«Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Πως θα μπείτε στο πρόγραμμα – Διαδικασία και οδηγίες

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Πως θα μπείτε στο πρόγραμμα – Διαδικασία και οδηγίες

Η πλατφόρμα άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης (21/6) το ενδιαφέρον μεγάλο.

Ο λόγος για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» από το οποίο εκτιμάται πως θα ωφεληθούν περί τα 200.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η προθεσμία για την υποβολή τους είναι μέχρι την Τρίτη 5 Ιουλίου.

Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι:

-οι κωδικοί του taxisnet,

-ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και

-το κινητό του τηλέφωνο

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Συνοπτικά, το Πρόγραμμα επιδοτεί ιδιώτες/νοικοκυριά για την:

αντικατάσταση συγκεκριμένων κατηγοριών ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές,

παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών που αντικαθίστανται.

Τα βασικά βήματα για τη συμμετοχή σας στο Πρόγραμμα περιλαμβάνουν:

  1. Την ενημέρωσή σας για το Πρόγραμμα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας.

  2. Την υποβολή Αίτησης Χρηματοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος.

  3. Την αναμονή αξιολόγησης όλων των αιτήσεων και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

  4. Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησής σας, την έκδοση και αποστολή των επιταγών που θα αξιοποιήσετε για τις αγορές σας.

  5. Την επιλογή ενός από τους εμπόρους/καταστήματα λιανικής που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα για την αγορά νέας συσκευής και την ανακύκλωση της παλιάς.

  6. Την παράδοση/δέσμευση της επιταγής στον επιλεγμένο έμπορο, την επιλογή μίας καινούργιας συσκευής (που δύναται να επιδοτηθεί) και την παραγγελία της.

  7. Την αγορά και παραλαβή της νέας συσκευής.

  8. Την απεγκατάσταση και παράδοση της παλαιάς συσκευής προς απόσυρση στον ίδιο έμπορο από τον οποίο αγοράσατε και τη νέα συσκευή.

Αναλυτικά Οδηγίες για Υποβολή Αιτήσεων Χρηματοδότησης

Τα Φυσικά Πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέσω:

-της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) του άρθρου 22 του ν. 4727/2020, ή

-της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος https://allazosyskevi.gov.gr.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται υποχρεωτικά η προηγούμενη αυθεντικοποίηση του αιτούντος με τη χρήση των προσωπικών κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.4727/2020 (Α’ 184).

Μετά την αυθεντικοποίηση του, ο αϊτών υποβάλλει αίτηση δηλώνοντας -μεταξύ άλλων-

-τον 11-ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκονται οι συσκευές προς αντικατάσταση,

-τον αριθμό συσκευών ανά κατηγορία που επιθυμεί να αντικαταστήσει,

-την ύπαρξη ή μη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας,

-ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης, και ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή των κωδικών των επιταγών (vouchers), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο.

Ο αϊτών επιβεβαιώνει επίσης τα στοιχεία που αντλούνται αυτόματα από τρίτες υπηρεσίες και μητρώα του Δημοσίου και αφορούν την αίτησή του.

Η επεξεργασία της αίτησης χρηματοδότησης γίνεται με βάση

(1) τα δηλωθέντα από τον αιτούντα στοιχεία,

(2) τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με στοιχεία τρίτων υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου, που αποσκοπούν στην επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας και στον υπολογισμό των κριτηρίων επιλογής/κατάταξηςτης συγκεκριμένης αίτησης.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος θα αξιοποιηθούν -κατά περίπτωση- οι ακόλουθες διαδικτυακές υπηρεσίες:

Η αίτηση χρηματοδότησης επέχει τη θέση:

-υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 (Α’75) ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία,

-καθώς και αίτησης και συναίνεσης για την άντληση, διαβίβαση και διασταύρωση στοιχείων του Αιτούντος και των μελών της οικογένειάς του με τα στοιχεία άλλων υπηρεσιών και ηλεκτρονικών μητρώων των φορέων του δημόσιου τομέα.

Για το σκοπό αυτό πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης θα προηγείται γνωστοποίηση και ρητή αποδοχή όλων των όρων και προϋποθέσεων από την πλευρά του ωφελούμενου.

Η επεξεργασία και κατάταξη της αίτησης βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα που τηρούνται στα παραπάνω μητρώα και βάσεις δεδομένων. Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να μεριμνούν για την ακρίβεια και ορθότητα των στοιχείων αυτών προχωρώντας, όπου είναι εφικτό και προβλέπεται, σε επικαιροποίηση ή διόρθωσή τους πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα