TikTok: Κινδυνεύει με πρόστιμο 27 εκατ. για έκθεση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων

TikTok: Κινδυνεύει με πρόστιμο 27 εκατ. για έκθεση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων
TikTok Unsplash

Αντιμέτωπο με την επιβολή προστίμου ύψους 27 εκατ. λιρών, βρίσκεται το TikTok, καθώς σύμφωνα με έρευνα διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Το TikTok αντιμετωπίζει την προοπτική επιβολής προστίμου 27 εκατ. λιρών, καθώς δεν κατάφερε να προστατεύσει το απόρρητο των παιδιών, δήλωσε η υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έρευνα που διεξήχθη από το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) διαπίστωσε ότι η εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο ενδέχεται να παραβίασε τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων μεταξύ Μαΐου του 2018 και Ιουλίου του 2020.

Το ICO προειδοποίησε το TikTok με μια “ειδοποίηση”, η οποία ουσιαστική προμήνυε την επιβολή ενός πιθανού προστίμου, που θα μπορούσε να φτάσει τις 27 εκατ. λίρες.

Το μέγιστο πρόστιμο που μπορεί να επιβάλει το ICO θα βασίζεται στον υπολογισμό του 4% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών του TikTok, γράφει ο Guardian.

Η “προσωρινή άποψη” της ρυθμιστικής αρχής είναι ότι το TikTok ενδέχεται να έχει επεξεργαστεί τα δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών χωρίς τη γονική συναίνεση και να μην παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες στους χρήστες του με “συνοπτικό, διαφανή και εύκολα κατανοητό τρόπο”.

“Όλοι θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν και να βιώνουν τον ψηφιακό κόσμο, αλλά με την κατάλληλη προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων. Οι εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες έχουν νομικό καθήκον να θέσουν σε εφαρμογή αυτές τις προστασίες, αλλά η προσωρινή μας άποψη είναι ότι η TikTok δεν ανταποκρίθηκε σε αυτήν την απαίτηση”, δήλωσε ο επίτροπος πληροφοριών, Τζον Έντουαρντς.

Το ICO είπε ότι δεν είχε καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το εάν υπήρξε παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων ή εάν θα επιβληθεί χρηματική ποινή.

“Θα εξετάσουμε προσεκτικά τυχόν δηλώσεις από την TikTok πριν λάβουμε μια τελική απόφαση”, ανέφερε το ICO.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα