Ο Bassem Youssef “πάγωσε” τον Piers Morgan με σκληρές αλήθειες για το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 6'
Piers Morgan και Bassem Youssef
Piers Morgan και Bassem Youssef Bassem Youssef/Instagram

Η συνέντευξη του γνωστού Αιγύπτιου κωμικού Bassem Youssef στον Βρετανό Piers Morgan έβαλε τα πράγματα για την Παλαιστίνη στη σωστή τους διάσταση.

Η συνέντευξη του Bassem Youssef στον Piers Morgan και την εκπομπή “Uncensored” για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, κάνει δικαίως τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Ο Αιγύπτιος κωμικός πήρε σαφή θέση για τον πόλεμο στη Γάζα, δίνοντας μαθήματα πολιτικής σάτιρας απέναντι στις προκλήσεις του Morgan που είναι γνωστός για τις συντηρητικές του θέσεις.

Ο Morgan ρώτησε τον Youssef για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που ήταν και η αφορμή για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, με εκατοντάδες αμάχους να έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους. Ο κωμικός χαρακτήρισε εξ αρχής την επίθεση “τρομακτική”, ωστόσο αποφάσισε να θίξει ευθαρσώς τα δεινά και τα προβλήματα της Παλαιστίνης που πάνε πίσω δεκαετίες τώρα. Σχολιάζοντας σκωπτικά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα αλλά και τα τελεσίγραφα για εκκενώσεις, λέει σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα που αναπαράγεται ευρέως σε TikTok και Twitter: “Συμβαίνει συνέχεια. Το συνηθίσαμε. Αυτοί οι Παλαιστίνιοι είναι πολύ δραματικοί, λένε “το Ισραήλ μας σκοτώνει”. Αλλά δεν πεθαίνουν ποτέ, όλο επιστρέφουν. Είναι πολύ δύσκολο να τους σκοτώσεις. Το ξέρω γιατί είμαι παντρεμένος με μία Παλαιστίνια. Προσπάθησα πολλές φορές, δεν μπόρεσα να την σκοτώσω”.

“Δεν είναι σκοτεινό χιούμορ. Πραγματικά, προσπαθώ κάθε φορά, αλλά χρησιμοποιεί τα παιδιά μας ως ανθρώπινες ασπίδες”, συνέχισε στον ίδιο τόνο.

Σε άλλο απόσπασμα της συνέντευξης, ο κωμικός αντιτάσσει τους θανάτους που έχουν σημειωθεί στη Δυτική Όχθη, απέναντι στους ισχυρισμούς του Morgan για αποκλειστική ευθύνη της Χαμάς για όσα έχουν συμβεί. “Ας φανταστούμε για ένα λεπτό έναν κόσμο χωρίς τη Χαμάς. Πώς θα μοιάζει αυτός ο κόσμος;”, διερωτάται. “Ας δώσουμε σε αυτόν τον κόσμο ένα όνομα και ας ονομάσουμε αυτόν τον κόσμο Δυτική Όχθη. Η Χαμάς δεν έχει κανέναν έλεγχο στη Δυτική Όχθη. Και μόνο μέχρι τον Αύγουστο, 37 παλαιστίνια παιδιά σκοτώθηκαν. Κανένα μουσικό φεστιβάλ, κανένα αλεξίπτωτο, καμία Χαμάς δεν υπάρχει εκεί”.

Ενώ σε ένα άλλο σημείο, λέει στον Morgan που τον διακόπτει: “Αν θέλετε να ακούσετε από εμένα μόνο αυτό που πιστεύετε, μπορώ να καταδικάσω απλώς τη Χαμάς και να πάω σπίτι μου. Το κάνω και τώρα”. Ο Youssef παρουσίασε και ένα γράφημα που αντιπαραβάλει τους θανάτους Παλαιστινίων και Ισραηλινών στο πέρασμα των δεκαετιών, ενώ χλευάζει τον Μπεν Σαπίρο για τη θέση που έχει διατυπώσει πως “το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα”. Την ίδια θέση υποστηρίζει και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις. “Ένας κατακτητής δεν μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του”, λέει ο Bassem Youssef.

“Αν ήσουν εσύ στη θέση του Ισραήλ τι θα έκανες μετά την επίθεση της Χαμάς;”, ρωτάει ο Morgan τον κωμικό, για να λάβει την απάντηση: “Θα σκότωνα όσους περισσότερους μπορούσα να σκοτώσω γιατί πολύ απλά μου το επιτρέπουν, με αφήνουν να το κάνω”. “Να συμφωνήσουμε σε κάτι. Αν υπάρχουν 14.000 άμαχοι θύματα εδώ και χρόνια, όλοι αυτοί ήταν ανθρώπινες ασπίδες για στρατιωτικούς στόχους; Όχι. Ας πούμε ότι υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Σκοτώνεις κάποιους για να σώσεις άλλους και μετά σκοτώνεις κάμποσους ακόμα. Εσύ λες από την αρχή πως το να σκοτώνεις πολίτες είναι αναπόφευκτο. Τόσα χρόνια το Ισραήλ δεν βλέπει το πρόβλημα; Δεν βλέπει τη λύση; Δηλαδή η μόνη λύση είναι να σκοτώνεις;”, λέει ο Youssef.

“Το να σκοτώνεις παιδιά είναι απαράδεκτο. Αλλά το να λες πως αποκεφάλισαν 40 νήπια, που ήταν fake news τελικά ως προς τον αριθμό, δημιουργεί μια συγκεκριμένη εικόνα για να κανονικοποιήσεις τις δολοφονίες αμάχων. Για να φτάσεις σε ειρήνη πρέπει να αλλάξεις τα στερεότυπα. Αν a priori πεις πως κάποιος είναι καλός, στα μάτια του πλήθους δεν μπορεί να κάνει κάτι κακό. Αν αυτομάτως τον χαρακτηρίσεις κακό, τότε είναι εντάξει το να εξοντωθεί. Αυτά τα πράγματα δεν είναι καινούργια. Η Δύση χτίστηκε πάνω σε αυτές τις αναπαραστάσεις. Ίσως μια λύση θα ήταν να σκοτώσουμε όσους περισσότερους Παλαιστίνιους μπορούμε και να αφήσουμε κάποιους να επιβιώσουν σαν είδη υπό εξαφάνιση που δεν θα μας ενοχλούν πια. Και να κάνουμε μια καμπάνια για τη διάσωση αυτών των λίγων που θα μείνουν”, αναφέρει ο κωμικός σε άλλο απόσπασμα για το οποίο εισέπραξε θετικά σχόλια στα social media. Από εκείνους τουλάχιστον που παίρνουν θέση υπέρ μιας δίκαιης λύσης για τις δύο πλευρές.

Σε ένα ρητορικό του ερώτημα, ο Αιγύπτιος κωμικός, αναφέρει επίσης: “Ας πούμε ότι πράγματι η Χαμάς είναι το πρόβλημα. Ας πούμε ότι εξαφανίστηκε η Χαμάς. Αυτή τη στιγμή ένα 20% των Παλαιστινίων περνάει από φυλακή του Ισραήλ, είτε ως σύλληψη, είτε ως ανάκριση, είτε στα πλαίσια βασανιστηρίων. Οι υπόλοιποι από αυτούς ζουν σε μια καθημερινή καταπίεση χάνοντας τη ζωή τους και τα εδάφη τους, τη γη τους. Αν εσύ ζούσες έτσι μετά από τόσες δεκαετίες, θα συμπαθούσες τον δυνάστη σου ή εκείνους που ισχυρίζονται ότι μάχονται για εσένα;”.

“Θέλω να καταλάβω, ποια είναι η λογική του Ισραήλ στο να βομβαρδίζει τη Γάζα. Αν το κάνουν αυτό για να στρέψουν την κοινή γνώμη εκεί, εναντίον της Χαμάς, τότε πράττουν όπως πράττει μια τρομοκρατική οργάνωση. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις αυτό ακριβώς κάνουν. Σπέρνουν τον τρόμο μεταξύ του λαού για να εγκαθιδρύσουν τον φόβο. Αν λειτουργούν έτσι, λειτουργούν ως τρομοκρατική οργάνωση”, σημειώνει ο Bassem Youssef. Ακόμη, ρίχνει τα βέλη του εναντίον του Νετανιάχου που απέτυχε, όπως λέει, να εγγυηθεί την ειρήνη και για τον ίδιο τον λαό του. “Το Ισραήλ θέλει να περνάει την εικόνα προς τα έξω πως είναι διαρκώς το θύμα. Ένα θύμα που βομβαρδίζει άλλα θύματα 24/7, αυτή είναι η αλήθεια”.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως τόσο ο ίδιος ο Morgan όσο και οι άλλοι καλεσμένοι στην εκπομπή, όπως ο Jeremy Boreing του The Daily Wire, δεν είχαν σαφή απάντηση ως προς το ποια θα ήταν μια δίκαιη λύση – απάντηση από πλευράς Ισραήλ, απέναντι στη σημερινή κρίση στην περιοχή. Στο τέλος της συνέντευξης ο κωμικός κλείνει ως εξής: “Α, η οικογένεια της γυναίκας μου είναι καλά, είναι ζωντανοί. Μας έστειλαν μια φωτογραφία από τη γειτονιά, να ένα βομβαρδισμένο σπίτι, δείτε το, είναι πανέμορφο. Θα είναι τέλειο για το Χαλοουίν. Να σας πω επίσης πως δεν τους ξέρω καν, δεν ήρθαν στον γάμο μας γιατί είναι αποκλεισμένοι στη Γάζα”.

Δείτε όλη τη συνέντευξη παρακάτω:

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα