Αποκαλύφθηκε ο πραγματικός λόγος που απολύθηκε ο Σαμ Άλτμαν από την OpenAI και το πώς επέστρεψε

Διαβάζεται σε 8'
Αποκαλύφθηκε ο πραγματικός λόγος που απολύθηκε ο Σαμ Άλτμαν από την OpenAI και το πώς επέστρεψε
O Σαμ Άλτμαν, στην παρουσίαση του Bing της Microsoft, τον περασμένο Φεβρουάριο. AP Photo Stephen Brashear

Ο Σαμ Άλτμαν απασχόλησε τα media επί πέντε ημέρες. Ποτέ όμως, δεν μάθαμε το λόγο που απολύθηκε από την OpenAI ή πώς επέστρεψε. Μέχρι σήμερα.

Ο Σαμ Άλτμαν έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο, για την απόλυση του από την εταιρεία που εκείνος δημιούργησε (ΟpenAI), ώστε να προσφέρει στον κόσμο το ChatGPT.

Ένα χρόνο αργότερα, δεν είναι ξεκάθαρο αν το πιο εξελιγμένο chatbot είναι ευλογία ή κατάρα.

Ή πού μπορεί να φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Έχει γίνει ωστόσο, σαφές πως η συνύπαρξη επιχειρηματιών με ερευνητές που διαχειρίζονται ‘εργαλείο’ που μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο για την ανθρωπότητα, δεν είναι εύκολη και δεν θα γίνει εύκολη κάπου εδώ κοντά. 

Εν πάση περιπτώσει, ο Άλτμαν επέστρεψε εκεί από όπου εκδιώχθηκε, πέντε ημέρες μετά την ψηφιακή του αποδέσμευση (έγινε σε τηλεδιάσκεψη).

Η είδηση αυτή επίσης, προκάλεσε ερωτηματικά αφού διερρήγνυε τα ιμάτια του πως δεν θα γυρίσει ποτέ.

Ποτέ δεν μάθαμε λεπτομέρειες α) για το ακριβή λόγο που εκδιώχθηκε και β) για το πώς ακριβώς έγινε το comeback.

Και κάπου εδώ έρχονται οι New York Times να μας λύσουν όλες τις απορίες.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΤΜΑΝ

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) έγινε γνωστό ως «το chatbot που θα κάνει το Google να δείχνει ξεπερασμένη».

Οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα αλλάξει τον κόσμο, με τον τρόπο που το άλλαξε το iPhone (βλ. πρώτο smartphone).

Σίγουρα άλλαξε πολλές ζωές, με τη δυνατότητα του να συνθέτει κείμενα και μουσικές -μεταξύ πολλών άλλων.

Εν πάση περιπτώσει, θεωρείται το ‘παιδί’ του Σαμ Άλτμαν.

Είναι αυτός που το εμπνεύστηκε, που έκανε τα δέοντα για να το δει να γίνεται πραγματικότητα και ο μόνος εξ όσων δημιούργησαν τον Δεκέμβριο του 2015 την OpenAI, ως ανεξάρτητο οργανισμό όπου ανήκει το ChatGPT.

Ήταν αυτός που έπεισε κολοσσούς της τεχνολογίας (πχ τον Ίλον Μασκ) να επενδύσουν στο όραμα του.

Έτσι κατάφερε η OpenAI να διαθέσει 1.000.000.000 δολάρια στο ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που προσπαθούσε να δημιουργήσει μηχανή με μαθησιακές συλλογιστικές δυνάμεις ενός ανθρώπινου μυαλού.

Προφανώς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που επίσης έπρεπε να εξελιχθεί για να μπορεί να βοηθήσει στον στόχο.

Ο Μασκ παραιτήθηκε το 2018 από το ΔΣ (παραμένει ως υποστηρικτής), ενώ ο Άλτμαν έγινε CEO του οργανισμού.

Το 2019 η OpenAI έλαβε το ποσό του 1.000.000.000 δολαρίων από τη Microsoft και την Matthew Brown Companies. Συνολικά, η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια και έχει το 49% των μετοχών.

Θα υπέθετε λοιπόν, κανείς πως όταν η OpenAI ανακοίνωσε την απόλυση του Άλτμαν, η Microsoft θα ήταν ενήμερη.

Δεν ήταν.

OpenAI
O CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν. AP Photo Patrick Semansky

Ως λόγος αυτής της απομάκρυνσης αναφέρθηκε πως ο εν λόγω «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής μαζί μας, στις επικοινωνίες», σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση της εταιρείας.

Έτσι το ΔΣ προέβη σε επανεξέταση όλων των κινήσεων του, πριν καταλήξει στο συμπέρασμα πως κάποιες εμπόδιζαν την ικανότητα του να ασκεί τις αρμοδιότητες του.

Το αποτέλεσμα ήταν «να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπο του, για τη θέση του ως ηγέτη της εταιρείας».

Ακολούθησαν πολλές υποθέσεις για όσα μπορεί να είχε κάνει ο Άλτμαν.

Επί της ουσίας όμως, δεν έγινε ποτέ γνωστό τι έκανε και ενόχλησε τους διοικούντες στο βαθμό που να απομακρύνουν τον ‘πατέρα’ του ξεχωριστού προϊόντος της εταιρείας και του κόσμου.

Ο απολυμένος έλεγε παντού πως είναι θυμωμένος από τον τρόπο που του φέρθηκαν και ότι δεν υπήρχε ελπίδα επιστροφής.

Λίγα λεπτά μετά την απόλυση, ενημερώθηκαν οι ηγέτες της Microsoft για αυτήν και πρόσφεραν στον Άλτμαν μια θέση εργασίας. Βασικά, του έδωσαν εν λευκώ το ερευνητικό τους κομμάτι.

Αίφνης (και ενώ σε λίγα εικοσιτετράωρα είχε αλλάξει δυο φορές ο αντικαταστάτης του) προέκυψε η πληροφορία πως ο 38χρονος συζητά για την επιστροφή του στην Open AI.

Εκείνος δεν σχολίασε κάτι.

Δεν χρειάστηκε, καθώς μια ημέρα μετά (Τετάρτη 22/11) ανακοινώθηκε το comeback

Είχαν περάσει πέντε ημέρες από το ‘αντίο’.

Πάλι όμως, δεν εξηγήθηκαν τα πώς και τα γιατί.

Σύμφωνα λοιπόν, με ρεπορτάζ των New York Times «η επαναπρόσληψη του Άλτμαν περιόρισε ένα εταιρικό δράμα που τα είχε όλα: πάρα πολλά λεφτά, εκστρατεία πίεσης από συμμάχους, όλη την προσοχή των media και την ακλόνητη πίστη ορισμένων μελών της A.I. κοινότητας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή σε αυτό που χτίζεται».

Αυτό έχει να κάνει με το «δεν είναι απόλυτα ειλικρινής για την κατεύθυνση της εταιρείας» -στο λόγο της απόλυσης.

«Για δύο ημέρες η OpenΑΙ φαινόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Eίχε περάσει μόλις ένας χρόνος από την είσοδο του δημοφιλούς ChatGPT στις ζωές μας.

Αυτό που φαινόταν να αναδύεται από το χάος, μετά την επιστροφή είναι μια εταιρεία που ήταν καταλληλότερη για να διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια δολάρια που πετάχτηκαν στο δρόμο της και την προσοχή που έλαβε από τότε που κυκλοφόρησε το ChatGPT.

«Η περιπέτεια της OpenAI έδειξε ότι η δημιουργία συστημάτων ΑΙ τεστάρει αν οι επιχειρηματίες που θέλουν να βγάλουν χρήματα, μπορούν να συνεργαστούν σε αρμονία με τους ερευνητές, οι οποίοι ανησυχούν για αυτό που αναπτύσσουν -ως προς το πώς μπορεί να στοιχίσει δουλειές ανθρώπων ή να γίνει απειλή (πχ μέσω ανεξέλεγκτων αυτόνομων όπλων)».

Ο Άλτμαν θα αντικαταστήσει ένα διοικητικό συμβούλιο που τον επέκρινε έντονα με μια πιο παραδοσιακή ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ και ανώτατου οικονομικού συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα, Λόρενς Σάμερς και ενός πρώην στελέχους από το γίγαντας λογισμικού Salesforce.

Πώς όμως, επέστρεψε στην OpenAI ο Άλτμαν

Αυτό που έγινε με τον 38χρονο προγραμματιστή (αν και εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Stanford, την τρίτη χρονιά), επιχειρηματία και επενδυτή, είναι ότι η φωτογραφία του «θεαθήναι».

Πάντα σύμφωνα με τους ΝΥΤ, από το λεπτό της απόλυσης του και για τις πέντε επόμενες ημέρες ο Άλτμαν και οι σύμμαχοι του πίεζαν το διοικητικό συμβούλιο να τον επαναπροσλάβει. Πίεζαν και για την παραίτηση των μελών αυτού του συμβουλίου.

  • Την Κυριακή 19/11, ο Άλτμαν συσκέφτηκε με τους κορυφαίους αξιωματούχους της εταιρείας, στα γραφεία της OpenAI.
  • Νωρίς το απόγευμα εμφανίστηκαν διάφοροι διανομείς φαγητών.
  • Το βράδυ ανακοινώθηκε ο Έμετ Σιρ (εκ των ιδρυτών του Twitch) ως ο αντικαταστάτης του Άλτμαν.
  • Τότε η Microsoft εμφανίστηκε με το plan B: να προσλάβει τον Άλτμαν για να δημιουργήσει ένα νέο ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης και να το διαχειριστεί.
  • Οι σύμμαχοι ενορχήστρωσαν τη δημιουργία επιστολής, στην οποία υπάλληλοι έλεγαν πως θα ακολουθήσουν τον ηγέτη τους στη Microsoft, εφόσον δεν επέστρεφε.
  • Την υπέγραψαν περισσότεροι από 700 ανθρώπους.
  • Μεταξύ τους ήταν κι ένας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποπομπή του -που δήλωσε τη μετάνοια του.
  • Αυτό δημιούργησε πίεση στο ΔΣ. Έφτασε στα όρια του τρόμου, όταν αντιλήφθηκαν πώς ο Άλτμαν και οι σύμμαχοι του είχαν ενθαρρύνει αυτήν την ανταρσία.
  • Άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο αν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παράνομη, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν συμβατική υποχρέωση προς την εταιρεία, όχι τον διευθύνοντα σύμβουλο.
  • Την ίδια ώρα, πίστευαν ακράδαντα πως ενεργούσαν με ακεραιότητα και εκπλήρωναν την υποχρέωση τους προς το στόχο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού.
O Άλτμαν σε τεχνολογικό event του 2009. AP Photo Nati Harnik

Τι άλλο έκρυβε ο Άλτμαν από το ΔΣ

Τα μέλη του ΔΣ της OpenAΙ κατέληξαν στο ότι πιο αποτελεσματικό θα ήταν να κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξει μενταλιτέ ο Άλτμαν, γνωρίζοντας πως κινείται για να συγκεντρώσει κεφάλαια για προσωπικά συμφέροντα. Για την ακρίβεια, start-up ανάπτυξης φαρμάκων.

Αυτό ήταν κάτι ακόμα που τους απέκρυπτε.

Τα μέλη του ΔΣ προσπαθούσαν από το Σάββατο έως την Τρίτη να καταλήξουν σε σχήμα που θα είχε εγγυημένη την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων του.

Για τα σημερινά μέλη (αυτά που θα ηγούνται τουλάχιστον για ένα εξάμηνο), αυτό σήμαινε την εύρεση διευθυντών που θα έλεγχαν την εξουσία του Άλτμαν και θα πίεζαν για μια ανεξάρτητη έρευνα για τη συμπεριφορά του.

Προφανώς και η Microsoft υποστήριζε την επιστροφή, με τους συμμάχους του Άλτμαν να αρχίζουν τις προτάσεις σε διάφορα στελέχη που ήθελαν στην OpenAΙ της νέας εποχής.

Μεταξύ τους είναι ο Μπρετ Τέιλορ, άνθρωπος που επέβλεψε την πώληση του Twitter στον Ίλον Μασκ, για δεκάδες δισεκατομμύρια.

Πέρυσι ήταν πρόεδρος του ΔΣ του Twitter. Τώρα θα είναι ο πρόεδρος του νέου ΔΣ της OpenAI.

Σε έξι μήνες αναμένεται να έχει αλλάξει η ασυνήθιστη διοικητική δομή που έχει η εταιρεία, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα