Ανακριβής απάντηση του chatbot της Google κόστισε ακριβά – Ποια ήταν η ερώτηση

Ανακριβής απάντηση του chatbot της Google κόστισε ακριβά – Ποια ήταν η ερώτηση
Tα 'αρχηγεία' της Google AP Photo/Jeff Chiu

Λίγο πριν την παρουσίαση του chatbot της Google, με όνομα Bard, διεθνές μέσο εντόπισε και δημοσίευσε λάθος απάντηση που είχε δώσει στο promo video. Στοίχισε κατακόρυφη πτώση της τιμής των μετοχών της Alphabet.

Το νέο πεδίο ‘μάχης’ των τεχνολογικών κολοσσών (για το ποιος θα φτιάξει και θα δώσει στον κόσμο την αρτιότερη ‘υπηρεσία’) είναι τα chatbot.

Όχι αυτά που μας απαντούν (αυτόματα), όταν στέλνουμε μήνυμα σε εταιρίες, αλλά oι κορυφαίες εκδόσεις τους -που μπορούν να αντικαταστήσουν εργαζομένους σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Το Magazine είχε παρουσιάσει το ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) που στην παρούσα φάση θεωρείται το τελειότερο του είδους.

Έχει αναφερθεί πως ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στην κοινωνία, ενδέχεται να είναι ανάλογος της εμφάνισης του iPhone στις ζωές μας.

Το ChatGPT ανήκει στην Open AI που υποστηρίζεται (με χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τη Microsoft .

Εν αντιθέσει με τον ανταγωνισμό, δεν ‘αντλεί’ πληροφορίες από το διαδίκτυο, αλλά από δισεκατομμύρια παραδείγματα ανθρώπινης γνώμης (αντιπροσωπεύουν κάθε πιθανή άποψη), πριν δώσει εκείνη που ‘κρίνει’ ως σωστή.

Το αντίστοιχο προϊόν της Google λέγεται Bard.

Παρουσιάστηκε επίσημα τη Δευτέρα 6/2.

Προφανώς και ‘παίρνει’ πληροφορίες από τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του πλανήτη.

Μια ανακριβής απάντηση που υπήρχε στο προωθητικό video είχε ως συνέπεια να κάνουν κατακόρυφη ‘βουτιά’ οι μετοχές της Alphabet (όπου ανήκει η Google). Για την ακρίβεια, ‘χάθηκαν’ 100.000.000.000 δολάρια.

Το λάθος υπήρχε στo πρώτο δημόσιο demo του Bard. Το εντόπισε και το δημοσίευσε το Reuters, λίγο πριν την παρουσίαση του chatbot. Το video είχε ήδη 1.000.000 views και προφανώς οι επενδυτές δεν πέταξαν από τη χαρά τους.

Ποιο ήταν το ‘έγκλημα’ του Bard

Στην ερώτηση “ποιες νέες ανακαλύψεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) μπορώ να πω στο 9χρονο παιδί μου;”, το Bart έδωσε διάφορες απαντήσεις. Μια ανέφερε ότι το JWST χρησιμοποιήθηκε για να τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος της Γης ή εξωπλανητών.

Εξωπλανήτες ‘τράβηξε’ για πρώτη φορά το το Very Large Telescope (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου, το 2004 -όπως επιβεβαίωσε η NASA.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε πως “η ανακριβής απάντηση υπογραμμίζει τη σημασία μιας αυστηρής διαδικασίας δοκιμών, κάτι που ξεκινάμε αυτήν την εβδομάδα με το πρόγραμμα αξιόπιστων ελεγκτών μας.

Θα συνδυάσουμε την εξωτερική ανατροφοδότηση με τις δικές μας εσωτερικές δοκιμές, ώστε να βεβαιωθούμε ότι οι απαντήσεις του Bard ανταποκρίνονται σε υψηλό επίπεδο ποιότητας, ασφάλειας και βασισμένες στις πληροφορίες του πραγματικού κόσμου”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα