Σαλάντι: Το πρώτο ξενοδοχείο για γυμνιστές στην Ελλάδα και η ιστορία του

Σαλάντι: Το πρώτο ξενοδοχείο για γυμνιστές στην Ελλάδα και η ιστορία του

Το πρώτο ξενοδοχείο για γυμνιστές στην Ελλάδα που αγαπήθηκε πολύ από τους Ευρωπαίους τουρίστες, αλλά βρήκε απέναντι Εκκλησία, πολιτικούς και ντόπιους. Δείτε το "Σαλάντι" από ψηλά.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι συχνά η συμπεριφορά των ντόπιων απέναντι στους τουρίστες μπορεί να μην διέπεται από τους στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας.

Συχνά η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για να δεχθεί κάτι που είναι πολύ μπροστά από την εποχή του.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε το «Σαλάντι», το οποίο, εν έτει 1980, υπήρξε το πρώτο ξενοδοχείο για γυμνιστές στην Ελλάδα. Κτισμένο κατά την εποχή της επταετίας σε μία απομονωμένη και πανέμορφη παραλία της Αργολίδας, φιλοδοξούσε να προσελκύσει τουρισμό από όλη την Ευρώπη. Όπως και έγινε, για λίγο όμως, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο… Το «Σαλάντι» απευθυνόταν αποκλειστικά στους πολυάριθμους ανά την Ευρώπη λάτρεις του γυμνισμού. Το ξενοδοχείο ήταν περιφραγμένο ώστε να αποκλειστεί κάθε επαφή ανάμεσα στους γυμνιστές και στους κατοίκους του γειτονικού χωριού των Διδύμων, που απείχε πέντε χιλιόμετρα, αλλά και για να αποτραπεί η προσέλκυση ηδονοβλεψιών (οι οποίοι… νοίκιαζαν πούλμαν από την Αθήνα). Ωστόσο, οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της εκκλησίας που πρωτοστάτησε και η οποία έκανε λόγο για “σοδομίτες, σατανάδες και διαβόλους”, ήταν έντονες. Κινητοποιήθηκαν, μάλιστα, και πολιτικοί για να συνδράμουν στο θεάρεστο έργο, ενώ το ζήτημα απασχόλησε έντονα και τον Τύπο.

Εν τέλει, οι κάτοικοι του χωριού εξεγέρθηκαν και κατέφθασαν με καΐκια στην παραλία όπου βρίσκονταν οι γυμνιστές, τους οποίους έδιωξαν κακήν κακώς. Ως εκ τούτου, οι τουρίστες έφυγαν και το ξενοδοχείο έκλεισε το ίδιο κιόλας καλοκαίρι – η «ζημιά» μάλιστα συμπαράσυρε και άλλα τρία ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, που σύντομα έκλεισαν. Τα επόμενα χρόνια το ξενοδοχείο λειτούργησε ως «κανονικό» ξενοδοχείο χωρίς όμως να καταφέρει να ορθοποδήσει ποτέ.

Σήμερα το ξενοδοχείο «Σαλάντι» παραμένει λεηλατημένο και κλειστό. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι ένα μόλις χρόνο μετά οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού των Διδύμων εμφανίστηκαν «μετανιωμένοι» για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τότε, αλλά και για την απώλεια 160 θέσεων εργασίας.

Απολαύστε το Hotel Salanti από ψηλά από τον CHRIS.P:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα