Κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητούν οι ευρωβουλευτές για ασφαλή ταξίδια

Κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού ζητούν οι ευρωβουλευτές για ασφαλή ταξίδια
Τουρίστες στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο Eurokinissi

Εγκρίθηκε την Πέμπτη από την επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου, το σχετικό σχέδιο ψηφίσματος.

Η Ελλάδα έχει πιέσει, με επίμονο τρόπο και δια στόματος του πρωθυπουργού, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει μια ενιαία στρατηγική προκειμένου να ανοίξει και πάλι ο τουρισμός. Μάλιστα, η χώρα μας μίλησε πρώτη για την υιοθέτηση ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι πολίτες από όλο τον κόσμο να επισκέπτονται χώρες της Ευρώπης.

Την Πέμπτη αυτή η επίμονη στάση βρήκε αντίκρισμα, καθώς στην επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές με 47 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά, ενέκριναν το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τη θέσπιση στρατηγικής της ΕΕ για τον βιώσιμο τουρισμό.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να δημιουργηθεί κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί ενός μοριακού τεστ (PCR) ή της παραμονής σε καραντίνα, εφόσον υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μεταδίδουν τον ιό. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αμοιβαίας αναγνώρισης των διαδικασιών εμβολιασμού. Κι ακόμη, πρέπει να αναπτυχθεί ένα κοινό έντυπο εντοπισμού επιβατών της ΕΕ (PLF) και να αναπτυχθούν εθελοντικές, διαλειτουργικές και ανωνυμοποιημένες εφαρμογές εντοπισμού και προειδοποίησης.

Το κείμενο αναφέρει ότι η πανδημία έχει μετατοπίσει τη ζήτηση των ταξιδιωτών προς «ασφαλείς και καθαρές» μορφές βιώσιμου τουρισμού. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως, χωρίς καθυστέρηση, κοινά κριτήρια για την ασφάλεια στα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας της ΕΕ για τη διενέργεια τεστ πριν από την αναχώρηση, αλλά και να επιβάλουν μέτρα καραντίνας μόνο ως έσχατη λύση.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί επίσης την Επιτροπή να θεσπίσει ευρωπαϊκή σήμανση πιστοποίησης υγιεινής, η οποία θα μπορούσε να πιστοποιεί ότι τηρούνται κάποια ελάχιστα πρότυπα πρόληψης και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, συμβάλλοντας έτσι στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στους τομείς του τουρισμού και των ταξιδιών.

Μάλιστα, το ψήφισμα καλεί τις χώρες της ΕΕ να συμπεριλάβουν τους τομείς του τουρισμού και των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στα σχέδια ανάκαμψής τους, όπως και να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αυτές.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν επίσης την δημιουργία της ιστοσελίδας «Re-open EU» και παροτρύνουν τις χώρες της ΕΕ να στέλνουν στην Επιτροπή σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλουν ή αίρουν περιορισμούς της ελεύθερης μετακίνησης στο μέλλον.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, η ΕΕ πρέπει να κοιτάξει πέρα από την πανδημία και να αντικαταστήσει τη στρατηγική του 2010 για τον τουρισμό της ΕΕ, ώστε να διατηρηθεί η θέση της Ευρώπης ως κορυφαίου προορισμού.

Καταλήγοντας, το κείμενο καλεί την Επιτροπή να συστήσει έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τουρισμού.

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η πανδημία έχει παραλύσει τον τουρισμό στην ΕΕ, έναν τομέα που απασχολεί 27 εκατ. ανθρώπους στην ΕΕ και θέτει σε κίνδυνο 6 εκατ. θέσεις εργασίας.

«Με το καλοκαίρι προ των πυλών, θέλουμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να εφαρμόσουμε εναρμονισμένα μέτρα για τα ταξίδια, όπως ένα πρωτόκολλο της ΕΕ για τα τεστ πριν την αναχώρηση, ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού, και σχετική υγειονομική σήμανση βάσει ευρωπαϊκών προτύπων. Ο τουρισμός είναι μεταξύ των τομέων που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την πανδημία. Πρέπει συνεπώς να συμπεριληφθεί στα σχέδια ανάκαμψης των κρατών μελών, όπως επίσης χρειάζεται και να είναι ορατή η ενίσχυση της ΕΕ όπου αυτή δίνεται», δήλωσε η εισηγήτρια Cláudia Monteiro de Aguiar (EΛΚ, Πορτογαλία).

Το ψήφισμα για τη θέσπιση ευρωπαϊκής στρατηγικής για βιώσιμο τουρισμό θα πρέπει να υιοθετηθεί σε προσεχή σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ, πιθανώς κατά τη δεύτερη σύνοδο του Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα