δεδομένα για τους καταναλωτές μέσω του φωνητικού της βοηθού Alexa, της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου, των ηλεκτρονικών αναγνωστών Kindle, των ακουστικών βιβλίων, των πλατφορμών βίντεο και μουσικής, των καμερών ασφαλείας για το σπίτι και των ιχνηλατών γυμναστικής. Οι συσκευές με δυνατότητα Alexa πραγματοποιούν εγγραφές μέσα στα σπίτια των ανθρώπων και οι κάμερες ασφαλείας Ring καταγράφουν κάθε επισκέπτη.

Τέτοιες πληροφορίες μπορούν να αποκαλύψουν το ύψος, το βάρος, την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, την εθνικότητα τους, και τις πολιτικές του πεποιθήσεις, το που βρίσκεται αλλά και με ποιους έχει συναντηθεί.

Η Amazon λέει ότι τα προϊόντα “Alexa” έχουν σχεδιαστεί για να καταγράφουν όσο το δυνατόν λιγότερα, ξεκινώντας με τη λέξη ενεργοποίησης, “Alexa” και σταματώντας όταν τελειώσει η εντολή του χρήστη. Ωστόσο, ηχογραφήσεις που έχουν ανακαλυφθεί από διάφορους χρήστες της αποκαλύπτουν πως η εταιρεία αποθανάτιζε πολύ μεγαλύτερες συνομιλίες.

Σε ανακοίνωσή της, η Amazon είχε δηλώσει ότι έχει επιστήμονες και μηχανικούς που εργάζονται για τη βελτίωση της τεχνολογίας και την αποφυγή ενεργειών που προκαλούν την καταγραφή. Η εταιρεία είπε ότι ειδοποιεί τους πελάτες ότι οι εγγραφές αποθηκεύονται όταν δημιουργούν λογαριασμούς Alexa.

Ο μόνος τρόπος για τους πελάτες να διαγράψουν πολλά από αυτά τα προσωπικά δεδομένα είναι να κλείσουν τον λογαριασμό τους, σύμφωνα με την Amazon. Ωστόσο, ο τεχνολογικός κολοσσός διατηρεί ορισμένες πληροφορίες, όπως το ιστορικό αγορών, μετά το κλείσιμο του λογαριασμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα