Μετά το σκάνδαλο της Volkswagen, η Κομισιόν εξετάζει και ηλεκτρικές συσκευές

default image

Μετά τη Volkswagen, η Κομισιόν θα εξετάσει πιθανή εξαπάτηση στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές ώστε να εμφανίζονται λιγότερο ενεργοβόρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ερευνήσει αν λογισμικό παραποίησης έχει χρησιμοποιηθεί, εκτός από τα ντιζελοκίνητα οχήματα του ομίλου Volkswagen, και σε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, ιδίως σε δέκτες τηλεόρασης, μετά τις καταγγελίες μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζει ότι τέτοιες πρακτικές εφαρμόστηκαν προκειμένου οι συσκευές αυτές να περνούν τα τεστ που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ερευνήσει κάθε καταγγελία εξαπάτησης των ελέγχων” είπε μια εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, μια ομοσπονδία μη κυβερνητικών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, “αξιωματούχοι πολλών κυβερνήσεων φαίνεται ότι ανακάλυψαν μηχανισμούς σε οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που μπορούν να εντοπίζουν τους ελέγχους” και να προσαρμόζουν αναλόγως την ενεργειακή συμπεριφορά των συσκευών.

“Υπάρχουν δημοσιευμένες αποδείξεις για τις τηλεοράσεις και τα ψυγεία” ανέφερε ο Τζακ Χάντερ, ένας εκπρόσωπος του Γραφείου.

Ένα ανεξάρτητο εργαστήριο, το ComplianTV, ανέφερε επίσης ότι σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν παρατηρήθηκε μια “συμπεριφορά” σε διάφορους τηλεοπτικούς δέκτες που άφηνε να εννοηθεί ότι η συσκευή “εντόπιζε τη διαδικασία ελέγχου και προσάρμοζε αναλόγως την κατανάλωση ενέργειας”. “Το φαινόμενο αυτό (σ.σ. του περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας) δεν αποδείχτηκε από τους ελέγχους του ComplianTV, όμως ορισμένοι τηλεοπτικοί δέκτες που ελέγχθηκαν έδιναν την εντύπωση ότι εντόπιζαν τη διαδικασία ελέγου”.

Η Κομισιόν έχει ενημερωθεί για τις μελέτες αυτές και “σκοπεύει να επαληθεύσει εάν υπάρχει όντως πρόβλημα και, αν αυτό ισχύει, να εξακριβώσει την κλίμακά του και αν με τη χρήση τέτοιων μεθόδων εμφανίζονται οι συσκευές να είναι σύννομες (με τους κανονισμούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, είπε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Σουηδική Αρχή Ενέργειας –υπηρεσία που εξαρτάται από το υπουργείο Οικονομικών– εντόπισε σε εργαστηριακούς ελέγχους τηλεοπτικούς δέκτες που μπορούν να αναγνωρίζουν το είδος της ταινίας που χρησιμοποιείται στον έλεγχο και να προσαρμόζουν “αμέσως” τη φωτεινότητα της οθόνης για να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας. Η Σουηδική Αρχή Ενέργειας επισημαίνει ότι αυτός ο τρόπος παραποίησης των ελέγχων θα πρέπει να εξεταστεί από την Κομισιόν.

Η MarketWatch, μια ομοσπονδία μη κυβερνητικών οργανώσεων που ειδικεύονται στο ζήτημα της κατανάλωσης ενέργειας, εκτιμά ότι η μη τήρηση των ενεργειακών πρωτοκόλλων στοιχίζει 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα νοικοκυριά των 28 χωρών-μελών της ΕΕ όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα