Διακοπές με κατοικίδια: Αυξάνεται ραγδαία μετά την πανδημία η τάση

Διακοπές με κατοικίδια: Αυξάνεται ραγδαία μετά την πανδημία η τάση
Διακοπές με κατοικίδιο iStock

Οι ταξιδιώτες με τετράποδους φίλους δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάνε διακοπές χωρίς αυτούς.

Η πανδημία Covid-19 ενίσχυσε μια ήδη αυξανόμενη τάση των τελευταίων ετών, που θέλει τους ιδιοκτήτες κυρίως σκύλων αλλά και άλλων κατοικίδιων να ταξιδεύουν με τα ζώα τους και η βιομηχανία του τουρισμού κάνει αγώνα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να τους εξυπηρετήσει. Ειδικά τα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο κάνουν πιο επιεικείς τις πολιτικές τους για όλους εκείνους που δεν θέλουν να αποχωριστούν τα σκυλιά τους στις διακοπές.

Τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας ουσιαστικά “έφτιαξαν τη συνταγή” που οδήγησε στην τόνωση και την αύξηση των ταξιδιών με κατοικίδια, ξεκινώντας με την έκρηξη της υιοθεσίας κουταβιών κατά τις πρώτες εβδομάδες των lockdown σε όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής Ένωσης για την πρόληψη της σκληρότητας στα ζώα (ASPCA) που κυκλοφόρησε τον Μάιο, ένας στους πέντε ερωτηθέντες είχε αποκτήσει σκύλο ή γάτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, η Covid-19 λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών αλλά και των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε στα ταξίδια, οδήγησε στη μείωση των τύπων ταξιδιών που είναι πιο δύσκολα με τα κατοικίδια (π.χ. αεροπορικά) και στην αύξηση των πιο εξυπηρετικών τύπων ταξιδιών, όπως τα οδικά ταξίδια, είτε με αυτοκίνητο είτε με πλοίο. Επιπλέον η εργασία εξ αποστάσεως ευνόησε πολλούς κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια. Οι κρατήσεις για διακοπές και ξενοδοχεία του BringFido, ενός εξειδικευμένου online τουριστικού γραφείου, αυξήθηκαν κατά 140%, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ η μέση αξία κράτησης και η διάρκεια διαμονής παρουσίασαν επίσης διψήφια ποσοστιαία αύξηση στο ίδιο διάστημα.

Μια αγορά δισεκατομμυρίων

Η αγορά αυτού του κλάδου του τουρισμού είναι τεράστια και αφορά μια στοχευμένη ομάδα τουριστών που είναι πιστοί, επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, εφόσον οι παρεχόμενες υπηρεσίες πληρούν τις απαιτήσεις τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το2019, το 61% των ξενοδοχείων στις ΗΠΑ δέχθηκαν κατοικίδια, ενώ παγκοσμίως ο τουρισμός με κατοικίδια αντιπροσώπευε μια αγορά άνω των 5,4 τρισ. δολαρίων το 2018, με πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά να ζουν στον κόσμο με έναν τετράποδο φίλο. Στην Ευρώπη, οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικίδιων και όσων ταξιδεύουν μαζί τους, είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία, ενώ ακολουθούν σε μικρή απόσταση, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Σύμφωνα με έρευνα ανάμεσα στους πελάτες του ταξιδιωτικού γραφείου Trips with Pets, το 58% όσων έχουν κατοικίδιο δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν να ταξιδεύουν, με πολλούς από αυτούς να έχουν ήδη κλείσει τη διαμονή τους σε κάποιο ξενοδοχείο. Μόλις το 17% από τους ερωτηθέντες είπε ότι εξακολουθεί να μην αισθάνεται ασφάλεια για να ταξιδέψει, αναφέροντας την αβεβαιότητα για μελλοντικές μεταλλάξεις και το γενικότερο φόβο για την covid. To 25% είπε ότι δεν είναι απολύτως έτοιμοι να ξεκινήσουν τα ταξίδια, αλλά πιστεύουν ότι είναι καθ’ οδόν εάν τα σημάδια ανάκαμψης συνεχίσουν να έχουν θετική τάση.

Τα προβλήματα

Η πτήση παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ταξίδια με ζώα και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ερευνούν τα διάφορα θέματα εισόδου που διαφέρουν ανά χώρα: τη γραφειοκρατία, ποια πιστοποιητικά υγείας είναι απαραίτητα και εάν η χώρα απαιτεί καραντίνα για το κατοικίδιο τους. Από τις πιο “εύκολες” χώρες για να ταξιδέψεις είναι η Γαλλία, η Ελλάδα και το Μεξικό.

Τα ξενοδοχεία καλούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις φιλοξενίας ταξιδιωτών με κατοικίδια. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα φιλικά προς τα κατοικίδια ξενοδοχεία έχουν κανόνες που περιορίζουν το μέγεθος των κατοικίδιων και πολλά χρεώνουν επιπλέον και μάλιστα σε υψηλές τιμές, τις διάφορες υπηρεσίες.

Σήμερα ωστόσο, πολλά ξενοδοχεία στον κόσμο και μάλιστα ιδιαίτερα πολυτελή, στρέφονται σε αλλαγές των πολιτικών τους, μετατρέποντας τες σε εξαιρετικά φιλικές προς τα κατοικίδια. Καταργούν τα όρια βάρους, αλλά και τις επιπλέον χρεώσεις, ενώ δέχονται όχι μόνο σκύλους, αλλά και άλλα ζώα όπως γάτες και κουνέλια. Βεβαίως και η “έφοδος” των τετράποδων επισκεπτών στα ξενοδοχεία αυξάνει το φορτίο καθαρισμού, αφού πολλές φορές χρειάζονται ακόμα και 24 ώρες για να καθαριστούν τα δωμάτια που είχαν κατοικίδια. Όμως η πανδημία και τα πρωτόκολλα που επέβαλε, σε κάθε περίπτωση έφεραν πιο σχολαστικούς καθαρισμούς και υγειονομικούς κανόνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα