Ο Άλτμαν αποχαιρετά την OpenAI και εντάσσεται στη Microsoft

Διαβάζεται σε 3'
Sam Altman
Ο Σαμ Άλτμαν Jon Gambrell, File/AP Photo

Τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον Σαμ Άλτμαν μέχρι χθες να βρίσκεται σε συζητήσεις για να επιστρέψει στην εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης αφού μόλις ανακοινώθηκε το νέο του επαγγελματικό βήμα.

Το τελευταίο 24ωρο οι φήμες για το επαγγελματικό μέλλον του Σαμ Άλτμαν μετά την ξαφνική απόλυσή του από τη θέση του επικεφαλής και διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI οργιάζουν, με τα δημοσιεύματα να τον θέλουν να βρίσκεται ξανά σε συζητήσεις για να επιστρέψει στην εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Δημοσίευμα του The Verge, με τίτλο “Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI συζητά με τον Σαμ Άλτμαν για να επιστρέψει ως CEO” με τον ίδιο να εμφανίζεται “αμφίθυμος” για την επιστροφή του, καθώς σε περίπτωση που επέστρεφε θα ήθελε να πραγματοποιηθούν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης , ο Σαμ Άλτμαν δεν θα επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT, αφού οι συνομιλίες για την επαναπρόσληψή του απέτυχαν.

Οι τριγμοί μάλιστα στους κόλπους της OpenAΙ συνεχίστηκαν αφού η εταιρεία διόρισε νέο προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο, τον Emmett Shear, συνιδρυτή του ιστότοπου Twitch, ο οποίος γίνεται ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος της OpenAI μέσα σε τρεις ημέρες, αφού μέχρι χθες, τη θέση αυτή κατείχε η Mira Murati, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας.

Tην Κυριακή (19/11) σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) δημοσίευσε μία φωτογραφία του στην οποία εμφανίζεται να φοράει μία κάρτα επισκέπτη γράφοντας χαρακτηριστικά: “Η πρώτη και η τελευταία φορά που φοράω ένα από αυτά”.

Και η κίνησή του αυτή αποδείχθηκε όπως φαίνεται προάγγελος των επόμενων κινήσεών του αφού, σύμφωνα με το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (20/11) ότι ο Σαμ Άλτμαν και ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, πρώην διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, θα ενταχθούν στη Microsoft (MSFT.O) για να ηγηθούν μιας νέας ερευνητικής ομάδας προηγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Nadella φάνηκε επίσης να επιβεβαιώνει τον αναφερόμενο διορισμό του Emmett Shear ως νέου διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI, λέγοντας ότι “ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τον Emmett Shear και τη νέα ηγετική ομάδα του OAI και να συνεργαστούμε μαζί τους”.

“Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία μας με το OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στον οδικό χάρτη των προϊόντων μας, στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με όλα όσα ανακοινώσαμε στο Microsoft Ignite και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τον Emmett Shear και τη νέα ηγετική ομάδα του OAI και να συνεργαστούμε μαζί τους. Και είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την είδηση ότι ο Σαμ Άλτμαν και ο Γκρεγκ Μπρόκμαν, μαζί με άλλους συναδέλφους τους, θα ενταχθούν στη Microsoft για να ηγηθούν μιας νέας ομάδας προηγμένης έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη. Ανυπομονούμε να κινηθούμε γρήγορα για να τους παρέχουμε τους πόρους που απαιτούνται για την επιτυχία τους”, έγραψε ο Nadella σε ανάρτησή του στο X.

Ο Άλτμαν φυσικά “μοιράστηκε” το συγκεκριμένο ποστ και στο δικό του account συμπληρώνοντας το σχόλιο: “Η αποστολή συνεχίζεται“.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή στη σκυτάλη της OpenAl με την απόλυση του Άλτμαν αποτέλεσε έκπληξη και για τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία για ένα ποσοστό 49%. Τα κορυφαία στελέχη της Microsoft έμαθαν για την απομάκρυνση του Άλτμαν λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση.

Η Microsoft, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών δεν θα επηρεαστεί από την αποχώρηση του Άλτμαν. Πάντως, οι μετοχές της Microsoft υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της OpenAI, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές της Παρασκευής με πτώση 1,7%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα