Ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού μέσω της αναβάθμισης των τουριστικών λιμένων

Ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού μέσω της αναβάθμισης των τουριστικών λιμένων
H Ολυμπία Αναστασοπούλου Eurokinissi

Ομιλία της γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Φόρουμ των Δελφών.

Για την αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων της χώρας μας μίλησε αναλυτικά στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου.

Το υποέργο που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2025 και έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ενθάρρυνση ανάπτυξης νέων, ενεργειακά αποδοτικών, υποδομών, τον εξορθολογισμό του κανονιστικού και λειτουργικού πλαισίου με σκοπό τη δραστική απλοποίηση και επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης, αλλά και την εισαγωγή νέων προτύπων και σχημάτων διακυβέρνησης για τον τουρισμό.

Όπως υπογράμμισε η κα. Αναστασοπούλου, επιμέρους στόχοι του έργου αποτελούν η αναβάθμιση της υποδομής των τουριστικών λιμένων για την κάλυψη των προηγμένων απαιτήσεων της αγοράς και τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του σχετικού τουριστικού προϊόντος. Ακόμη στοχεύει στην εστίαση στην πράσινη αναβάθμιση των υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης/ χορήγησης πιστοποίησης πράσινων μαρίνων βάσει διεθνών προτύπων. Επιπλέον, στην ψηφιοποίηση όλων των τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων/ υπηρεσιών και στην αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες.

Η γ.γ. σε δηλώσεις της επεσήμανε ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δώσει στον κλάδο τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε ο θαλάσσιος τουρισμός και φυσικά το yachting στην Ελλάδα να αποκτήσει προδιαγραφές υψηλού επιπέδου, ικανές να τον καταστήσουν κορυφαίο παίχτη στο διεθνές στερέωμα». Όπως τόνισε, η χώρα μας δίνει μεγάλη έμφαση στην διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος με την υπέρβαση του κλασικού μοντέλου «θάλασσα και ήλιος».

«Συγκεκριμένα στοχεύουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου τόσο χωρικά όσο και χρονικά, καθώς και στην προώθηση του θεματικού τουρισμού όπως o συνεδριακός (MICE), o θαλάσσιος, o ορεινός και o καταδυτικός τουρισμός μεταξύ άλλων. Ειδικότερα ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός που αποτελούν προτεραιότητα μας, ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας με τη συνολική́ οικονομική́ συμβολή́ του να ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η έμμεση συμβολή θεωρείται ότι είναι 4 με 5 φορές υψηλότερη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα