Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι η απόλυτη γιορτή του Twitter

Διαβάζεται σε 3'
Στιγμιότυπο από τον Μαραθώνιο Ποίηση, στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024.
Στιγμιότυπο από τον Μαραθώνιο Ποίηση, στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024. EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

“Γιορτή” για τους χρήστες στο Twitter (ή X) η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με Καβάφη, Ελύτη, αλλά και Βέγγο και Απαράδεκτους να έχουν την τιμητική τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Όπως αναφέρει το Σαν Σήμερα, η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Το σκεπτικό της απόφασης:

“Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο, οι χρήστες του X (πρώην Twitter) επιδίδονται σε διαγωνισμό “ευρηματικότητας” για να “τιμήσουν” την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με το σχετικό hashtag #παγκοσμια_ημερα_ποιησης να έρχεται πρώτο στις τάσεις. Φυσικά, δεν λείπουν οι αναφορές στους σπουδαίους ποιητές του τόπου μας που άφησαν το παγκόσμιο στίγμα τους, αλλά και οι χιουμοριστικές αναρτήσεις.

Τα “σοβαρά” tweets για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:

Tweets με δόσεις ποιητικής ποπ κουλτούρας:

Και βέβαια δεν έλειψαν και οι “αθλητικής υφής” ποιητικές αναρτήσεις, σαν τις παρακάτω:

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα