Η ‘στοιχειωμένη’ έπαυλη της σταφίδας στην ελληνική ‘Τοσκάνη’

Η ‘στοιχειωμένη’ έπαυλη της σταφίδας στην ελληνική ‘Τοσκάνη’

Όταν η Ηλεία είχε μικρά παλάτια. Γνωρίστε το εντυπωσιακό αρχοντικό ή έπαυλη Καρανικολού

Η έπαυλη Καρανικολού δεσπόζει σε κτήμα διακοσίων (200) στρεμμάτων στο Λεβεντοχώρι Ηλείας.

Κατασκευάστηκε γύρω στα 1870 και ο αρχιτέκτονας είναι άγνωστος. Το αρχοντικό ανήκε στον πλούσιο σταφιδέμπορα Καρανικολό που δραστηριοποιήθηκε στην πόλη της Πάτρας, ωστόσο καταγόταν από την Δίβρη Ηλείας. Υπήρξε δραστήριο μέλος της πατραϊκής κοινωνίας πραγματοποιώντας πλήθος δωρεών και διατελώντας πρόεδρος του Συλλόγου Εισαγωγικού Εμπορίου Πατρών (1910 – 1911). Απεβίωσε το 1920. Στην εξοχική αυτή κατοικία διακρίνονται νεοαναγεννησιακά χαρακτηριστικά με φανερές επιρροές από την Τοσκάνη.

Πριν τους σεισμούς του Μαρτίου 1993 η έπαυλη, ιδιοκτησίας του τότε Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού, ήταν σε κακή κατάσταση μεν, αλλά ακέραια. Μετά τους σεισμούς του 1993 το οίκημα εγκαταλείφθηκε θυμίζοντας “στοιχειωμένο” κτίσμα, ενώ τοποθετήθηκε προσφάτως μεταλλικό στέγαστρο. Το άλλοτε κτήμα Καρανικολού μισθώνεται πλέον κάθε χρόνο σε καλλιεργητές και είναι προσπελάσιμο.

Τα τελευταία χρόνια η έπαυλη έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας Α.Ε. με έδρα την Πάτρα. Το 2003 αποφασίστηκε η αποκατάσταση του οικήματος, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Το Υπουργείο Πολιτισμού το έχει χαρακτηρίσει διατηρητέο μνημείο ως έργο τέχνης.

Δείτε το drone βίντεο του haanity:

Στο blog vytinaiika.blogspot.gr μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το εμβληματικό αρχοντικό που δεσπόζει στην περιοχή.

Πηγή βίντεο drone: haanity

Περισσότερα βίντεο: facebook.com/haanity

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα