post impression url

My Cyber Protection: Ασφάλισε τις online συναλλαγές σου

My Cyber Protection: Ασφάλισε τις online συναλλαγές σου

Εκτός από πηγή ενημέρωσης, εκπαίδευσης και διασκέδασης, το internet αποτελεί σήμερα και ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία αγορών και συναλλαγών, που όμως κρύβει πολλούς κινδύνους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από τη Focus Bari (Focus On Tech Life TIPS) οι διαδικτυακές ικανότητες των Ελλήνων και των Ελληνίδων παρουσιάζουν συνεχή άνοδο, με τη χρήση του Internet στην Ελλάδα να είναι πλέον σχεδόν καθολική (94%) ιδίως για τις νεότερες ηλικίες 13-34. Μάλιστα, κατά τα τελευταία 2 χρόνια της πανδημίας η χρήση του διαδικτύου αυξήθηκε σημαντικά και στις ηλικίες 55-64 ετών (+11%), ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες 65-74 ετών (+21%) για την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως αφού το Internet χρησιμοποιείται πλέον καθημερινά από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού για να εξυπηρετήσει κάθε είδους δραστηριότητες, ηλεκτρονικές αγορές (e-shops), ανάγκες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας (e-mails, social media κλπ), αντίστοιχα αυξάνονται και οι κίνδυνοι.

Οι κίνδυνοι των online αγορών

Εκμεταλλευόμενοι την ραγδαία αύξηση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων και συναλλαγών, οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν να προσελκύσουν τα θύματά τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και συχνά, ακόμη και οι πιο έμπειροι χρήστες, δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από τις ηλεκτρονικές απάτες. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, δυσάρεστες εκπλήξεις, ας δούμε μερικούς από τους πιο συχνούς τρόπους δράσης τους:

  • Ανύπαρκτο κατάστημα: Μια από τις πιο γνωστές παγίδες των online αγορών αποτελούν οι περιπτώσεις καταστημάτων που μοιάζουν με πολύ γνωστά υπαρκτά καταστήματα και οι δράστες προσποιούνται πως πωλούν αντίστοιχα προϊόντα σε ελκυστικά χαμηλές τιμές, που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  • Αδυναμία παράδοσης προϊόντων: Εξίσου συχνό φαινόμενο με αυτά τα καταστήματα-απάτη, είναι να μην παραδίδονται ποτέ τα προϊόντα που έχουμε πληρώσει, ή να φτάνουν κατεστραμμένα, ή ακόμα και να παραλαμβάνονται προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που έχουμε παραγγείλει.

  • Ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing): Εάν σας έχει τύχει να λάβετε κάποιο email, κείμενο ή άλλη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας που μοιάζει να προέρχεται από τράπεζα ή κάποια άλλη ηλεκτρονική υπηρεσία, πχ paypal, που σας ζητά να δώσετε τα στοιχεία, τους κωδικούς σας, ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, τότε μιλάμε για επίθεση phishing, δηλαδή «ηλεκτρονικό ψάρεμα». Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τους επιτιθέμενους για εκβιασμό, κλοπή χρημάτων, ή υποκλοπή ταυτότητας.

  • Κλοπή ταυτότητας (identity theft): Το identity theft, γνωστό και ως identity fraud, συμβαίνει όταν κάποιος αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα και τα χρησιμοποιεί χωρίς να το γνωρίζετε, για να αδειάσει τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς, να ανοίξει νέους με τα δικά σας στοιχεία ή να κάνει αγορές στο όνομά σας χωρίς την έγκρισή σας.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που σύμφωνα με στοιχεία του GRECA το 49% των Ελλήνων καταναλωτών ανησυχούν για τη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ έρευνα του Forbes καταδεικνύει πως οι διαδικτυακές απάτες με βάση την κλοπή ταυτότητας αυξήθηκαν κατά 282% μέσα στο 2020. Επίσης, αύξηση 134% κατέγραψαν και οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες κατά τη διάρκεια του διμήνου που διήρκεσε το lockdown, Απρίλιος – Μάιος 2020, με την πλειοψηφία τους να αφορούν διαδικτυακές αγορές. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές οι καταγγέλλοντες δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν παραγγελίας τους ή το προϊόν που παρέλαβαν δεν ανταποκρινόταν στον προϊόν που είχαν επιλέξει.

Προστατευόμαστε με ασφάλεια My Cyber Protection της Eurolife FFH

Ασφαλώς, όλα τα παραπάνω στοιχεία μας δημιουργούν ανασφάλεια και φόβο καθώς νιώθουμε πως δεν είμαστε ασφαλείς στο διαδίκτυο και δεν γνωρίζουμε αρκετά ώστε να προστατευτούμε. Όμως, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ακόμη και οι πιο έμπειροι χρήστες είναι πιθανό να πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης αφού δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσουμε τους επίδοξους απατεώνες. Όμως εκτός από την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές ώστε να μην στερούμαστε την ευκολία και την αμεσότητα των ηλεκτρονικών αγορών;

Η απάντηση έρχεται μέσα από την «ασπίδα προστασίας» που προσφέρει η ασφάλεια My Cyber Protection της Eurolife FFH, που με ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος της τάξης των 30€ τον χρόνο, μας επιτρέπει να κάνουμε με περισσότερη ηρεμία και ασφάλεια τις ηλεκτρονικές αγορές και συναλλαγές μας, γνωρίζοντας πως ακόμη κι αν συμβεί κάτι απρόοπτο, θα έχουμε κάλυψη. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα My Cyber Protection προσφέρει:

  • Χρηματική αποζημίωση online πληρωμών: Η ασφάλεια προσφέρει αποζημίωση μέχρι και 2.000€ για αμφισβητούμενες online πληρωμές από τον λογαριασμό ή την χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα.
  • Χρηματική αποζημίωση online αγορών: Αντίστοιχα, το My Cyber Protection προσφέρει αποζημίωση και έως 2.000€ το έτος σε περίπτωση που δεν παραλάβετε την παραγγελίας σας, ή παραλάβετε διαφορετικό ή ελαττωματικό προϊόν, από οποιοδήποτε eshop στον κόσμο.
  • Κάλυψη από κακόβουλη πρόσβαση σε στοιχεία λογαριασμού εάν δεχτείτε επίθεση από κακόβουλο λογισμικό ή πέσετε θύμα καμπάνιας phishing ή pharming με συμπλήρωση στοιχείων σε πλαστό διαδικτυακό τόπο.
  • Τεχνική υποστήριξη σε περίπτωση κλοπής ταυτότητας: Εάν κάποιος αποκτήσει παράνομα πρόσβαση στο email ή τα social media σας και κάνει ενέργειες χωρίς τη συγκατάθεσή σας, το πρόγραμμα της Eurolife FFH σας παρέχει τεχνική υποστήριξη για την ανάκτηση της ψηφιακής ταυτότητας που επηρεάστηκε, την αλλαγή του κωδικού πρόσβασης, τον εντοπισμό της αιτίας που οδήγησε στην κλοπή ψηφιακής ταυτότητας και τον έλεγχο εάν υφίσταται διαρροή της ψηφιακής ταυτότητάς σας στο διαδίκτυο.
  • Νομική προστασία έως €500 ανά έτος σε περίπτωση κλοπής της ψηφιακής σας ταυτότητας.

Το My Cyber Protection της Eurolife FFH απευθύνεται σε όλους εμάς που διαθέτουμε λογαριασμούς σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και σε όσους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές και αγορές. Είναι κατ’ ουσίαν ένα ασφαλιστικό προϊόν αξίας που προσφέρει πολύ περισσότερα από όσο κοστίζει αφού μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε κάθε απρόοπτο που μπορεί να συναντήσουμε στις καθημερινές μας ηλεκτρονικές συναλλαγές, δίχως το φόβο να πιαστούμε θύμα απάτης ή να χάσουμε μεγάλο μέρος των χρημάτων μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα