Facebook: Χάκερς ελέγχουν τα δεδομένα της μεγάλης πλειονότητας των χρηστών

Facebook: Χάκερς ελέγχουν τα δεδομένα της μεγάλης πλειονότητας των χρηστών
Το λογότυπο του Facebook στο Station F του Παρισιού AP

Νέα αποκάλυψη από τον τεχνολογικό κολοσό για τον αριθμό των χρηστών των οποίων τα δεδομένα έχουν διαρρεύσει

Πρόσβαση στα στοιχεία ταυτότητας της μεγάλης πλειονότητας των δύο δισεκατομμυρίων χρηστών του Facebook φαίνεται πως απέκτησαν “κακόβουλοι παράγοντες”, ανακοίνωσε την Τετάρτη το δημοφιλές Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η αποκάλυψη έρχεται εν μέσω ορυμαγδού αποκαλύψεων για την χρήση των δεδομένων των χρηστών του Facebook από την Cambridge Analytica και του ρόλου του σε αυτήν.

Μεταξύ των χθεσινών αποκαλύψεων, δημοσιοποιήθηκε και το γεγονός ότι η συμβουλευτική εταιρεία, την οποία είχε προσλάβει ο πρόεδρος Τραμπ, είχε παρανόμως συλλέξει τα στοιχεία 87 εκατομμυρίων χρηστών από τους οποίους οι 71 εκατ. ήταν Αμερικανοί.

Η κατάχρηση των εργαλείων του Faceboook, που τώρα έχουν απενεργοποιηθεί, φαίνεται πως με την πάροδο των χρόνων έπαιρναν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις με πολύ λίγους από τους χρήστες να καταφέρνουν να αποφύγουν την διαρροή των δεδομένων τους.

Τι ακριβώς, όμως, συνέβη;

Χάκερς, συνέλεξαν από το Dark Web τα δεδομένα χρηστών που είχαν διαρρεύσει από επιθέσεις τα προηγούμενα χρόνια. Επρόκειτο για διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικούς αριθμούς. Στην συνέχεια, με τη χρήση αυτοματοποιημένων προγραμμάτων εισήγαγαν τα δεδομένα στην μηχανή αναζήτησης του Facebook και έτσι έβρισκαν τα ονόματα των ανθρώπων στους οποίους ανήκαν αυτά τα στοιχεία, καθώς και ό,τι πληροφορίες είχαν επιλέξει να είναι δημόσιες, όπως η φωτογραφία προφίλ τους και η πόλη όπου μένουν. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αναφερόμενος χθες στην μηχανή αναζήτησης, έκανε λόγο για ένα “πολύ χρήσιμο εργαλείο” το οποίο χρησιμοποιήθηκε από πολύ κόσμο πριν απενεργοποιηθεί την Τετάρτη.

“Δεδομένης της κλίμακας και της πείρας που απαιτείτο για την συγκεκριμένη ενέργεια, πιστεύουμε ότι έχουν πληγεί οι περισσότεροι χρήστες του Facebook”, ανέφερε επίσημη ανάρτηση του Μέσου.

Η λειτουργία αυτή της αναζήτησης, ήταν ενεργή ως προεπιλογή, με τους χρήστες να έχουν την δυνατότητα να την απενεργοποιήσουν μέσω των ρυθμίσεων, ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν με την χρήση τηλεφωνικών αριθμών και διευθύνσεων e-mail. Όμως, όπως έχουν καταδείξει έρευνες, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σπάνια προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας τους και συχνά δεν κατανοούν το είδος των πληροφοριών που κοινοποιούν.

Όπως αναφέρουν ειδικοί στο διαδικτυακό έγκλημα, ονόματα, αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες προσωπικές πληροφορίες είναι απαραίτητες για επίδοξους “κλέφτες ταυτότητας” ή για όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν διάφορες άλλες κακόβουλες on line ενέργειες. Η επίθεση στο Facebook επέτρεψε στους χάκερς να συνδέσουν τις πληροφορίες αυτές με τα πραγματικά στοιχεία ανθρώπων και να χτίσουν τα πλήρη προφίλ τους, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Στην ανακοίνωσή του το Facebook δεν ανέφερε πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών, τους πιθανούς τρόπους χρήσης των δεδομένων ή τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που επηρεάστηκαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα