Γοργόνες: Αποκύημα της φαντασίας ή υπάρχουν πραγματικά;

Γοργόνες: Αποκύημα της φαντασίας ή υπάρχουν πραγματικά;

Τα μυθικά πλάσματα και το σύνδρομο της Γοργόνας. Η ιατρική πάθηση που σχετίζεται με το μύθο (Pics)

Για χιλιάδες χρόνια οι γοργόνες είχαν κυρίαρχη θέση στον κόσμο της φαντασίας και στα παραμύθια. Τα εν λόγω πλάσματα πρωτοεμφανίστηκαν στην αρχαιότητα από την Ασσυρία, τη σημερινή Συρία, όταν η θεά Ατάργατης μεταμορφώθηκε σε μια γοργόνα από ντροπή, όταν κατά λάθος σκότωσε τον εραστή της.

Στην ιστορία τα σαγηνευτικά αυτά πλάσματα έχουν συνδεθεί με δυσάρεστα γεγονότα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, συμπεριλαμβανομένων πλημμυρών, καταιγίδων, ναυαγίων και πνιγμών.

Η πιο γνωστή αναφορά σε γοργόνα είναι το κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν "η Μικρή Γοργόνα" που έγινε και ταινία της Disney, ενώ απεικονίζεται επίσης σε όπερες, έργα ζωγραφικής, βιβλία, ταινίες και κόμικς.

Αλλά, μήπως η έμπνευσή τους προέρχεται από μια ιατρική πάθηση; Ο λόγος για την "Sirenomelia", γνωστή επίσης και ως "σύνδρομο Γοργόνας". Πρόκειται για  μια θανατηφόρα ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από την ένωση των ποδιών του πάσχοντα.Η σπάνια εκ γενετής δυσμορφία κάνει τα πόδια να μοιάζουν με ένα ενιαίο μέλος, σαν ουρά ψαριού.

Σύμφωνα με την ιατρική ιστορικό, Λίντσει Φιτζχάρις, διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλώντας στην Daily Mail, εξηγεί ότι η συγκεκριμένη πάθηση προκύπτει από μια βλάβη της κανονικής αγγειακής τροφοδοσίας, όταν ο ομφάλιος λώρος αποτυγχάνει να σχηματίσει δύο αρτηρίες.

Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει επαρκής παροχή αίματος στο έμβρυο και έτσι η ενιαία αρτηρία "κλέβει" το αίμα και τη διατροφή από το κάτω μέρος του σώματος. Υποφέροντας από υποσιτισμό, το έμβρυο δεν κατορθώνει να αναπτύξει δύο διαφορετικά άκρα.

Η πάθηση είναι εξαιρετικά σπάνια, και προσβάλλει μόλις ένα στα 100.000 μωρά ωστόσο είναι 100 φορές πιο πιθανό να συμβεί σε πανομοιότυπα δίδυμα. Τα μωρά που γεννιούνται με την συγκεκριμένη πάθηση σπάνια ζουν πάνω από μερικές ημέρες, ενώ περισσότερο από το ήμισυ των περιπτώσεων είναι θνησιγενή.

Γοργόνες: Αποκύημα της φαντασίας ή υπάρχουν πραγματικά;

"Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, έχω βρει πολύ λίγα στοιχεία για την ιστορία της πάθησης. Υπάρχουν αποσπάσματα εδώ και εκεί που ισχυρίζονται ότι τα έμβρυα που γεννιούνται με sirenomelia μερικές φορές διατηρούνταν σε βάζα και τα έδειχναν σε Freak Shows κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Αλλά ακόμα και αυτές οι πηγές είναι απογοητευτικά ασαφείς", τονίζει στην Dailymail, ενώ προσθέτει ότι "υπάρχει μια σύντομη αναφορά της πάθησης σε ένα άτλαντα τεσσάρων τόμων που δημοσιεύθηκε το 1891 με τίτλο Ανθρώπινα τερατουργήματα, αλλά τίποτα που να υπαινίσσεται πως οι γιατροί κατανοούσαν τη sirenomelia σε προηγούμενες περιόδους. Ίσως επειδή η διαταραχή είναι τόσο σπάνια, είναι επίσης δύσκολο να εντοπιστούν αναφορές σε ανατομικές συλλογές".

Γοργόνες: Αποκύημα της φαντασίας ή υπάρχουν πραγματικά;
© THECHIRURGEONSAPPRENTICE.COM/VROLIK MUSEUM

"Ωστόσο", επισημαίνει ότι "κατάφερα να βρω ένα παράδειγμα του 20ου αιώνα στο Εθνικό Μουσείο Υγείας και Ιατρικής στην Ουάσινγκτον, ενώ υπάρχουν επίσης τρία έμβρυα στο Ανατομικό Μουσείο του Δευτέρου Πανεπιστημίου της Νάπολης, καθώς και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις οστών. Όμως μακράν η μεγαλύτερη συλλογή εμβρύων εντοπίζεται στο Άμστερνταμ, στο Μουσείο Βρόλικ". "Μέσα σε βάζα βλέπει κανείς περισσότερα από 5.000 δείγματα ανατομίας ανθρώπων και ζώων, εμβρυολογία, παθολογία και συγγενείς γενετικές ανωμαλίες". αναφέρει.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα "γοργόνα" που έχει επιβιώσει περισσότερο είναι η Tiffany Yorks που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση το 1988 και διαχώρισε τα πόδια της, την πρώτη ημέρα των γενεθλίων της. Η 26χρονη σήμερα κοπέλα αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας, λόγω των εύθραυστων οστών της, και χρησιμοποιεί πατερίτσες αλλά και αναπηρική καρέκλα.  Το κορίτσι που έμεινε γνωστό ως «η μικρή γοργόνα» και ζει στο Περού, εγχειρίστηκε αρχικά το 2005 και μετά το 2006 από οκτώ ειδικούς.

Γοργόνες: Αποκύημα της φαντασίας ή υπάρχουν πραγματικά;

Άλλη μια αξιοσημείωτη περίπτωση είναι αυτή της Milagros Cerrone που στα ισπανικά το όνομά της σημαίνει "θαύμα". Το κοριτσάκι γεννήθηκε με την σπάνια εκ γενετής διαταραχή αλλά τα περισσότερα εσωτερικά της όργανα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση εκτός από τα νεφρά της.

Η 9χρονη σήμερα μπορεί να περπατάει χωρίς βοήθεια αλλά σύμφωνα με τον χειρουργό της η μικρή χρειάζεται μεταμόσχευση νεφρού αλλά και μια σειρά από επεμβάσεις ώστε να καταφέρει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα.

πηγή: dailymail

SHARE:

24Media Network