ASLEY MADISON: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΙΣΤΗΣΕΙΣ (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

Μοιχεία, απιστία, εξωσυζυγική σχέση, "κέρατο". Με όποιο τρόπο και αν το πεις στην αδυναμία αυτή της ανθρώπινης φύσης επένδυσε και θησαυρίζει η ιστοσελίδα γνωριμιών Asley Madison

Υπάρχει σχέση μεταξύ μοιχείας και οικονομικής κρίσης; Για την Ελλάδα δεν έχει γίνει κάποια ολοκληρωμένη έρευνα, αν και είναι σαφές ότι η ύφεση έχει επηρεάσει με τρόπο καταλυτικό τις διαπροσωπικές σχέσεις. Στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι αποδεδειγμενο ότι τα χρηματιστηριακά σκαμπανεβάσματα, η ανεργία, η ανασφάλεια αποτελούν το γονιμότερο έδαφος για να ανθήσει η απιστία. Που το ξέρουμε αυτό; Από την τεράστια επιτυχία που γνωρίζει παγκοσμίως ένας ιστότοπος που προωθεί τις εξωσυζυγικές σχέσεις. Η θραύση του ξεκίνησε 2008, την χρονιά που κατέρρευσε η Lehman Brothers και μαζί ήρθαν οι τριγμοί που απλώθηκαν από την Αμερική μέχρι και την Ευρώπη. Σήμερα, το AshleyMadison.com έχει 36 εκατομμύρια χρήστες από τον Καναδά όπου είναι η έδρα του ως την Σιγκαπούρη ενώ έχει παρουσία και στην χώρα μας. Το σλόγκαν του είναι ακαταμάχητο: «Life is short. Have an Affair» (Η ζωή είναι σύντομη. Κάνε μία σχέση).

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: στις ΗΠΑ, στις πολιτείες όπου η οικονομία είχε καλύτερους δείκτες, οι χρήστες της Ashleymadison, δεν αυξήθηκαν με ραγδαίο ρυθμό. Αντιθέτως εκεί όπου υπήρξε οικονομική κατάρρευση, οι εξωσυζυγικές σχέσεις πολλαπλασιάστηκαν. Από την μία υπάρχει ο πρακτικός παράγοντας – οι μοιχοί έχουν πολύ περισσότερο χρόνο στην διάθεσή τους – και από την άλλη υπάρχει ο ψυχολογικός: στα ζευγάρια όπου ένας εκ των δύο ή και οι δύο είναι άνεργοι τότε παρατηρούνται συχνά συγκρούσεις, διαφωνίες και δυσαρμονία. Είναι σχεδόν φυσικό, ότι η απογοήτευση θα οδηγήσει σε αναζήτηση νέου ερωτικού συντρόφου, μακριά από την συζυγική εστία. Ενας από τους συμβούλους του σαϊτ, ο Βρετανός κοινωνιολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Ερικ Αντερσον, υπογραμμίζει ότι πολλές φορές η δραστηριότητα αυτή – δηλαδή η απιστία – είναι ο συνηθέστερος τρόπος για να αποβάλει κανείς την αγωνία από τα οικονομικά προβλήματα.

Μερικές ακόμα διαπιστώσεις από τις στατιστικές του ιστότοπου: Το 95% των χρηστών αναζητούν μια ετεροφυλόφιλη παράνομη σχέση. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν το κέρατο είναι οι άνδρες των οποίων οι γυναίκες είναι 39 ετών. Αυτή είναι η ηλικία που οι περισσότερες αποφασίζουν να ξενοκοιτάξουν, περισσότερο από εκείνες που είναι 38 ή 40 ετών. Επίσης άνδρες και γυναίκες που είναι στον τρίτο με πέμπτο χρόνο του γάμου τους έχουν μεγαλύτερη τάση να απιστήσουν. Υπάρχει ακόμα μια «επικίνδυνη» υποκατηγορία: σύζυγοι που έχουν περάσει τα 55 και βλέπουν τα παιδιά τους να φευγουν από το σπίτι για σπουδές. Ο ιδρυτής του σάϊτ πάντως που έχει γίνει ζάμπλουτος έχει αναπτύξει την δική του θεωρία. Ο Νόελ Μπίντερμαν πιστεύει ότι η απιστία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και αν μάθει κάποιος να είναι ανεκτικός προς αυτήν θα διατηρήσει ευκολότερα τον γάμο ή την σχέση του. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι πολλές φορές μια σχέση εκτός γάμου, κάνει τον μοιχό να καταλάβει ότι δεν είναι όλα παραδεισένια και ότι έχει μεγαλύτερη σημασία να έχεις δίπλα σου κάποιον που αγαπάς. Οσες φορές πάντως και αν η ιστοσελίδα έχει δεχθεί κριτική, δεν έχει ιδρώσει το αυτί τους καθώς βλέπουν πως ο κύκλος εργασιών τους μεγαλώνει συνεχώς και μάλιστα σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες του προσφέρονται σε 46 χώρες.
Copyright: paulbuceta.com

Γενικά, η ψηφιακή εποχή διευκολύνει πολύ τις κοινωνιολογικές αναλύσεις τέτοιου τύπου και στην Αμερική ήδη μιλούν για την «Οικονομία της Μοιχείας». Σύμφωνα με τις απογραφές στις ΗΠΑ υπάρχουν 60 εκατομμυρια νυμφευμένα ζευγάρια και 13 εκατομμύρια είναι οι χρήστες του σαϊτ. Συνεπώς αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι άπιστοι είναι μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα με την οποία αξίζει να ασχοληθούν όσοι θέλουν να πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες. Παράλληλα αποτελεί ένα πεδίο επενδυτικών ευκαιριών. Μαλιστα η εταιρεία ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Είχε γίνει μια ακόμα απόπειρα στο παρελθόν στον Καναδά όπου δεν πήγε καλά αλλά τώρα οι φιλοδοξίες είναι μεγάλες καθώς οι ιδιοκτήτες θέλουν να συγκεντρώσουν 200 εκατομμύρια δολαρια. Ο στόχος τους είναι η παγκόσμια επέκταση καθώς είναι στην δεύτερη θέση παγκοσμίως στους ιστότοπους γνωριμιών μετά το
Match.com.

Γιατί όμως αποφάσισαν να κάνουν το οικονομικό τους άνοιγμα στην Ευρώπη; Παρότι το μισό και πλέον πελατολόγειό τους είναι στην Βόρειο Αμερική, η Γηραιά Ηπειρος είναι πιο ανεκτική στην απιστία και θα έβρισκαν περισσότερους ευκατάστατους που θα έδιναν χρήματα για έναν τέτοιο σκοπό σε επενδυτικό επίπεδο. Μπορεί στην Αμερική να αυξάνονται οι μοιχοί αλλά κανένας δεν θέλει δημοσίως να φανεί ότι απιστεί ότι ότι στηρίζει μια τέτοια ιστοσελίδα παράνομων γνωριμιών. Η πολιτική ορθότητα καλύπτεται πίσω από την υποκρισία. Η πολλά υποσχόμενη αγορά πάντως είναι η Ασία. Οι ειδικοί της Ashleymadison θεωρούν ότι μέχρι το 2020 οι περισσότεροι χρήστες θα είναι σε ασιατικό έδαφος, κυρίως στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Νότιο Κορέα.

Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις γυναίκες διότι φαίνεται ότι αυτές θα πάρουν τα ηνία της απιστίας. Αν παλαιότερα οι εξωσυζυγικές σχέσεις ήταν ένα ανδρικό προνόμιο στο οποίο οι νοικοκυρές έπρεπε να κάνουν τα στραβά μάτια, τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Δεν υπάρχουν οι αναστολές, η δειλία ούτε η κοινωνική κατακραυγή στις εκπροσώπους του ασθενούς φύλου που αποφασίζουν να διαβούν τον Ρουβίκωνα. Η γυναικεία χειραφέτηση δεν απλώνεται μόνον στον τομέα της εργασίας αλλά από ότι φαίνεται και στο κρεβάτι.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα