Τουρκία: Ειδική επιχείρηση για να μην χαθεί ο Ρωσικός τουρισμός – Δίνει 300 εκ. και ιδρύει νέα αεροπορική εταιρεία

Τουρκία: Ειδική επιχείρηση για να μην χαθεί ο Ρωσικός τουρισμός – Δίνει 300 εκ. και ιδρύει νέα αεροπορική εταιρεία
Τουρίστες στην Τουρκία AP

Με ένα σχέδιο πολλών ταχυτήτων απαντά η Τουρκία σε μια προσπάθεια να "σώσει" τον εισερχόμενο τουρισμό από Ρωσία, αποφασίζοντας να διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Η Κύπρος ελπίζει να επωφεληθεί από αυτό. Πόλεμος τιμών από τους ξενοδόχους.

Η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία σήμανε συναγερμό για τον τουρισμό της Τουρκίας, που φέτος ανέμενε περισσότερους από 7 εκατ. Ρώσους τουρίστες να την επισκεφτούν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah η κυβέρνηση έχει καταστρώσει ένα σχέδιο με τρία βασικά στάδια, που προβλέπει ένα δάνειο 300 εκατομμυρίων δολαρίων που θα χορηγηθεί σε Τούρκους τουριστικούς πράκτορες στη Ρωσία, τη συμφωνία 1,5 εκατομμυρίου θέσεων με την Turkish Airlines, καθώς και την ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας.

Η Κύπρος μάλιστα φαίνεται να θέλει να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση, αφού άνθρωποι του τουρισμού πιστεύουν ότι μπορούν μέσω Τουρκίας οι τουρίστες να φτάσουν και στην Κύπρο. Η κατάσταση είναι δύσκολη στη χώρα, αφού αυτή τη στιγμή λίγα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει σε Πρωταρά και Αγία Νάπα.

Σε δηλώσεις του στον Alpha Κύπρου ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου κ. Δώρος Τάκκας, είπε ότι τις προηγούμενες χρονιές την 1η Απριλίου τα ξενοδοχεία της περιοχής άρχιζαν σιγά σιγά τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και μέχρι τις 15 του μήνα όλα τα ξενοδοχεία ήταν ανοιχτά.

«Κάτι που φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε να δούμε φέτος. Ειδικά τον μήνα Απρίλιο θα μείνουν κλειστά αρκετά ξενοδοχεία. Ίσως η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων να παραμείνει κλειστή, κάποια άλλα θα ανοίξουν τον Μάϊο και μια τρίτη ομάδα ξενοδοχείων ίσως να μην καταφέρει να ανοίξει καθόλου για φέτος», δήλωσε.

Οι ξενοδόχοι της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει ήδη πόλεμο τιμών. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Manfred Lahey από την TUI Ολλανδίας είπε ότι ο πόλεμος τιμών αναμένεται να ξεσπάσει στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, καθώς η απουσία των δύο αυτών αγορών που δημιουργεί «τρύπα» 9,5 εκατ. αφίξεων στον τουρκικό τουρισμό.

Μάλιστα τόνισε ότι «στην πράξη αυτό σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία αναγκάζονται να προσαρμόσουν τις τιμές τους προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικά. Αυτό συμβαδίζει με τις προβλέψεις ότι το κόστος των ταξιδιών θα μειωθεί και οι διακοπές στην Τουρκία θα είναι πολύ φθηνότερες από άλλες εποχές».

Το Σχέδιο της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες της Sabah, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών «σήκωσαν τα μανίκια» για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Έτσι αποφάσισαν, οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες με έδρα τη Ρωσία, δηλαδή εταιρείες όπως η Anex, η Pegas και η Coral, που φέρνουν τουρίστες από τη Ρωσία στην Τουρκία, θα λάβουν υποστήριξη από το Ταμείο Εγγύησης Πιστώσεων, μέσω ενός δανείου 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί το πακέτο στήριξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του Ταμείου Εγγύησης Πιστώσεων και των τραπεζών.

Οι μεγάλοι αυτοί τουριστικοί πράκτορες βρίσκονται σε συζητήσεις με την Turkish Airlines εδώ και πολύ καιρό υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει 1,5 εκατ. αεροπορικές θέσεις, από Ρωσία.

Οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες στη Ρωσία, που θα πετούν με την Pegasus Airlines και αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής, αναμένεται να μεταφέρουν 500.000 τουρίστες. Έτσι, 2 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες είναι εγγυημένοι για τη φετινή σεζόν. Στην ατζέντα έχει τεθεί και η ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία.

Τα συναρμόδια υπουργεία ξεκίνησαν συζητήσεις για την νέα αεροπορική εταιρεία, η οποία σχεδιάζεται να ιδρυθεί στην Αττάλεια και θα μεταφέρει μόνο τουρίστες από τη Ρωσία στην Τουρκία.

Μάλιστα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την παροχή της απαραίτητης πιστωτικής υποστήριξης από το κράτος, αφού υπολογίζεται ότι η νέα εταιρεία θα μπορέσει να φέρει επιπλέον ένα εκατομμύριο τουρίστες. Έτσι, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αναμένεται να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια φέτος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα