Το απλό βήμα που μπορεί να αποτρέψει χάκερ να υποκλέψει τα δεδομένα σας

Το απλό βήμα που μπορεί να αποτρέψει χάκερ να υποκλέψει τα δεδομένα σας
shutterstock

Σύμφωνα με τον Angus King, που εργάζεται στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επανεκκίνηση του smartphone είναι το πιο απλό μυστικό, που μπορεί να δυσκολέψει την υποκλοπή δεδομένων.

Ο Angus King, μέλος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, των ΗΠΑ, έλαβε ενδιαφέρουσες συμβουλές για να προστατεύει το κινητό του, σε μια ενημέρωση προσωπικού στην οποία συμμετείχε φέτος. Το πρώτο βασικό βήμα είναι η απενεργοποίηση του τηλεφώνου και το αμέσως επόμενο είναι η ενεργοποίησή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τακτική της επανεκκίνησης των τηλεφώνων δυσκολεύει τη δουλειά των χάκερ στο να διατηρήσουν τη πρόσβασή τους στα δεδομένα του τηλεφώνου.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας(NSA) εξέδωσε έναν οδηγό “καλών πρακτικών” για την ασφάλεια των κινητών συσκευών, πέρυσι, στον οποίο συνιστά την επανεκκίνηση τηλεφώνου κάθε εβδομάδα, ως βασικό και εύκολο τρόπο για να διακοπεί πιθανή εισβολή από χάκερ.

Συνήθως, όταν οι χάκερ αποκτήσουν πρόσβαση σε μια συσκευή ή ένα δίκτυο, αναζητούν τρόπους να παραμείνουν στο σύστημα εγκαθιστώντας κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή. “Κατασκευαστές τηλεφώνων όπως η Apple, θέτουν ισχυρή ασφάλεια για να αποκλειστούν τα κακόβουλα προγράμματα, από το λειτουργικό σύστημα”, δήλωσε ο Neal Ziring, τεχνικός υπεύθυνος της διεύθυνσης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας.

Στον οδηγό της NSA, αναγνωρίζεται πως η επανεκκίνηση του τηλεφώνου δεν μπορεί να προστατέψει σε όλες τις περιπτώσεις, ιδίως όταν πρόκειται για περιπτώσεις πραγματικών εγκληματιών του κυβερνοχώρου, ενώ δίνει μια ακόμα πιο απλή συμβουλή για να βεβαιωθεί ο κόσμος ότι εισβολείς δεν ενεργοποιούν κρυφά το μικρόφωνο ή την κάμερα της κινητής συσκευής. Τονίζει: “Μην το παίρνετε μαζί σας”.

Τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει το AP, εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες υποκλοπής, έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά. Ο πραγματικός αριθμός των τηλεφώνων που παραβιάζονται κάθε χρόνο δεν μπορεί να υπολογισθεί, αλλά οι πιο συχνές περιπτώσεις αφορούν την υποκλοπή φωτογραφιών, επαφών, κειμένων και τοποθεσιών.

Σε δήλωσή του, ο King, αναφέρει πως πλέον η επανεκκίνηση του τηλεφώνου του αποτελεί μέρος της ρουτίνας του.

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με την αλίευση δεδομένων μέσω τηλεφώνου, προκάλεσε πολιτικές αναταραχές στη Γαλλία, την Ινδία, την Ουγγαρία και αλλού, αφού ερευνητές βρήκαν δεκάδες δημοσιογράφους, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικούς στη λίστα με τις διαρροές, που θεωρείται ότι είναι πιθανοί στόχοι Ισραηλινής εταιρείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα