Η πιο άγνωστη Εθνική μας Ομάδα

Η πιο άγνωστη Εθνική μας Ομάδα

Από το βόλεϊ και το pole dancing στο ΟΑKA για πρωταθλητισμό. Το WE εντόπισε τα μέλη της πιο άσημης Εθνικής Ομάδας σε ένα αυτοσχέδιο γήπεδο, παρέα με Quad πατίνια

Νέες, όμορφες, δραστήριες, δυναμικές και με ακτιβιστική κοσμοθεωρία. Η Ρία, η Βίβιαν, η Σοφία και η Γιάννα δεν γνωρίζονταν πριν ένα χρόνο. Η καθεμία είχε τη δική της ζωή, σπούδαζαν και άλλες δούλευαν ήδη. Το ραντεβού δόθηκε στο ΟΑΚΑ μέσω facebook. Όχι με κανονικά παπούτσια, αλλά με Quad πατίνια, προκειμένου – όπως σε ΗΠΑ και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – να συστήσουν τα μέλη της πρώτης και (πιο άσημης) Εθνικής μας Ομάδας με Roller Skates που ακούει στο όνομα « Team Greece Roller Derby ». Το WE του NEWS 247 συνάντησε τις περισσότερες κοπέλες ξεχωριστά (ακόμα και μέσω Skype στο Λονδίνο) και παρακολούθησε μία από τις προπονήσεις τους στο ΟΑΚΑ, στο «αυτοσχέδιο» γήπεδό τους. Χρειαστήκαμε μολύβι, χαρτί, μαγνωτοφωνάκι και ένα iPhone για να καταγράψουμε την συνομιλία μας με δεκάδες άγνωστους αθλητικούς όρους και τους κανόνες του ιδιόμορφου παιχνιδιού που βρήκε την ταυτότητά του τις τελευταίες δεκαετίες.

"Ισορροπία" στην ιστορία και τους κανόνες του παιχνιδιού

«Jammers», «Blockers», «Sin Bin», «Pack», «Plow Stop», «Pivot». Αθλητικοί όροι που αν τους αναζητήσει κανείς σε online εγκυκλοπαίδειες, θα αντιληφθεί ότι η ιστορία τους βρίσκεται πίσω στο 1884. Τότε που το Roller Derby έκανε την πρώτη του εμφάνισή του στην Αμερική, κυρίως ως Μαραθώνιος ταχύτητας και αντοχής. Αργότερα, πήρε τη μορφή αντισυμβατικού για την εποχή παιχνιδιού, με εντονότερα τα στοιχεία πάλης και στις αρχές του 21ου αιώνα εξελίχτηκε στη μορφή που διατηρεί και σήμερα, ως ένα κανονικό σπορ επαφής, επίθεσης και άμυνας που διαθέτει παίχτες σε αντίπαλες ομάδες, σκορ, αρχηγούς, επτά (παρακαλώ) διαιτητές και περίπου 1.200 ομοσπονδίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το 2011 διοργανώθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τορόντο Καναδά, με νικήτρια την αμερικανική Εθνική Ομάδα, Team USA (το σκορ έληξε HΠΑ-ΚΑΝΑΔΑΣ 336-33).

ADVERTISING

Στην πραγματικότητα, το Roller Derby είναι άθλημα επαφής που αποτελείται από πέντε παίκτες σε κάθε ομάδα (συνολικά και οι 8 λέγονται pack). Τέσσερις blockers και ένα jammer σε κάθε αντίπαλη ομάδα. Στόχος είναι μέσα σε δύο λεπτά (τόσο διαρκεί ένα jam), οι jammers να καταφέρουν να προσπεράσουν τόσο τον αντίπαλο jammer, όσο και τους αντίπαλους blockers, κερδίζοντας για κάθε παίκτη έναν πόντο. Στη διάρκεια ενός jam - γύρου στο οβάλ γήπεδο, blockers και jammers ακολουθούν τακτική άμυνας και επίθεσης, προκειμένου να μπλοκάρουν την προσπέραση του αντιπάλου. Η άμυνα και επίθεση επιτρέπεται μόνο με ωμοπλάτη, γοφούς θώρακα ή ποπό και καθόλου με χέρια, κλωτσιές ή τρικλοποδιές. Σε περίπτωση penalty, η παίκτρια εκτίει την  ποινή της στο sin bin ή αλλιώς penalty box ( στον κλασικό πάγκο). Οι ομάδες οφείλουν να διαθέτουν το λιγότερο 14 παίκτες η καθεμία, ώστε οι παίκτες να εναλλάσσονται πολύ συχνά. Κάθε διαδρομή - jam απέχει από την επόμενη, λίγα δευτερόλεπτα. Το άθλημα διαρκεί μία ώρα και στο μισάωρο γίνεται διάλειμμα δέκα λεπτών το πολύ.

TORONTO, ON: DECEMBER 2, 2011--A team Ireland player (GREEN) wipes out against her team England (RED) counterparts during their bout at the Roller Derby World Cup at Toronto's Downsview Park, Friday December 2, 2011. The competition continues thru till Sunday when the first Roller Derby World Cup will be handed out to the winner. (Peter J. Thompson/National Post) (Story by Peter Kuitenbrouwer/National Post/Toronto)  //NATIONAL POST STAFF PHOTO
TORONTO, ON: DECEMBER 2, 2011--A team Ireland player (GREEN) wipes out against her team England (RED) counterparts during their bout at the Roller Derby World Cup at Toronto's Downsview Park, Friday December 2, 2011. The competition continues thru till Sunday when the first Roller Derby World Cup will be handed out to the winner. (Peter J. Thompson/National Post) (Story by Peter Kuitenbrouwer/National Post/Toronto) //NATIONAL POST STAFF PHOTO PETER J. THOMPSON

( Περισσότερες φωτογραφίες από το World Cup 2011)

Tο πρόσωπο που "φόρεσε" στην Ελλάδα Quad πατίνια: Οι προοπτικές, οι τραυματισμοί και το άγχος του Παγκοσμίου

Στην Ελλάδα, το σπορ «προσγειώθηκε» σε «οκτώ ρόδες» μέσω Facebook, τον Ιούνιο του 2013. Τα νέα ταξίδεψαν ταχύτατα από το Τέξας και το Τορόντο, έκαναν μία στάση στο Λονδίνο και κατέφθασαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την μορφή ενός μηνύματος – πρόκλησης στο inbox. Όσες ενδιαφέρονταν να δημιουργήσουν ελληνικές ομάδες Roller Derby, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και από τότε, δύο φορές την εβδομάδα το ΟΑΚΑ γεμίζει από φωνές και γέλια της κατεξοχήν γυναικείας 20μελους αθηναϊκής ομάδας, που ακούει στο όνομα Athens Rollaways (η ομάδα στη Θεσσαλονίκη έχει μόλις 5 παίκτριες και βρίσκεται σε πρώιμο ακόμη στάδιο).

Η καθεμία στηρίζεται στις ρόδες της, αλλά όλες μαζί στηρίζουν η μία την άλλη στην επίτευξη ενός και μοναδικού στόχου: Τις εντατικές προπονήσεις, ώστε να συμμετάσχουν σε επίσημους αγώνες και πρωταθλήματα. Μάλιστα, η 29χρονη Γιάννα Καραντζή με τον αριθμό #85 και το ψευδώνυμο J-BERRY-PUNCH, η  27χρονη Σοφία Aργυράκη (#360, SUFI-A) και η 21χρονη Βίβιαν Στεργιοπούλου ( #08, KISS MY V) πήραν τον περασμένο Απρίλιο το «εισιτήριο» για το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Roller Derby στο Τέξας Αμερικής (βάσει των επιδόσεών τους σε ειδικά τεστ ασκήσεων), με την Εθνική μας ομάδα - Team Greece Roller Derby. 

Στόχος; «Να γυρίσουν αρτιμελείς», περιγράφουν με γέλια η Γιάννα και η Σοφία, λίγους μήνες μετά την επιλογή τους για το World Cup που διοργανώνει το περιοδικό Blood and Thunders , από τις 4 -7 Δεκεμβρίου 2014. «Και όχι μόνο αυτό. Θέλουμε να δείξουμε ότι και η Ελλάδα θα προσπαθήσει για την καλύτερη θέση».

Η πιο άγνωστη Εθνική μας Ομάδα
Η πιο άγνωστη Εθνική μας Ομάδα

(Φωτογραφίες:  Ανδρέας Καμουτσής /  http://andreaskamoutsis.gr)

Πώς «τρύπωσε» όμως στη χώρα μας το «μαμούνι» ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου αμερικανικού σπορ, χωρίς να διαθέτουμε καν τις αναγκαίες αθλητικές υποδομές; Η απάντηση ήρθε μέσω Skype, όταν στην άλλη άκρη της ιντερνετικής μας σύνδεσης, εμφανίστηκε η 27χρονη σπουδάστρια Ελευθερία Μάχα. Η Ρία (με το ψευδώνυμο Dire Ria) ξεκίνησε να παίζει Roller Derby στη βρετανική ομάδα « London Rockin' Rollers » από το Φεβρουάριο 2012 κι εκεί προπονείται ακόμα ως μέλος της Εθνικής μας. «Πήγα πριν χρόνια να παρακολουθήσω έναν αγώνα με φίλους και έτσι ξεκίνησα αμέσως να παίζω. Μου άρεσε πολύ. Η ομάδα στο Λονδίνο μού έμαθε το άθλημα από την αρχή. Ομολογώ ότι δεν ήξερα τίποτα. Τους κανόνες, την ισορροπία στα πατίνια. Τα πάντα. Ο τρόπος που με υποδέχτηκαν και καλλιέργησαν τις προσωπικές μου ικανότητες, σε συνδυασμό με το πόσο μεγάλωσε μέσα μου ο σεβασμός για τον γυναικείο αθλητισμό, με έκανε αμέσως να θέλω να φέρω το σπορ στην Ελλάδα. Έτσι έστειλα προσκλήσεις μέσω FB σε όλα τα γκρουπ που ασχολούνται με Speed Skating ή γενικά κάνουν Inline Skate. Βρήκαμε κάποια λίγα άτομα που θέλησαν να ασχοληθούν και σταδιακά, ξεκίνησε στην Ελλάδα το Roller Derby». Γεγονός που επιβεβαιώνουν η Γιάννα και η Σοφία από την Αθήνα. «Όλα αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, ο κόπος μας να ανέβουμε επίπεδο και να συμμετάσχουμε στους Παγκόσμιους Αγώνες, είναι όνειρο της Ρίας. Οι περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες και η μισή Ευρώπη έχουν ομάδες Roller Derby. Οπότε γιατί να μην έχει και η Ελλάδα;».

Τι κι αν οι Athens Rollaways δεν έχουν το δικό τους χώρο προπόνησης; Με μία κιμωλία σχεδίασαν σε υπαίθριο χώρο του ΟΑΚΑ τις γραμμές που οριοθετούν το οβάλ (κανονικά παρκέ) γήπεδό τους. Και δύο φορές την εβδομάδα από περίπου 2 - 3 ώρες την ημέρα, οι 20 γυναίκες ηλικιών από 17 έως και 36 ετών, φορούν τα Quad πατίνια τους, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, περικάρπια, κράνη και μασέλες και με τη βοήθεια του 28χρονου προπονητή  τους Χρήστου Καλλιμάνη δίνουν τη δική τους μάχη να υπερβούν τον εαυτό τους σε αντοχή, ταχύτητα, φρεναρίσματα, άμυνα και επίθεση, ενδυνάμωση ποδιών και «τρικ» στρατηγικής.

Η πιο άγνωστη Εθνική μας Ομάδα

Στο σύνολό τους παραδέχονται ότι δεν γνώριζαν τίποτα, σχετικά με το Derby. Η Γιάννα ασχολούνταν με τον στίβο, το βόλεϊ, το μπάσκετ, το pole dancing και έκανε λίγο «πατίνι» στη γειτονιά της, ενώ η Σοφία ασχολούνταν ερασιτεχνικά με το fitness skating, όπερ σημαίνει ότι διένυε 60 χλμ (Αθήνα – Κορωπί και πίσω!) με το Freeday. «Μας άρεσαν ανέκαθεν τα πατίνια. Για εμάς είναι συνώνυμο της ελευθερίας, της εκτόνωσης, της εκγύμνασης, της χαλάρωσης. Και με το που λάβαμε την πρόσκληση να φτιάξουμε αθηναϊκή ομάδα Roller Derby πετάξαμε από τη χαρά μας», παραδέχονται λίγο - πολύ και οι δύο. «Εννιά μήνες μετά τη συνεχή προπόνηση, ήρθε η Ρία με μία εξίσου δυνατή συναθλήτριά της από τη βρετανική ομάδα και υποβληθήκαμε σε διάφορα τεστ. Τα τρία άτομα που τα πήγαμε περισσότερο καλά σε ρόλους, οργάνωση της ομάδας και ασκήσεις, προκριθήκαμε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στις ΗΠΑ».

Η πιο άγνωστη Εθνική μας Ομάδα

Τα υπόλοιπα της Εθνικής Ομάδας (εκτός από τις τρεις Αθηναίες) είναι στο σύνολό τους Ελληνίδες που κατοικούν σε Βρετανία, Σουηδία, Καναδά και ΗΠΑ. Στο σύνολό τους περίπου 20 άτομα προπονούνται σε διαφορετικές χώρες και όλες μαζί θα δώσουν από κοινού ραντεβού για ομαδική προπόνηση, μία εβδομάδα πριν τους παγκόσμιους αγώνες. «Μάς αγχώνει πολύ το γεγονός ότι δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Μαθαίνουμε η μία τα νέα της άλλης, μέσω γκρουπ που έχουμε δημιουργήσει στο FB. Είμαστε συνέχεια online. Εν τω μεταξύ, το σπορ αυτό έχει και πολύ διάβασμα. Ακριβώς επειδή αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Ό, τι καινούργιο βγάζει η WFTDA (Women's Flat Track Derby Association) για το άθλημα, μάς το στέλνει η Ρία από το Λονδίνο ή ψαχνόμαστε από μόνες μας. Έχουμε πει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πάμε Λονδίνο, προκειμένου να προπονηθούμε σε κανονικό παρκέ και αρκετές εβδομάδες πριν την αγωνιστική του χειμώνα, θα μαζευτούμε σε σπίτια για βιντεάκια από παλιές αγωνιστικές».

Η πιο άγνωστη Εθνική μας Ομάδα

Το αντισυμβατικό, αντισυστημικό, ακτιβιστικό και άκρως φεμινιστικό (όπως το περιγράφουν οι περισσότερες) άθλημα ενέχει κινδύνους σωματικής ακεραιότητας! «Είναι πολύ επιθετικό. Και ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται λόγω του ότι τρέχεις με πατίνια. Να φανταστείς μία κοπέλα από την ομάδα μας, η Γιώτα έχασε και τους δύο της αστραγάλους σε πέσιμο. Έκανε εγχείριση και δυόμιση μήνες μετά, τρέχει ακόμα σε φυσικοθεραπευτές», αναφέρουν η Γιάννα και η Σοφία, ενώ από το Λονδίνο η Ρία συμπληρώνει ότι: «Εγώ τραυμάτισα έναν σύνδεσμο του ποδιού μου και έμεινα εκτός προπονήσεων για 2 εβδομάδες. Περισσότερο υποφέρουν τα γόνατά μας από πόνους και εκδορές. Όμως οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι κυρίως, ψυχολογικές, όταν αισθανόμαστε ότι δεν βελτιωνόμαστε».

Η πιο άγνωστη Εθνική μας Ομάδα

Οι ευχές των Ελληνίδων Jammers και Blockers και μερικά tip για το δρόμο

Αν και μέχρι στιγμής όλες οι παίκτριες – μέλη και της αθηναϊκής ομάδας Athens Rollaways, αλλά και της Εθνικής Team Greece Roller Derby, αγοράζουν τον εξοπλισμό τους με χρήματα από την τσέπη τους (τα έξοδα κυμαίνονται από 150 έως και 800 ευρώ), στους Παγκόσμιους Αγώνες θα ντυθούν με γαλανόλευκη στολή και θα εξοπλιστούν καταλλήλως με χρήματα από χορηγούς που βρήκε από μόνη της η Ρία. Ανάμεσά τους, οι εταιρίες: S1 Helmets, Αtom Wheels, Derby Skinz και άλλες, ενώ όπως αναφέρουν η Σοφία και η Γιάννα: «Θα έχουμε μέχρι και δικά μας αυτοκίνητα για να κυκλοφορούμε στο Τέξας εκείνες τις ημέρες».

Όσο για το τι λεφτά «παίζουν αυτή τη στιγμή στο σπορ», η Σοφία μάς ενημερώνει: «Το άθλημα είναι έτσι κι αλλιώς Do it Yourself. Τα πάντα είναι φτιαγμένα από τις παίκτριες, για τις παίκτριες. Στην Αμερική, οι καλές ομάδες και οι ταλαντούχες παίκτριες έχουν σπόνσορες, τους οποίους διαφημίζουν και αυτοί με τη σειρά τους, καλύπτουν τα έξοδά τους για εξοπλισμό και ταξίδια. Πιθανόν να έχουν κάποιο κέρδος και από τα εισιτήρια που κόβονται σε αγώνες, αλλά σίγουρα δεν είναι μεγάλο. Όπως και να έχει, ο όποιος τζίρος στο σπορ παίζεται στην Αμερική που είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενο σπορ και όχι στην Ευρώπη. Εμείς έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας».

Αυτή τη στιγμή οι κοπέλες ονειρεύονται να δημιουργηθούν και άλλες ομάδες στη χώρα μας, ώστε να διοργανώνονται αγώνες για το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ με την αύξηση συμμετοχής ελπίζουν στην κατασκευή ενός δικού τους γηπέδου, όπως διαθέτουν οι καναδικές και αμερικανικές ομάδες. «Μέχρι τότε όμως, το μυαλό μας είναι στην κλήρωση των αντίπαλων ομάδων του κάθε ομίλου στο Παγκόσμιο. Όταν αποφασιστεί ποιο κανάλι θα μεταδίδει ζωντανά την αγωνιστική, θα το ποστάρουμε στη σελίδα Team Greece Roller Derby στο FB, για να μάς παρακολουθήσετε κι εσείς».

Κι επειδή στα Roller Skates, περιορισμοί σε σωματότυπο και τις ηλικίες, δεν υπάρχουν, ίσως να το σκεφτείτε σοβαρά, μήπως στο επόμενο ραντεβού στο ΟΑΚΑ, πάρετε κι εσείς μέρος. Όπως λένε τα κορίτσια: «Δηλώστε συμμετοχή στη σελίδα Athens Rollaways στο FB ή ελάτε έτσι απλά. Ποτέ δεν είναι αργά!». Στην αμερικανική ομάδα (και μέλος της Εθνικής μας) για παράδειγμα, η καλύτερη παίκτρια είναι η SPARTA KISS, ετών 43, δικηγόρος στο επάγγελμα και μητέρα δύο παιδιών.

Η πιο άγνωστη Εθνική μας Ομάδα

 

Όσο για το πώς στην πραγματικότητα παίζεται ένα Roller Derby, καλύτερα να δείτε το παρακάτω βίντεο:

 

Φωτογραφίες:  Ανδρέας Καμουτσής /  http://andreaskamoutsis.gr

SHARE:

24Media Network