Η Κάμαλα Χάρις στο Λευκό Οίκο – Τα προσωπικά δεδομένα στο επίκεντρο

Η Κάμαλα Χάρις στο Λευκό Οίκο – Τα προσωπικά δεδομένα στο επίκεντρο
Η νεοεκλεγείσα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις AP

Τι σηματοδοτεί για την προστασία της ιδιωτικότητας στις ΗΠΑ η εγκατάσταση της Κάμαλα Χάρις στο Λευκό Οίκο.

Η ανάδειξη του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ συνέπεσε με μια σημαντική εξέλιξη στη νομοθεσία περί προστασίας της ιδιωτικότητας: την υπερψήφιση με 56% της Proposition 24 στην Καλιφόρνια και της έγκρισης του CPRA, California Privacy Rights and Enforcement Act.

Η νομοθετική τροποποίηση του CCPA, California Consumer’s Protection Act, του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Καλιφόρνια, μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος εξελίξεων στις ΗΠΑ και σε εθνική κλίμακα, όχι μόνο στην Καλιφόρνια.

Οι κύριοι λόγοι είναι τρεις:

• Η προσδοκία έναρξης διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – ΕΕ για ένα νέο πλαίσιο στις διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων, μετά την κατάργηση του EU – US Privacy Shield, είναι ισχυρή μετά την αλλαγή στο Λευκό Οίκο με τη νέα Διοίκηση. Απαιτεί, όμως, εξομάλυνση των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν στο εσωτερικό των ΗΠΑ σε επίπεδο Πολιτειακών νομοθεσιών.

• Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν την Prop 24 κόντρα στους Ρεπουμπλικάνους που αντιτίθονταν, με τον πολιτικό διαχωρισμό να είναι κάθετος.

• Η νέα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, έχει ισχυρό παρελθόν στον τομέα της προστασίας της ιδιωτικότητας. Δεν αποκλείεται να συμβάλει και από τη νέα θέση της στις εξελίξεις.

Πόσο σημαντικές είναι οι αποκλίσεις της νομοθεσίας μεταξύ των Πολιτειών στις ΗΠΑ;

Ενώ στην Καλιφόρνια ψήφιζαν επί των 52 σελίδων της Prop24, εξειδικεύοντας την ισχυρότερη και πιο εξειδικευμένη νομοθεσία των ΗΠΑ, στο Κολοράντο οι Υπηρεσίες της Πολιτείας πωλούν νόμιμα τα δεδομένα των πολιτών, χωρίς οι πολίτες να έχουν δικαίωμα να αρνηθούν. Για να έχει κανείς δίπλωμα οδήγησης στο Κολοράντο οφείλει να αποδεχτεί ότι τα δεδομένα του (πλην αυτών που αφορούν υγεία) θα πωληθούν από την Πολιτεία σε ιδιωτικές εταιρείες, ακόμη και σε ιδιώτες – φυσικά πρόσωπα.

Αυτή η κορυφαία αντίφαση, μια πρακτική που αναδεικνύει τόσο διαφορετικές αντιλήψεις για την ιδιωτικότητα εντός της ίδιας χώρας, μας κάνει να σκεφτούμε ότι ίσως το δυσκολότερο μέρος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα να είναι η εφαρμογή μιας ενδεχόμενης συμφωνίας εντός των ΗΠΑ, όχι η συμφωνία αυτή καθαυτή ως κείμενο.

Όμως σε κεντρικό επίπεδο υπάρχει ένα πρόσωπο με εμπειρία και γνώση που, είναι σχεδόν βέβαιο, θα συμβάλει στις εξελίξεις: η νέα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Προερχόμενη από την Καλιφόρνια η ίδια, όπου υπηρέτησε σε θέσεις στη Δικαιοσύνη και την τοπική Κυβέρνηση πριν εκλεγεί Γερουσιαστής, διαθέτει πολύπλευρη ενασχόληση με το θέμα:

• Έχει διαπραγματευτεί και καταλήξει σε συμφωνία με τους τεχνολογικούς κολοσσούς (Apple, Amazon, Google, Microsoft, facebook, κλπ) για την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στις εφαρμογές τους.

• Καθιέρωσε πρόστιμο 2.500$ για κάθε μη συμμορφούμενη εφαρμογή που κατεβάζει κάτοικος της Καλιφόρνια.

• Επέβαλε πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες που παραβίαζαν τη σχετική νομοθεσία.

• Υπήρξε μέλος της επιτροπής που διερεύνησε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ανακρίνοντας και τον Mark Zuckerberg για τις ευθύνες και την εμπλοκή του facebook στην υπόθεση.

• Είναι μέλος της υποεπιτροπής της Γερουσίας με αντικείμενα Ιδιωτικότητα, Τεχνολογία και Νομοθεσία.

Με δεδομένα τις απόψεις της, την πολύπλευρη εμπειρία της, τη συγκυρία της συνύπαρξής με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, την αναμενόμενη δραστηριοποίησή της πέρα από τον τυπικό ρόλο που συνήθως έχει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να παίξει ρόλο στις εξελίξεις (και) στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικότητας.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή σε εθνικό (ΗΠΑ) και διεθνές πεδίο για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, καθώς τα Κράτη οργανώνουν το δικό τους πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων, ενώ η νέα ηγεσία στο Λευκό Οίκο σηματοδοτεί μεγαλύτερη και πιο ενεργή εμπλοκή σε διεθνές επίπεδο, σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο που χαρακτηρίστηκε από αναδίπλωση.

Άλλωστε οι ΗΠΑ είναι η έδρα των big tech οι οποίες διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα αρρύθμιστο πλαίσιο. Επομένως έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη επίσπευσης συμφωνιών και ενός νέου πλαισίου που θα περιορίζει την ασάφεια στη διαχείριση της ιδιωτικότητας.

Η Διπλωματία των Data και του Privacy είναι μπροστά μας, πιο δυναμική από ποτέ.

Ο Θόδωρος Μπλίκας είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MBA Certified Data Protection Officer

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα