Ακόμα και για το 2024 κλείνουν διακοπές οι Αμερικανοί – Ρεκόρ ταξιδιών φέτος οι Ευρωπαίοι

Ακόμα και για το 2024 κλείνουν διακοπές οι Αμερικανοί – Ρεκόρ ταξιδιών φέτος οι Ευρωπαίοι
Τουρίστες istockphoto

Καθώς τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, τουριστικοί πράκτορες πραγματοποιούν ήδη κρατήσεις όχι μόνο για το 2023 αλλά και για το 2024.

Ο φόβος για την ακρίβεια αλλά και την αύξηση του πληθωρισμού, που αναπόφευκτα θα φέρει άνοδο του κόστους των ταξιδίων, οδηγεί πολλούς τουριστικούς πράκτορες να παροτρύνουν τους πελάτες τους να κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους ακόμα και για τα δύο επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό τουριστικό ιστότοπο Skift, άγνωστο παραμένει το πόσο μπορεί να ακριβύνουν τα ταξίδια στο μέλλον, αφού αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται πτώση της τιμής των καυσίμων, που θα συμπαρασύρει τις τιμές της αγοράς.

Σε Αμερική και Ευρώπη, οι ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν δει αύξηση στις κρατήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο κόσμος δύο χρόνια μετά την πανδημία αναμένεται να ταξιδέψει σε αριθμούς ρεκόρ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Skift οι ταξιδιώτες δεν προετοιμάζονται μόνο για ταξίδια το φετινό καλοκαίρι ή ακόμα και το 2023, αφού πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες στις ΗΠΑ, κάνουν κρατήσεις για ταξίδια για το 2024, καθώς οι καταναλωτές που ανησυχούν για τις αυξήσεις των τιμών είναι πρόθυμοι να ολοκληρώσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια προτού τα ταξίδια γίνουν ακόμα πιο ακριβά. Οι ίδιοι οι πράκτορες συμβουλεύουν τους πελάτες τους να κάνουν κρατήσεις για τα επόμενα χρόνια, αφού αν οι τιμές πέσουν μπορούν να κάνουν προσαρμογές, ενώ αν αυξηθούν ίσως είναι απαγορευτικά ακριβά.

Οι κρατήσεις για το 2024 έχουν δυσκολίες, καθώς οι πάροχοι τουριστικών προϊόντων όπως τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρείες, δεν έχουν εκδώσει ακόμη τιμές. Πιο εύκολες είναι οι διαδικασίες για τις κρατήσεις κρουαζιερών, αφού οι εταιρείες δημοσιεύουν έγκαιρα τα δρομολόγια και τις τιμές τους.

Σημειώνεται ότι πολλά από τα ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν φέτος, αφορούν κρατήσεις του 2020 και του 2021, τις οποίες οι ταξιδιώτες δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν λόγω της πανδημίας.

Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες

Στην τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών καταγράφεται ότι τα σχέδια ταξιδιών αναψυχής μεταξύ των κατοίκων της Ευρώπης έχουν φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους λένε ότι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό της χώρας τους, μεταξύ της άνοιξης και του καλοκαιριού φέτος — απτόητοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εξάπλωση της Covid ή το αυξημένο κόστος ζωής.

Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει το 77% των Ευρωπαίων σε σύγκριση με το 67% το περασμένο καλοκαίρι. Περισσότεροι από τους μισούς σχεδιάζουν επίσης να επισκεφθούν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 30% θα παραμείνει πιο κοντά στο σπίτι και θα εξερευνήσει προορισμούς εντός των συνόρων της χώρας του.

Η έρευνα διεξήχθη κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας του πολέμου στην Ουκρανία, και δείχνει ότι ούτε η συνεχιζόμενη πανδημία ούτε η σύγκρουση στην Ευρώπη επηρέασαν την απόφαση των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν.

Επιβεβαιώνει επίσης αυτό που οι αεροπορικές εταιρείες προσδοκούν ότι θα είναι ένα πολυάσχολο καλοκαίρι. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι μόνο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους έχει κλείσει πλήρως το επόμενο ταξίδι του, στοιχείο που θα μπορούσε να κρύβει την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, και πιθανόν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να αυξηθούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα