Κάντο όπως η Uber. Ιδίως αν είσαι η Amazon!

Κάντο όπως η Uber. Ιδίως αν είσαι η Amazon!

H μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο δανείζεται ιδέες από την πρωτοπόρο υπηρεσία ride-sharing, ζητώντας από οδηγούς να εγγραφούν στο νέο της πρόγραμμα ως διανομείς

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δημόπουλος

Η Amazon μελετά αυτό τον καιρό μια crowd-sourced λύση courier που χρησιμοποιεί ιδιώτες για την παράδοση των πακέτων της όπως και υπάρχοντες λιανοπωλητές για την αποθήκευση τους, όλα με τη δύναμη της τεχνολογίας αφού τα πάντα γίνονται μέσω ενός app.

Η πρωτοβουλία με το όνομα Amazon Flex, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Amazon να αποκτήσει πλήρως τον έλεγχό στα ολοένα και αυξανόμενα έξοδα αποστολής που το περασμένο έτος μεγάλωσαν κατά 31%, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Η κίνηση αυτή είναι επί της ουσίας το τελευταίο σημάδι ότι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο θέλει να ελέγχει ακόμα περισσότερο τα logistics της, ενώ πολλές αναφορές γίνονται τελευταία στα ΜΜΕ ότι η εταιρεία σχεδιάζει να μισθώσει ακόμα και δικό της στόλο από αεριωθούμενα την ώρα που ο διευθύνων της σύμβουλος, Jeff Bezos, θέλει να χρησιμοποιήσει drones για τις διανομές.

 

Αν ακούγαμε αυτή την είδηση πριν από 2 χρόνια θα λέγαμε ότι μάλλον πρόκειται για επερχόμενη καταστροφή. Πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά όταν εμπιστεύεσαι σε ξένους  τις αποστολές των εμπορευμάτων σου, αλλά η χρήση των υπηρεσιών ride-sharing έχει πλέον τεράστια επιτυχία σε πολλές πόλεις, χάρη σε εταιρίες όπως η Uber και η Lyft, ενώ ακόμα και η εύρεση στέγης μέσω home-sharing γνωρίζει τεράστια άνθιση καθώς η Airbnb συνεχίζει να γιγαντώνεται.

Φυσικά πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά χρησιμοποιώντας και τις τρέχουσες -συμβατικές- επιλογές courier. Πόσοι δεν έχουν παραλάβει άλλωστε ένα πακέτο νοτισμένο από το νερό της βροχής  όταν ο διανομέας το άφησε στην εξώπορτα της πολυκατοικίας τους, ή ακόμα χειρότερα  δεν το παρέλαβαν ποτέ για τους ίδιους περίπου λόγους…

Bilan 3D - Fotolia

Φωτογραφία αρχείου Bloomberg via Getty Images

 

Η Apple επίσης έχει διερευνήσει αντίστοιχες, νέες, μορφές διανομής για τα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών της Uber. Η Apple φέρεται μάλιστα να απέρριψε τη συγκεκριμένη λύση για διάφορους λόγους συμπεριλαμβανομένης της κυμαινόμενης τιμολογιακής πολιτικής αλλά και της αδυναμίας να ασφαλιστούν οι μεταφορές για αντικείμενα αξίας μεγαλύτερης των $1000.

Σύμφωνα με την ίδια την Amazon πάντως, «αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνεις αφεντικό του εαυτού σου». Οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν πότε και που θα δουλέψουν, ενώ το μόνο που χρειάζονται είναι το όχημα τους, ένα smartphone και πολύ ελεύθερο χρόνο!

Είναι σαφές πλέον πως ζούμε σε εποχές όπου οι σύγχρονοι οργανισμοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς, της ψηφιακής οικονομίας, της κοινωνίας της γνώσης καθώς και την ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφορίας. Οι επιχειρήσεις σήμερα υιοθετούν τεχνολογίες πληροφορικής για όλες τις επιχειρηματικές διαδικασίες, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ο μοναδικός τρόπος για να ανταποκριθεί κανείς στις σύγχρονες απαιτήσεις είναι η γνώση. Οι φοιτητές του Athens Tech, του πρώτου κολλεγίου τεχνολογίας στην Ελλάδα, αποκτούν το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο, την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την ανάπτυξη αντίστοιχων συστημάτων λογισμικού, όπως και την επιτυχή αξιοποίηση των υφιστάμενων και αναδυόμενων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στους τομείς της οικονομικής αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα